Pictura pe sticla la Sibiel


Pictura pe sticla la Sibiel

Fundatia DALA si Asociatia Gaspar, Baltasar, Melchior au organizat in perioada 21 iulie - 2 august 2008 la Sibiel, tabara de pictura pe sticla. Proiectul a beneficiat de sprijinul financiar al firmei APT Bucuresti si face parte din "Caravana mestesugurilor", o actiune de popularizare a mestesugurilor traditionale si a specificului satesc.

Beneficiarii acestui proiect au fost copii din Piscu (jud. Ilfov), Tibanesti (jud. Iasi), S.

O.S Satele Copiilor din Cisnadie (jud. Sibiu) si Surdesti (jud. Maramures), care au fost initiati in tehnicile picturii pe sticla si ale crestaturii in lemn. Locatia a fost aleasa la Sibiel tinand cont de existenta unui important Muzeu de Icoane pe Sticla, care a constituit pentru organizatori un suport tehnic pentru sustinerea programului educational si o sursa de inspiratie pentru copii, care si-au realizat schitele dupa modelele existente in colectia muzeului.

Pe de alta parte in Sibiel a existat obiceiul legat de icoanele de casa, prin care proprietarul gospodariei isi picta propria icoana pe care o monta intr-o ocnita special construita in acest scop, deasupra portii. Icoanele reprezentau sfantul protector al fiecarei gospodarii.

Programul educational a fost completat de vizitele in atelierele de fierarie, de prezentarea arhitecturii taranesti de lemn si a programelor iconografice ale bisericilor din zona Marginimii Sibiului.

Proiectul s-a finalizat cu o expozitie de desene si icoane pe sticla, gazduite de Casa Stanca din Sibiel, o parte dintre lucrari fiind donate de copii localnicilor in ideea de a recupera vechiul obicei legat de icoanele de casa prezente pe fatada caselor vechi.

.

03 August 2008

Vizualizari: 794

Voteaza:

Pictura pe sticla la Sibiel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE