Casa Panaghia de pe Ceahlau denota grija Bisericii pentru protejarea mediului natural
Mitropolia Moldovei si Bucovinei, in cooperare cu Ministerul Apararii Nationale, a ridicat pe Muntele Ceahlau o manastire cu hramurile "Sfantul Voievod Stefan cel Mare" si "Schimbarea la Fata", construind o biserica cu clopotnita care au fost sfintite in anul 1993. De la aceasta data si pana in prezent, lacasul de cult functioneaza dupa toate randuielile bisericesti monahale, fiind un loc de rugaciune pentru credinciosi si un punct de atractie pentru multi pelerini si turisti din tara si din strainatate.
Aceste constructii bisericesti s-au ridicat in baza Autorizatiei nr. 66/30.09.
In cadrul oferit de muntele Ceahlau, sunt cunoscute tuturor conditiile naturale vitrege si aspre in care traiesc preotii si monahii din acest lacas de cult, mai ales ca in loc de chilii acestia au avut, initial, niste adaposturi sapate in subteran (bordeie).
Pentru a imbunatati conditiile de existenta si de rugaciune ale calugarilor si pentru a crea un spatiu liturgic corespunzator, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a demarat atat de necesarul proces de reamenajare a spatiului liturgic si de pelerinaj existent in jurul bisericii si de reabilitare a locuintelor monahilor (chilii, bucatarie, trapeza, grupuri sanitare etc.). In acest sens, cunoscand faptul ca Masivul Ceahlau este rezervatie naturala, inca din anul 2003 Mitropolia Moldovei si Bucovinei a solicitat autoritatilor locale si centrale gasirea unor solutii legale pentru realizarea obiectivelor de mai sus. Pentru construirea Casei Panaghia, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a obtinut toate avizele necesare. Pe baza acestor avize Consiliul Judetean Neamt a emis autorizatia de constructie inca din luna august a anului 2004. Pe 6 august 2007, Casa Panaghia a fost sfintita de Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
In anul 2005, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost actionata in judecata de Asociatia Slavamont pentru stoparea construirii Casei Panaghia pe Muntele Ceahlau. Prin sentinta civila nr. 1359/ 16.10.2007, definitiva, Judecatoria Bicaz a respins actiunea introdusa de Asociatia Salvamont, dispunand ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei poate continua si finaliza lucrarea inceputa.
Ocrotirea rezervatiei naturale - o prioritate pentru Biserica
Contestatarilor dreptului Bisericii de a avea o manastire pe muntele Ceahlau le facem cunoscute urmatoarele:
1. Numele de "Toaca" si "Panaghia" ("Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu") date unor varfuri ale Muntelui Ceahlau arata ca masivul a fost si trebuie sa ramana si un loc de spiritualitate monahala ortodoxa, nu doar de turism secularizat. Atata timp cat pe Ceahlau exista si alte constructii: Cabana Dochia, cu 130 de locuri de cazare, si statia Meteorologica cu locuinte pentru personalul deservent, trebuie sa existe si Manastirea "Sfantul Voievod Stefan cel Mare" pentru ca parcul national nu trebuie confundat cu o salbaticie.
2. Mitropolia nu doreste sa faca hotelarie pe Ceahlau intrucat are deja in statiunea Durau case pentru turisti. insa conditiile in care isi duceau viata monahii de pe Ceahlau, in chiliile subterane - in fapt adevarate bordeie - erau foarte aspre si inumane. Conform Constitutiei Romaniei, art. 29, Statul Roman, prin autoritatile sale centrale si locale, este obligat sa asigure desfasurarea normala a activitatilor unitatilor din fiecare cult, inclusiv a celor din Biserica Ortodoxa Romana (si aici sunt incluse si manastirile cum este cea de pe Ceahlau). Totodata, conform dreptului umanitar - national si european, fiecare persoanj are dreptul la conditii de viata decente. In cazul de fata si monahii din Manastirea "Sfantul Voievod Stefan cel Mare" si "Schimbarea la Fata" de pe Muntele Ceahlau au dreptul la conditii umane de existenta, lucru realizat prin reabilitarea si reamenajarea chiliilor si a anexelor (trapeza, bucatarie, grupuri sanitare etc.). Noua casa Panaghia este mai ecologica decat bordeiele insalubre de sub pamant.
3. Casa Panaghia nu a facut decat sa sistematizeze si sa concentreze intr-un singur loc bordeiele actuale care erau rasfirate in jurul bisericii astfel incat, de fapt, se reduce spatiul in care monahii si vor desfasura activitatea. De altfel asa se intentiona sa se construiasca inca de la inceput, de cand s-a ridicat si biserica, insa lipsa fondurilor nu a permis atunci acest lucru. Retrocedarea catre Biserica a unor suprafete de padure a adus in ultimii ani si posibilitatea de a rezolva aceasta problema.
Un drept si o necesitate
Asadar constructia Casei Panaghia pe muntele Ceahlau este un drept si o necesitate si arata grija pe care Mitropolia Moldovei si Bucovinei o poarta deopotriva pentru calugari si pelerini, dar si pentru mediul natural. Pe aceste locuri, care candva "fosgaiau de sihastri", existau numeroase schituri care au si conferit Ceahlaului statutul de "munte sfant" al romanilor. Manastirea din varful muntelui este astazi un simbol al continuittaii noastre, fiind o valorificare si sub aspect spiritual, nu doar turistic, a acestei zone atat de vizitata.
A te 'mpotrivi ca cei care se nevoiesc in acest sfant lacas sa beneficieze de conditii umane este un act cinic, chiar barbar am putea spune. In spatele unor astfel de actiuni pot fi unele interese obscure si nicidecum grija pentru natura, intrucat acest aspect este dintotdeauna o prioritate pentru Biserica Ortodoxa Romana care se raporteaza la mediul inconjurator ca fiind "creatia lui Dumnezeu". Este posibil ca astfel de actiuni, sau altele asemanatoare, sa nu fie decat reflexia unor mentalitati antireligioase care vad in religie un rau social si nu un factor de educare si de ridicare a demnitatii umane.
Secretariatul Centrului Eparhial Iasi
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.