Colecta pentru Fondul Central Misionar
la Duminica Ortodoxiei (prima duminica din Postul Sfintelor Pasti)
Prima duminica din Postul Sfintelor Pasti (anul acesta la 12 martie a.c.) a fost instituita de catre Sinodul de la Constantinopol (843) ca sarbatoare a Ortodoxiei, pentru a sublinia biruinta dreptei credinte asupra iconoclasmului (erezie care sustinea ca sfintele icoane nu trebuie cinstite) si, in general, asupra tuturor ereziilor. Potrivit randuielii bisericesti instituite de Patriarhul Justinian Marina, in aceasta duminica, in toate bisericile si manastirile din Patriarhia Romana se organizeaza colecte in bani pentru Fondul Central Misionar, destinat activitatilor misionare si filantropice ale Bisericii Ortodoxe Romane. La Duminica Ortodoxiei, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane adreseaza clerului si credinciosilor ortodocsi o scrisoare pastorala, care va fi citita in toate bisericile si manastirile din Patriarhia Romana, din care prezentam urmatorul fragment:
"Iubiti frati si surori in Hristos Domnul,
[.
Pentru aceasta impreuna-lucrare, noi, membrii Sfantului Sinod, va chemam si in acest an pe toti, harnici si devotati slujitori ai altarelor strabune, pe toti membrii Consiliilor si Comitetelor parohiale, pe epitropi si pe toti bunii credinciosi sa va sporiti dragostea voastra fata de Dumnezeu, fata de Biserica Sa si fata de aproapele, prin fapta cea buna a darului pentru Fondul Central Misionar al Bisericii Ortodoxe Romane.
Obiceiul acesta, de a se ajuta crestinii intre ei e vechi. Inca Sfantul Apostol Pavel organiza colecte pentru saracii din Ierusalim (II Cor. 9, 11-14). Darul vostru foloseste sfintei noastre Biserici sa-si asigure mijloacele materiale pentru ca si in acest an sa continue opera sa caritativa, sa poata ajuta unele parohii de pe cuprinsul tarii, pentru implinirea unor nevoi ca zidirea, repararea, pictarea sau inzestrarea bisericilor cu cele necesare. Aceasta contributie, apoi, ajuta Biserica noastra sa acopere cheltuielile necesare functionarii parohiilor romanesti din strainatate, unde traiesc frati de-ai nostri care doresc sa pastreze legatura cu Biserica-Mama. Tot din aceasta contributie, in fine, Biserica isi continua buna conlucrare cu celelalte confesiuni in cadrul organizatiilor religioase din lume, pentru realizarea unitatii tuturor fiilor lui Dumnezeu.
Folosul cel mare al faptei de ajutorare se intoarce insa in primul rand spre fiecare dintre voi, dupa cum zice Sfantul Ioan Gura de Aur: "Voi care dati milostenii, voi castigati si nu cei care primesc milostenii"(Omilia VI la Epistola catre Tit).
Urmati asadar, indemnul Sfantului Apostol Iacov: "Faceti-va implinitori ai cuvantului, nu numai ascultatori ai lui"(Iacob 1, 22), amintindu-va neincetat ca "Dumnezeu iubeste pe cel ce da cu voie buna"(II Cor. 9, 7).
Prin aceasta, iubitii nostri, sporim in credinta, nadejde si dragoste frateasca. Prin aceasta se intareste unitatea spirituala a noastra a tuturor in cadrul Bisericii careia apartinem. Cu puteri mereu innoite contribuim la mai binele societatii in care traim. Acest lucru este bineplacut lui Dumnezeu. […] "Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu-Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi, cu toti. Amin!"
ss T E O C T I S T,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
si ceilalti membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane
N.B. Textul integral al Pastoralei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la Duminica Ortodoxiei, 2006, se gaseste la adresa: www.patriarhia.ro
BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.