Interviu cu Prof. Univ. Dr. Nicolae Dura
In Amfiteatrul „Ion Heliade Radulescu”, din incinta Bibliotecii Romane din Bucuresti, are loc azi, la ora 11.00, o dubla lansare de carte: „Scythia Minor (Dobrogea) si Biserica ei apostolica”, sub semnatura Prof.
Nascut la data de 9 august 1945 in localitate Fedelesoiu, judetul Valcea, intr-o familie de buni crestini, de la care a primit o educatie aleasa si o puternica credinta in Dumnezeu, Parintele Profesor Nicolae Dura a absolvit Seminarului Teologic din Craiova, dupa care a urmat cursurile Institutului de Grad Universitar din Bucuresti pe care le-a absolvit ca sef de promotie (1968–1969), cu calificativul „Exceptional”.
Autor al unei opere remarcabile, recunoscut la nivel international prin titlurile stiintifice acordate de prestigioase institutii de invatamant, cum este conferirea de catre Republica Franceza a Legiunii de Onoare, Meritul Cultural.
Titularizat la Facultatea de Drept a Universitatii „Ovidius” din Constanta, preda disciplinele: Drept Canonic si Institutii europene; Istoria Statului si Dreptului romanesc si Drept Comunitar. Este pentru prima data - in Romania - cand, datorita prestigiului si pregatirii sale universitare, se preda intr-o Facultate de Drept disciplina Dreptului Canonic.
- Cand ati facut primul doctorat si unde?
- Primul doctorat a fost in Etiopia (februarie 1971 - martie 1974), ca urmare a unei burse de studii si cercetare acordata de Majestatea Sa Imperiala, Haile Sellasie I, Imparatul Etiopiei. Am avut posibilitatea de a folosi surse documentare unice, necunoscute pana atunci cercetatorilor europeni, iar studiile pe care le-a publicat in revistele teologice despre izvoarele canonice si nomocanonice etiopiene, aflate in manuscrise din secolele XIII-XVI in manastirile si arhivele etiopiene, adeveresc cu prisosinta acest lucru pana astazi.
- In tara noastra, care sunt facultatile unde va desfasurati activitatea?
- Particip, in paralel, in calitate de Conducator de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Patriarhul Justinian” a Universitatii din Bucuresti (inca din anul 1986) si ca Profesor asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul universitatii tomitane. Ales din 2004 ca Prodecan al Facultatii de Drept a Universitatii “Ovidius” din Constanta, sunt primul cleric roman, care, dupa 1989, ajunge nu numai profesor titular la o Facultate de Stat, ci si in conducerea acesteia.
- Ati primit multe distinctii ca semn al recunoasterii carierei didactice?
- Da, as putea spune ca posed o colectie de astfel de „recunoasteri” pentru activitatea mea atribuite de prestigioase universitati din intreaga lume, cum ar fi: decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Stiinte Umaniste din Ostrog, Ucraina; pentru lucrarile in domeniul teologiei, dreptului, istoriei, filosofiei, literelor, Institutul Biografic American din New York (Statele Unite ale Americii) mi-a acordat prestigiosul titlu „The man of the year, 2001”- fiind primul teolog roman, profesor universitar, care primeste acest titlu; deoarece activez din anul 2001, in calitate de redactor al revistei Orthodoxia, revista de gandire si spiritualitate ortodoxa, Prea Sfintitul Dorimedont, Episcop de Edinet si Briceni (Basarabia) mi-a acordat, in anul 2003, Ordinul “Nasterea Domnului”. In acelasi an Patriarhia Moscovei conferindu-mi Inaltul Ordin “Sfantul Vladimir”.
Aceste prestigioase titluri stiintifice si culturale omagiaza o munca de cercetare depusa vreme de peste 30 de ani, ale carei impliniri s-au evidentiat nu numai prin evaluari, precizari, corective si completari ale lucrarilor de specialitate, ci si prin descoperiri de izvoare documentare unice, asa cum a fost cazul izvoarelor nomocanonice etiopiene sau al regimului juridic al sinodalitatii. .
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.