Misterioasa boala de vedere a Sfantului Apostol Pavel
Fara indoiala, Sfantul Pavel este cea mai proeminenta figura din randul apostolilor evanghelizatori si singurul personaj al Sfintelor Scripturi despre care exista cele mai ample, complete si directe informatii. Nici macar despre Iisus nu exista date asa de complete. Cu toate acestea, multe informatii din biografia sa sunt mai putin cunoscute de catre publicul larg, de catre crestini. In randurile care urmeaza vom prezenta cateva asemenea informatii, recurgand la scrierile parintelui Ariel Alvarez Valdez.In primul rand, trebuie spus ca Apostolului Pavel, Noul Testament ii atribuie trei nume: Saul, Saulos si Pavel sau Paul in lumea latina.
Cel de-al doilea nume il exprima pe primul in limba greaca, iar cel de-al treilea, Pavel (Paul), este cel care apare mereu in scrisori. Se presupune ca Saul si-ar fi schimbat numele in Pavel in perioada in care a inceput sa predice in lumea greaca, deoarece in limba zonei numele sau adevarat, Saul, ca adjectiv "saulas", era atribuit barbatilor cu puternice caracteristici feminine.
Confectioner de corturi si o misterioasa boala
Ca profesie, era confectioner de corturi, Tars, orasul sau natal, fiind vestit pentru fabricarea "ciliciului", un material rezistent din piele de capra, pe care nomazii il foloseau la acoperirea corturilor. Pavel a practicat aceasta indeletnicire uneori chiar si atunci cand se afla in lungile sale calatorii misionare.O problema deosebit de interesanta o reprezinta boala sa misterioasa care l-a chinuit mult timp si l-a obligat sa reduca semnificativ ritmul muncii sale. Este vorba despre o afectiune de care nu a reusit niciodata sa scape. Despre ce este vorba? Faptul ca galatenii voiau "sa-si scoata ochii" pentru a-i da lui Pavel lasa sa se presupuna ca este vorba despre o problema de vedere. Trebuie sa ne amintim ca in momentul convertirii sale neasteptate, despre care se vorbeste in "Faptele Apostolilor", Pavel a fost orbit pentru cateva zile. Iar nevoia de a avea intotdeauna un secretar care sa-i scrie scrisorile pare a confirma existenta unei misterioase boli de vedere.
Convertit pe drumul Damascului sau chiar in oras?
Exista astazi mai multe dispute cu privire la locul unde s-a convertit Pavel. "Faptele Apostolilor" acrediteza drumul Damascului ca loc al convertirii. Dar anumite informatii istorice nu concorda cu aceasta ipoteza. Parintele Valdes este de parere ca Pavel a fost convertit chiar in Damasc, orasul unde traia cu familia sa si unde confectiona corturi, deoarece aici era mai mare nevoie de ele, Damascul fiind la vremea aceea un oras complet inconjurat de desert. Aici a intrat in contact cu comunitatea crestina, aici i-a persecutat pe reprezentantii ei si tot aici s-ar fi convertit.
Un martiraj confirmat de traditie si un sarcofag
Sfarsitul lui Pavel este aproape necunoscut. Din "Faptele Apostolilor" aflam ca el a fost luat prizonier la Roma in anul 60 si ca a ramas acolo doi ani intr-o casa pe care o inchiriase, predicand cuvantul lui Dumnezeu. Nimic altceva. Conform unei traditii antice, in luna iulie a anului 64, imparatul Nero a dezlantuit o ampla persecutie impotriva crestinilor din Roma, printre victime aflandu-se si Apostolul Pavel. Se pare ca un calau i-ar fi taiat capul cu o sabie. Legenda relateaza ca, dezlipindu-se de trup, capul a sarit de trei ori pe pamant, facand sa tasneasca trei izvoare de apa. Nu cu mult timp in urma, Vaticanul a anuntat ca ar fi fost descoperit sarcofagul Sfantului Pavel, in bazilica romana cu acelasi nume din afara Zidurilor. Cu prilejul unei conferinte de presa, arheologul Muzeelor Vaticane, Giorgio Filippi, spunea: "Sarcofagul este inalt de circa un metru si 20 cm si lung de doi metri si 55 cm; se sprijina pe un paviment format de un strat de resturi sfaramate, care constituie locul pietros, substratul pe care erau asezate lespezile pavimentului Bazilicii celor Trei Imparati, in anul 390.
Dumitru Manolache
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.