Biserica - monument istoric Vovidenia din Galati a ramas fara teren

 

Biserica Vovidenia din Galati - monument istoric, unde este inmormantata mama domnitorului Ioan Cuza - a fost deposedata de teren printr-o hotarare dubioasa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

 

Castigatorul celor 600 de metri patrati (pe care se afla si o parte a primului cimitir al Galatiului si in care se mai gasesc osemintele celor inhumati pana la 1868) este proprietarul cinematografului Aro Banica! Mai mult, o anexa a cinematografului, construita in 1986 pe terenul bisericii si care a devenit sediul Garzii de Mediu Galati, a fost retrocedata la pachet familiei Grigorescu, urmasii proprietarului.

 

Ceea ce n-au reusit comunistii - deposedarea bisericii, construite in anul 1790 - a pus in practica Inalta Curte de Casatie si Justitiei. Printr-o hotarare dubioasa, bazata pe un document numit "Fisa imobilului bombardat", inalta instanta a hotarat sa retrocedeze familiei Grigorescu o suprafata de 1.200 mp, desi cladirea cinematografului se afla initial pe un teren de 575 mp.

Cu toate ca Regionala CFR Galati, care a preluat cladirea cinematografului dupa nationalizare, s-a opus extinderii proprietatii la 1.200 mp, executorul judecatoresc Dumitru Vitelaru a insistat sa dea curs hotararii ICCJ.

 

Reprezentantii bisericii nu au avut posibilitatea sa se apere in instanta, parti in dosar fiind doar urmasii proprietarului si Regionala CFR. Cu toata opozitia juristului CFR, care a subliniat faptul ca instanta a constatat doar ca pe respectiva fisa a imobilului bombardat apare o suprafata dubla fata de cea initiala, punerea in posesie a fost realizata.

 

Interesant este faptul ca, in 1986, atunci cand a fost construita anexa care gazduieste Garda de Mediu, comunistii au avut retineri sa rupa din terenul bisericii monument istoric. Atunci, Departamentului Cultelor si Culturii Socialiste si-a dat cu greu avizul doar pentru cedarea a 150 mp din curtea bisericii, pentru constructie, si pentru inca 150 mp, pentru organizarea de santier. Imediat dupa finalizarea anexei, terenul pe care s-a facut organizarea de santier a revenit bisericii Vovidenia.

 

Cum biserica Vovidenia are hotarele neschimbate din 1790, hotare care apar si la Oficiu de Cadastru, intr-un document din 1961, este putin probabil ca, dupa nationalizarea cinematografului Aro Banica, statul comunist sa fi improprietarit lacasul de cult. Pe de alta parte, familia urmasilor fostului proprietar afirma ca la Arhivele statului nu se mai gaseste nici un act care sa le ateste proprietatea pe cladire si pe 1.200 mp de teren.

 

Sorin Titei

 

.

29 Decembrie 2007

Vizualizari: 621

Voteaza:

Biserica - monument istoric Vovidenia din Galati a ramas fara teren 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE