Maicuta Irina, deshumata?


Moartea tinerei Irina Cornici - pentru care sunt acum invinuti preotul si patru maicute de la Manastirea "Sfanta Treime" din localitatea vasluiana Tanacu - a fost cauzata de o boala pulmonara despre care cei cinci nu aveau stiinta. Aceasta este pledoaria apararii celor cinci acuzati. Ei contesta valabilitatea unor documente medicale si cer noi expertize care implica deshumarea victimei. Daniel Corogeanu si cele patru calugarite au fost adusi in noaptea de miercuri spre joi de la Vaslui la Bucuresti. La inalta Curte de Casatie si Justitie au venit ieri doar avocatii celor cinci si fratele lui Daniel Corogeanu.

Magistratii au respins cererea acuzatilor de stramutare a procesului de la Iasi. Preotul si maicutele - care acum sunt tinuti in arestul Directei Cercetari Penale - vor aparea azi in fata instantei de la inalta Curte de Casatie si Justitie, cand se va judeca cererea de recuzare a intregii curti de apel. Avocatii Maria Ilifia si Antonie Popescu sustin ca, potrivit medicilor care au semnat documentele medicale ale Irinei Cornici, fata suferea de o grava boala pulmonara, care insa nu apare si in expertiza intocmita de medicii legisti la autopsie. "Ea avea o alta boala, pe langa cea psihica: o insuficienta respiratorie care s-a agravat din pricina agitatiei si care a dus la starea de deshidratare. Aceasta i-a cauzat decesul. Preotul Corogeanu si maicutele nu stiau insa ca imobilizand-o ii pot face mai mult rau, din simplul motiv ca nu aveau cunostinta despre aceasta boala", ne-a declarat avocatul Maria Ilifia. Altfel spus, aparatorii catalogheaza moartea calugaritei Irina Cornici drept o "eroare" venita din necunoasterea bolii si, deci, a riscurilor la care au expus-o cei cinci pe tanara. Cert e ca apararea vrea acum ca Irina sa fie dezgropata, iar expertizele refacute. Pe de alta parte, ei au sesizat si Curtea Europeana, considerand ca celor cinci clienti ai lor le-au fost incalcate anumite drepturi. Despre exorcizari ne-a vorbit fratele lui Corogeanu, Catalin. El spune ca preotul de la Tanacu a mai facut astfel de slujbe si ca fusese initiat in aceasta taina de parintele Argatu, de la Manastirea Cernica. (Madalina Patra)

Sinodul a interzis spectacolul exorcizarii

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a interzis orice practica religioasa de exorcizare, cu exceptia rugaciunilor, stropitului cu apa sfintita (agheasma) si ungerii cu ulei sfintit. Astfel, orice alt "tratament" e de acum "ilegal" in toate bisericile si manastirile. Secretarul Sfantului Sinod, PS Vincentiu Ploiesteanu, a declarat ca ieromonahul Daniel Corogeanu si cele patru maicute au primit sanctiuni maxime pe linie bisericeasca. Tot ieri, s-a hotarat ca fiecare episcop sa verifice daca preotii si calugarii din subordinea lor nu fac abuzuri similare cu cele de la Tanacu.

.

07 Iulie 2005

Vizualizari: 1362

Voteaza:

Maicuta Irina, deshumata? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE