La Miercurea-Ciuc au fost expuse 300 de icoane ale copiilor harghiteni

La Miercurea-Ciuc, micutii iconari au adus cateva sute de sfinti, in aceasta parte de tara romaneasca, in cadrul olimpiadei judetene 'Mestesuguri artistice traditionale' - editia a XV-a si a Concursului National 'Icoana din sufletul copilului' - editia a XVIII-a. Icoanele copiilor participanti la concurs, precum si alte obiecte, au fost expuse la Centrul Cultural 'Miron Cristea' al Episcopiei Covasnei si Harghitei, informeaza 'Ziarul Lumina'.

Pasii copiilor harghiteni s-au indreptat cu emotie, bucurie si dorinta spre Centrul Cultural 'Miron Cristea', un adevarat 'colt duhovnicesc', cum a fost numit de Inaltpreasfintitul Ioan, Arhiepiscopul Episcopiei Covasnei si Harghitei. Cat suflet curat, plin de gingasie si dragoste au pus in lucrarile lor s-a putut vedea in expozitia de icoane si mestesuguri de vineri, 4 iunie. Juriul, in urma evaluarii lucrarilor, a acordat copiilor numai premii I si II. La faza judeteana a olimpiadei scolare 'Mestesuguri artistice traditionale' - editia a XV-a si a Concursului National 'Icoana din sufletul copilului'- editia a XVIII-a, au participat 72 de copii, din care 33 de la clasele I-IV si 39 de la clasele gimnaziale si liceale, de la Colegiul National ,,Octavian Goga', Scoala Generala ,,Liviu Rebreanu', Scoala Generala ,,Jozsef Attila'. Copiii activeaza in cadrul cercului de pictura si mestesuguri 'Romanasul' al Centrului Cultural 'Miron Cristea', indrumat de profesor Nicoleta Plosnea, la cercul de la Scoala Generala nr.1 Tulghes unde este indrumator preot Tanase Vasile si la cercul de la Liceul Teoretic 'Sfantul Nicolae', Gheorgheni, unde este instructor Nan Cosmina Maria.

Chipuri de sfinti in 300 de icoane

In cadrul olimpiadei au fost expuse 300 de icoane pe sticla si lemn, oua incondeiate in nota traditionala, tesaturi, cusaturi. Manifestarea a fost precedata de evaluarea lucrarilor elevilor participanti de catre juriu, avand ca presedinte de onoare pe Inalt Preasfintia Sa Ioan. Juriul a avut in componenta sa, ca membri, pe Moraru Draghici Dorina, inspector de limba romana, Elena Mandru, inspector institutor, Erdei Lucica, inspector educativ, Doru Dobreanu, director al Colegiului National 'Octavian Goga' din Miercurea Ciuc, Dumbrava Magdalena si Karacsony Iacob, directori adjuncti la Colegiul National 'Octavian Goga' din Miercurea-Ciuc, Miron Carmen, director al Scolii 'Liviu Rebreanu' Miercurea-Ciuc, Mihalache Liliana, director adjunct al Scolii 'Liviu Rebreanu', pictorul Ioan Filigean.

Festivitatea de premiere a elevilor participanti la olimpiada a fost deschisa de inspectoarea Dorina Moraru Draghici, care a adresat cuvinte calde, de apreciere pentru activitatea si rezultatele copiilor, ale institutiilor scolare si ale indrumatorilor. 'Olimpiada judeteana 'Mestesuguri artistice traditionale' si Concursul National 'Icoana din sufletul copilului' de anul acesta stau sub binecuvantarea lui Dumnezeu, a sfintilor din icoana si a stindardului romanesc care flutura deasupra noastra. Ne-am inaltat spiritul, ne-am incalzit sufletul privind icoanele, admirand linia dreapta a incondeierii oualor, pretuind imbinarea armonioasa a tesaturilor si a cusaturilor si am hotarat, intru bucuria de a recunoaste in lucrarile copiilor nostri din Harghita, de aici din Miercurea-Ciuc, din Tulghes si din Gheorgheni - pentru prima data la olimpiada de mestesuguri, sa acordam premii numeroase participantilor, pe masura jertfei si talentului lor', a spus Dorina Moraru-Draghici.

Premiantii locului I participa la etapa nationala de la Sibiu

Premiile participantilor la olimpiada au fost inmanate de Aurora Parfeni, inspector general adjunct, alaturi de membrii juriului si de pictorul Ioan Filigean, care a fost cel care a apreciat lucrarile la partea artistica din punct de vedere profesionist. Pentru olimpiada de 'Mestesuguri traditionale si artistice', faza nationala care va avea loc la Sibiu, intre 19 si 25 august, juriul a hotarat ca elevii premiati cu locul I sa participe la sectiunile icoane sticla, icoane lemn, incondeiere oua, tesut si cusaturi, in functie de locurile acordate de organizatorii editiei nationale. La Concursul National 'Icoana din sufletul copilului' de la Sibiu vor participa toate icoanele premiate cu locul I. In cadrul festivitatii au fost acordate diplome speciale pentru indrumatori si pentru institutiile care au participat si colaborat la organizarea acestei olimpiade.

Un moment inedit a fost acordarea diplomelor de excelenta elevilor care au participat la toate etapele judetene si nationale ale olimpiadei scolare 'Mestesuguri artistice traditionale' si ale Concursului National 'Icoana din sufletul copilului', editiile anilor 2003-2010, la care au obtinut rezultate deosebite (premii I si II), iar acum pleaca 'purtand in sufletul lor chipul sfintilor asezati de ei in icoane spre a le fi modele si ocrotitori pe cararile vietii', dupa cum a spus Inaltpreasfintitul Ioan.

Fii de cinste ai Bisericii si ai neamului

In cuvantul sau, Inaltpreasfintitul Ioan a precizat 'ca ne aflam la sfarsitul unui an de truda, incununat cu flori, iar florile acestea nu sunt oricare, ci flori nemuritoare, sunt acesti copii si icoanele pictate de ei. Vizitand expozitia, veti vedea ca micutii iconari au adus cateva sute de sfinti in aceasta zona, i-au pictat cu inima curata si s-au rugat lor sa se aseze in icoana si sa binecuvanteze aceasta parte de tara in care traim. Priviti acesti copii! Pe ei niciodata nu ii veti vedea in vreun ziar, intr-o situatie de necinste, ci ei sunt binecuvantati sa devina fii de cinste ai Bisericii si ai neamului romanesc, rugatori catre Dumnezeu si pastratori ai traditiilor noastre romanesti'.

Inaltpreasfintia Sa le-a urat copiilor ca dupa terminarea liceului si a facultatii sa se intoarca la Centrul Cultural 'Miron Cristea' din Miercurea Ciuc, ori de cate ori vor reveni in acest spatiu romanesc, pentru ca aici au facut sa se coboare sfintii din Cer.

Participantii au demonstrat ca au har, stiu sa cante si sa rosteasca artistic versurile poetilor nostri. Dupa festivitatea de premiere, a urmat un deosebit moment artistic prezentat de grupul vocal instrumental 'Romanasul', coordonat de profesorii instructori Bogdan Paduraru, Ovidiu Tipu de la Brigada 61 Vanatori de Munte 'General Virgil Badulescu', elevii Scolii Generale Tulghes, elevi ai Liceul Teoretic 'Sfantul Nicolae' din Gheorgheni, care au interpretat cantece, balade si poezii din folclorul romanesc.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1647

Voteaza:

La Miercurea-Ciuc au fost expuse 300 de icoane ale copiilor harghiteni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE