Memoria Papei Pius al XII-lea - in centrul unei dispute intre Vatican si Yad Vashem

 

O fotografie a Papei Pius al XII-lea, insotita de o legenda legata de comportamentul acestuia in timpul regimului nazist, a declansat o disputa publica intre Vatican si Yad Vashem, memorialul victimelor Holocaustului, informeaza Associated Press. Noul eveniment risca sa afecteze si mai mult relatiile destul de fragile dintre Biserica Romano-Catolica si statul evreu. Reprezentantul Vaticanului in Israel, monsenior Antonio Franco, a anuntat ca nu va participa, saptamana viitoare, la comemorarea victimelor Shoah, organizata la muzeul Yad Vashem din Ierusalim, pentru a apara memoria fostului papa. "Imi provoaca durere sa merg la Yad Vashem si sa vad cum este prezentat Papa Pius al XII-lea", a declarat monseniorul.

 

Explicatia la fotografia Papei Pius al XII-lea, care a fost seful Bisericii catolice in timpul celui de-al doilea razboi mondial, il prezinta pe acesta printre cei carora "ar trebui sa le fie rusine pentru ceea ce au facut impotriva evreilor", deplange prelatul, potrivit AFP, citata de Mediafax.

Papa Pius al XII-lea ar fi intors un ochi orb catre suferinta evreilor in timpul regimului nazist. "Fotografia este o insulta la adresa Bisericii catolice. Am vrut sa se stie acest lucru", a adaugat acesta. La ceremonia anuala de comemorare participa, in mod traditional, toti ambasadorii straini prezenti in Israel sau reprezentanti ai acestora. Potrivit AP, conducerea memorialului afirma ca ar fi primul caz in care un emisar strain absenteaza deliberat de la ceremonie.

Fotografia este expusa la Yad Vashem din 2005, cand a fost deschis noul muzeu. Nuntiul apostolic si-a exprimat dezaprobarea fata de acest lucru inca de anul trecut. Reprezentantii muzeului Yad Vashem, care se presupune ca are ceea mai mare arhiva din lume cu materiale referitoare la Holocaust, au declarat ca analizeaza problema si ca s-ar bucura daca ar avea acces la arhiva Vaticanului privind controversatul Papa.

Rolul Papei Pius al XII-lea, care a fost seful Bisericii Catolice in perioada 1938 - 1958, in timpul Holocaustului, face obiectul unor importante controverse: numerosi istorici acuza tacerea si pasivitatea sa, altii sustin ca a fost antisemit, fiind calificat la un moment dat drept "Papa lui Hitler". Alti istorici spun ca a salvat vietile a mii de evrei. Potrivit AFP, citata de Mediafax, Vaticanul sustine ca acesta a intervenit pentru a impiedica deportarea evreilor din Roma in timpul ocupatiei capitalei italiene de catre nazisti.

.

14 Aprilie 2007

Vizualizari: 1865

Voteaza:

Memoria Papei Pius al XII-lea - in centrul unei dispute intre Vatican si Yad Vashem 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE