Dialog purtat cu intelepciune si responsabilitate


Dialog purtat cu intelepciune si responsabilitate


Astazi, 9 septembrie 2008, la Resedinta Patriarhala din Bucuresti, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel l-a primit pe Excelenta Sa Domnul Ion Macovei, Ambasadorul Romaniei in Republica Serbia.

 

In timpul intrevederii, intre alte probleme abordate, domnul ambasador si-a manifestat ingrijorarea fata de situatia preotului Bojan Aleksandrovici din Malainita, preot slujitor al romanilor din Valea Timocului, trimis in judecata Tribunalului bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Sarbe de Timoc.

 

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane l-a informat pe domnul ambasador despre cele convenite in cadrul Comisiei mixte de dialog dintre cele doua Patriarhii (Bucuresti, 26 aprilie 2006). Atunci, partea sarba se obliga sa asigure preoti vorbitori de limba romana pentru comunitatile romanesti de pe Valea Timocului, insa nu si-a respectat angajamentul.

 

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a mai mentionat ca in luna iulie 2008 a fost trimisa o scrisoare Episcopiei Sarbe de Timoc, solicitandu-se Preasfintitului Iustin al Timocului abtinerea de la aplicarea unor solutii radicale in cazul parintelui Bojan.

Totodata, a fost propusa, pentru rezolvarea situatiei, o intrunire a Comisiei mixte de dialog in zilele de 16-18 septembrie 2008, insa pana astazi partea sarba nu a dat curs propunerii facute.

 

Este de dorit ca Biserica Ortodoxa Sarba sa manifeste fata de vlahii sau romanii ortodocsi din Serbia aceeasi atitudine binevoitoare pe care o arata constant Biserica Ortodoxa Romana fata de sarbii ortodocsi de pe teritoriul Romaniei, respectandu-i ca frati si sprijinindu-i sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si romanii ortodocsi.

 

In acelasi timp, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si-a exprimat speranta ca ierarhii ortodocsi sarbi vor rezolva problema nu prin pedepse radicale motivate politic, ci prin solutii pastorale realiste care sa fie benefice pentru cele doua Biserici Ortodoxe surori. In timpul intrevederii, s-a convenit ca astfel de situatii trebuie rezolvate cu intelepciune pe calea dialogului dintre cele doua Biserici, pentru a se gasi o solutie realista si concilianta, pastrand "unitatea Duhului, intru legatura pacii" (Efeseni 4,3).

 

 

BIROUL DE PRESA  AL PATRIARHIEI ROMANE

.

08 Septembrie 2008

Vizualizari: 311

Voteaza:

Dialog purtat cu intelepciune si responsabilitate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE