Seminarul international “Protectia Copilului din Romania”, organizat, marti, la Palatul Patriarhiei, a reunit preoti, reprezentanti ai Politiei, ai organizatiilor neguvernamentale si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia drepturilor Copilului (ANPDC), care au discutat despre legislatia in domeniu, forme de manifestare a violentei fata de copii si despre procedurile de prevenire si interventie in astfel de cazuri.
Episcopul vicar patriarhal, PS Ciprian Campineanul, a subliniat faptul ca ierarhii sunt cei care cunosc problemele spirituale cele mai delicate cu care se confrunta oamenii si cei care se ocupa de valorile familiei. De aceea, preotii sunt indicati in lupta de prevenire a abuzurilor asupra copiilor. El a afirmat ca eradicarea acestor situatii, devenite problema de interes national, este imposibila, dar ele pot fi prevenite.
Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti, Wilfried Gruber, a declarat ca Romania a inregistrat progrese remarcabile in protectia copiilor defavorizati, fapt ce se datoreaza reformei legislatiei in domeniu, care a intrat in vigoare la inceputul anului 2005.
De asemenea, femeile care sunt victime ale abuzurilor sexuale beneficiaza de un program de reintegrare in societate, initiat de Germania, din care face partesi Romania, finantat cu 2 milioane de euro.
“Hanns Seidel” a fost prima fundatie de dupa 1989, in domeniul protectiei copiilor, cu reprezentanta permanenta in Romania. Reprezentantul fundatiei, Jurgen Henkel, a declarat ca aceasta sprijina drumul romanilor catre Uniunea Europeana. Fundatia are parteneriate cu diferite ministere, cu politia, cu prefecturi si cu societatea civila.
Jurgen Henkel a subliniat ca nu numai abuzurile sunt o problema a copiilor romani, ci si saracia: “Tinerii pleaca la 18 ani din amplasamente si ajung in situatia de a cersi sau de a se prostitua”.
Reprezentantul Fundatiei “Hanns Seidel” a spus ca legislatia trebuie, in primul rand, aplicata in contextul social, pentru ca societatea este cea care naste aceste probleme.
Seminarul a fost organizat de Fundatia “Hanns Seidel”, in colaborare cu Patriarhia Romana si cu Academia de Politie din Munster, Germania. .
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.