In aceasta Sfanta si Mare Joi, la Ierusalim au loc ritualuri religioase deosebite. Unul dintre acestea este cel al spalarii picioarelor, reluandu-se, astfel, momentul in care insusi Mantuitorul nostru Iisus Hristos a spalat picioarele Apostolilor la Cina cea de Taina. Cum se desfasoara acest ritual la Ierualim ne-a spus parintele Dinu Pompiliu, protopop al Protopopiatului Bucuresti III: 'In Joia Mare, dupa Sf. Liturghie se imbraca un mitropolit in vesminte, de obicei patriarhul sau cel a slujit Sf. Liturghie, fiind insotit de 12 arhierei, de clerici si mii de pelerini, si iese din Biserica 'Sf.
Cei 12 episcopi stau pe scaune in jurul mesei de pe tribuna, apoi, in timp ce ei asteapta, arhiereul cel mai mare se dezbraca de vesminte, toarna apa si incepe a le spala picioarele in amintirea spalarii picioarelor Ucenicilor de catre Iisus Hristos la Cina cea de Taina. La urma, arhiereul slujitor saruta pe frunte pe fiecare si rosteste o rugaciune de binecuvantare si imparte anafura poporului'. Tot la Ierusalim are loc in aceasta dupa amiaza un pelerinaj pe Muntele Golgota pe parcursul caruia se citesc cele 12 Evanghelii. La acest pelerinaj participa anual mii de credinciosi si sute de ierarhi, preoti si monahi. 'Procesiunea din seara zilei de Joia Mare, incepand de la orele 16.00, se face cu citirea celor 12 Evanghelii pe drumul Crucii. Procesiunea incepe de la Pretoriu, locul unde a fost Mantuitorul judecat si condamnat la moarte de Pilat. Pestera si biserica se numesc Pretoriu, iar aici se aduna mii de pelerini, sute de clerici, cativa arhierei care incep slujba Sfintelor Patimi.
Primele 5 Evanghelii se citesc aici, in biserica, iar de la Evanghelia a VI-a, soborul clericilor si pelerinilor, cu lumanari aprinse, porneste in procesiune spre Golgota, cautand sa reconstituie pe cat posibil drumul crucii strabatut de Mantuitorul in noaptea de Joi spre Vineri. Pe cale, preotii fac cele 14 popasuri, dupa traditie, oprindu-se din loc in loc. La fiecare popas, episcopul imbracat in vesminte negre citeste cele 7 Evanghelii, iar ultimele doua se citesc pe Golgota si in fata Sf. Mormant, unde ia sfarsit procesiunea', concluzioneaza parintele Dinu Pompiliu.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.