DREPT LA REPLICA: O BISERICA HARNICA POATE FI MAI DARNICA

Chivernisirea inteleapta a averii Bisericii e de preferat unui cersit permanent

In legatura cu cele doua articole din ziua de 21 septembrie 2009, cu titlurile „Preotii, afaceristi prosperi in criza”, semnat de doamna Teodora Trandafir, aparut in cotidianul Evenimentul Zilei si, respectiv, „Afacerile Bisericii: cu Biblia intr-o mana si facturierul in cealalta”, publicat de revista Capital sub semnatura domnului Razvan Amariei, care prezinta informatii publice preluate de la Registrul Comertului, Patriarhia Romana face urmatoarele precizari:

Infiintarea de catre unele eparhii, parohii si manastiri ortodoxe a unor societati comerciale reprezinta o necesitate pastoral-sociala, iar nu o dorinta de profit si imbogatire, asa cum in mod calomnios si rautacios se incearca a se sugera atat prin titluri, cat si prin unele afirmatii din cuprinsul celor doua articole.

Pentru intretinerea locasurilor de cult, construirea altora noi, sustinerea a peste 450 de institutii sociale si a numeroase programe pastoral-misionare, social-caritabile, cultural-educationale etc., pe langa contributiile benevole ale credinciosilor, din ce in ce mai saraci, darnicia unor sponsori, tot mai putini, si sprijinul financiar acordat de catre Stat, tot mai mic din cauza crizei economice actuale, unitatile bisericesti ortodoxe trebuie sa identifice si alte surse de venit pentru finantarea si dezvoltarea activitatilor lor din ce in ce mai numeroase. De pilda, incepand din anul 2007, parohiile si manastirile ortodoxe incearca sa obtina fonduri europene pentru programe desfasurate in folosul comunitatii, dar, din motive diverse, foarte putine unitati bisericesti au primit raspuns favorabil la solicitarile lor.

Pe de alta parte, chiar daca in Romania exista Legea nr.103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult, in realitate exista numeroase societati comerciale care incalca prevederile acestei Legi prin producerea, importul si comercializarea de obiecte religioase (lumanari, tamaie, calendare, carte religioasa, obiecte de cult etc.), situatie care a facut sa scada dramatic veniturile unitatilor de cult ortodoxe. In ciuda numeroaselor sesizari adresate autoritatilor de resort, incalcarea acestei legi a devenit o practica curenta, foarte pagubitoare pentru Biserica noastra.

In acelasi timp, cu precadere in mass-media, se reproseaza mai ales Bisericii Ortodoxe Romane ca nu se implica mai mult in social si nu ii ajuta mai mult pe cei saraci, batrani, singuri sau bolnavi, familiile cu multi copii si alti semeni ai nostri defavorizati, fara ca cei ce acuza sa isi puna problema surselor de finantare ale unei mai intense activitati filantropice a Bisericii.

In concluzie, daca a inceput multe lucrari misionare sustinute din donatii, iar acum acestea s-au redus substantial, este absolut necesar ca Biserica sa identifice si alte surse financiare pentru a-si continua programele incepute. In acest sens, este mai demn pentru Biserica sa castige bani printr-o eficienta si inteleapta chivernisire a bunurilor pe care le are (terenuri si constructii, actiuni etc.), decat sa conteze doar pe cersitul din toate partile. Harnicia este o virtute, mai ales cand ea devine baza pentru ajutorarea celor neajutorati.

Biserica Ortodoxa Romana a avut inainte de regimul comunist admirabile institutii de chivernisire a averilor sale (Casa Bisericii, Epitropii, Eforii, Fundatii), care ii permiteau sa sustina scoli, spitale, orfelinate, familii sarace s.a. Ca atare, de ce trebuie sa ne conducem doar dupa cliseul unor jurnalisti cu mentalitate comunista si anticlericala?

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

22 Septembrie 2009

Vizualizari: 544

Voteaza:

DREPT LA REPLICA: O BISERICA HARNICA POATE FI MAI DARNICA 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE