Inaltarea Domnului - Ziua Eroilor, sarbatoare nationala a poporului roman
In Biserica Ortodoxa Romana, sarbatoarea Inaltarii Domnului (5 iunie 2008) este si ziua dedicata pomenirii eroilor neamului.
In aceasta zi, in toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului. Slujbele de pomenire vor fi oficiate dupa Sfanta Liturghie si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si Sarbatoare Nationala Bisericeasca. Totodata, Legea 379/2003, privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, sarbatoarea Inaltarii Mantuitorului Iisus Hristos, Ziua Eroilor, potrivit traditiei, ca Sarbatoare Nationala a poporului roman.
La sarbatoarea Inaltarii Domnului - Ziua Eroilor, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel adreseaza urmatorul mesaj:
Eroii neamului - icoana de iubire jertfelnica
Hristos S-a Inaltat !
"Mai mare dragoste decat acesta nimeni nu are,
ca sufletul lui sa si-l puna pentru prietenii sai"
(Ioan 15,13)
Iubiti credinciosi !
Purtand in noi bucuria si revarsarile de lumina ale Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, am parcurs aceste patruzeci de zile in care ne-am impartasit de roadele iubirii mantuitoare a lui Dumnezeu, aratata noua prin Sfanta Cruce, pregatindu-ne pentru momentul in care ne vom minuna impreuna cu ingerii de slavita Inaltare a lui Hristos cu trupul la cer, la "locul unde era mai inainte" .
Anticipata si cuprinsa fiind in Taina Invierii, Taina Inaltarii la cer a naturii Sale umane, reprezinta trecerea la viata cereasca, nestricacioasa, netrecatoare si nemuritoare a trupului inviat, intrarea in Imparatia cerurilor, acolo unde El ca Dumnezeu era totdeauna. Pentru aceasta, insa, a fost nevoie ca Hristos sa biruiasca prin Cruce mai intai pacatul, ca neascultare de Dumnezeu, iar prin Inviere a biruit moartea ca despartire a sufletului de trup si ca descompunere a trupului; astfel, puterea Invierii este ascunsa in Crucea smereniei lui Hristos, iar slava Crucii se arata in lumina Invierii, dovedind ca iubirea lui Dumnezeu este mai tare decat pacatul si moartea.
Asadar, taina Crucii si Invierii lui Hristos uneste cerul cu pamantul, pentru ca sa schimbe pe oamenii pamantesti si muritori in oameni ceresti si nemuritori, sa-i inalte in iubirea vesnica a lui Dumnezeu, tot atat cat de mult a coborat Dumnezeu in adancul vietii oamenilor.
Astazi se inalta la cer Hristos Cel Rastignit si Inviat, ramanand pururi izvorul de iubire si de ajutor pentru toti oamenii care se lupta pentru a pastra credinta in Dumnezeu si a asculta de poruncile Lui. Cei care au simtit cel mai mult ajutorul lui Hristos Cel Inviat in vreme de incercare au fost martirii sau mucenicii, dar si toti credinciosii care lupta pentru adevar si dreptate, pentru libertate si unitate sau se ostenesc pentru a ajuta pe semenii lor in mod sincer si dezinteresat.
Pentru noi, romanii, Sarbatoarea Inaltarii Domnului are o semnificatie profunda, pentru ca, in aceasta zi in care pomenim eroii neamului romanesc, marturisim lumina botezului sau a crestinarii poporului roman, lumina darurilor si virtutilor specifice crestinismului romanesc si, in special, puterea de lupta, jertfa si indurare intru speranta ca factor de unitate si continuitate nationala. Puterea Crucii si a Invierii lui Hristos se vede permanent in viata poporului nostru crestin, iar puterea primita de romani din credinta lor, din legatura lor cu Hristos Cel Rastignit si Inviat, i-a ajutat sa dea sens vietii chiar si in situatii grele cand nu se intrevedea vreo speranta.
Puterea de a indura istoria, atunci cand nu o poti schimba, echivaleaza cu o intelepciune si cu o forta de supravietuire in fata pericolului autodistrugerii sau a sinuciderii fara rost. Poporul roman a rezistat pe acest pamant pentru ca a avut intelepciune, putere de jertfa si de rabdare atunci cand nu putea sa biruie cu armele. Prin aceasta inteleapta indurare cu speranta a supravietuit si migratorilor, si imperialistilor lacomi si dictaturilor distructive, umpland istoria cu Crucile de pe mormintele lor si de pe bisericile inaltate ca pe faclii de inviere si speranta.
De aceea, cultul eroilor, adica pomenirea din neam in neam sau din generatie in generatie a celor jertfiti pentru apararea credintei si a patriei, este o adevarata cultura a sufletului romanesc care simte ca iubirea e mai tare decat moartea. Multimea pomelnicelor si parastaselor pentru eroi constituie un puternic factor de cultivare a constiintei continuitatii noastre din neam in neam, din generatie in generatie. Pomenirea eroilor din toate timpurile si din toate locurile si cultul mortilor sunt elemente de mare statornicie, continuitate si unitate in cuget si simtiri de-a lungul generatiilor. Astfel, e semnificativ faptul ca pomelnicul a stat la baza Cronicelor romanesti (exemplul sugestiv: Pomelnicul de la Bistrita de Neamt).
Cronicile si Letopisetele care consemneaza jertfa acestui popor sunt admirabil rezumate in textul inscriptiei de pe Arcul de Triumf din capitala Romaniei: "Dupa secole de suferinte, crestineste indurate, si dupa lupte grele pentru pastrarea fiintei nationale, dupa apararea plina de sacrificii a civilizatiei umane, se indeplini dreptatea si pentru poporul roman.". Asadar, eliberarea noastra a fost traita tot ca experienta a puterii sau a luminii lui Hristos Cel Inviat, cuvintele imnului de biruinta a iubirii jertfelnice peste timp, "Hristos a Inviat", fiind inscrise, ca pavaza, pe frontispiciul Mausoleului de la Marasesti.
Multimea eroilor si martirilor pe care cu smerenie ii pomenim astazi, demonstreaza ca poporul nostru a interiorizat taina Crucii si a Invierii si a trait istoria ca pe o Cruce si o Inviere, suferinta si speranta, intristare si bucurie, plinind cuvintele Sfantului Apostol Pavel: "lupta cea buna m-am luptat, (.) credinta am pazit. De acum mi s-a gatit cununa dreptatii" (II Timotei 4, 7). Taina Crucii care se inalta in slava Invierii este inscrisa pe Stema Romaniei, ca simbol al istoriei noastre si program spiritual permanent.
De aceea, in aceasta zi se cuvine ca mormintele eroilor si martirilor nostri sa nu ramana fara lumanari si fara flori prin care ne exprimam recunostinta si iubirea rugaciunii mai tare decat moartea, adica legatura neintrerupta cu cei care si-au daruit viata lor in trecut pentru existenta noastra de astazi. Prin urmare, cu totii suntem datori sa-i cinstim cu respect si sa pomenim jertfa lor, mai ales in aceasta zi cand trebuie sa ne redescoperim pe noi insine ca neam de voievozi crestini si eroi martiri.
In incheiere, rugam pe Hristos Cel Rastignit, Inviat si Inaltat la cer, sa reverse harul Sau, al luminii si vietii vesnice, peste eroii neamului romanesc, daruindu-le lor odihna sfanta intru nadejdea Invierii, iar noua, celor ce ii cinstim prin rugaciune si fapte bune, sa ne daruiasca puterea sa pastram dreapta credinta, sa ne iubim poporul si patria, sa ne rugam si sa lucram pentru pace, spre slava lui Dumnezeu si mantuirea oamenilor.
S.S. + D A N I E L
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.