Sa cultivam pacea si blandetea in familie si societate


Sa cultivam pacea si blandetea in familie si societate

"Fericiti cei blanzi, ca aceia vor mosteni pamantul" (Matei 5, 5)

Viata crestina are ca fundament al invataturii ei iubirea fata de toti oamenii. Violenta, inclusiv violenta verbala, este o manifestare a lipsei de iubire, adica o tulburare si o diminuare a starii de comuniune si de armonie intre oameni. Dojana cu blandete frateasca poate fi semn de iubire pentru indreptare, dar nu violenta.

Mantuitorul Hristos ne spune ca sunt "fericiti cei blanzi, ca aceia vor mosteni pamantul" (Matei 5, 5) si "fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema" (Matei 5, 9). Acestea sunt cuvinte pe care noi trebuie sa le memoram, sa le punem la inima si sa le traducem in viata, incredintati fiind ca omul bland, pasnic si facator de pace este numit "fiu al lui Dumnezeu" dupa har.

Insa pentru a deveni facator de pace, omul trebuie mai intai sa dobandeasca pacea sufleteasca, iar aceasta este data numai de prezenta lui Dumnezeu in sufletul omului. Pacea interioara se dobandeste de catre om prin rugaciune, savarsirea permanenta a binelui si prin evitarea conflictelor. Pacea interioara a crestinului este pretioasa si se rasfrange asupra celor de langa el. De aceea, sfintii care si-au pacificat patimile egoiste proprii, daruiau pacea lor si altora. Actiunile noastre ii afecteaza pe cei din jur in bine sau in rau: omul bun din vistieria cea buna a inimii sale scoate cele bune, pe cand omul cel rau din vistieria cea rea a inimii lui, scoate cele rele (cf. Luca 6, 45). In predica de pe munte a Domnului Iisus Hristos facatorii de pace sunt numiti fericiti (Matei 5, 9), deoarece in ei se manifesta pacea ca prezenta harica si iubitoare a lui Dumnezeu - Izvorul pacii si al sfinteniei.

In ziua de 25 noiembrie, cand lumea intreaga este chemata sa fie solidara impotriva violentei, Biserica Ortodoxa o sarbatoreste pe Sfanta Mucenita Ecaterina, o fecioara inteleapta, care a cultivat pacea interioara si puterea de a ierta pe altii si de a nu raspunde la violenta cu violenta, la ofensa cu ofensa, la ura cu ura si la rau cu rau, ci a biruit rautatea altora cu bunatatea ei.

In timpul nostru, ziua consacrata la nivel mondial luptei impotriva violentei este un semn ca societatea umana contemporana are nevoie de o viata spirituala profunda si de o educatie sanatoasa care sa promoveze pacea si dialogul intre oameni, in familie si in societate, fara constrangere si umilire.

Sfintii lui Dumnezeu ne invata ca pacea interioara a omului si cultivarea sincera a pacii intre oameni sunt manifestari ale darurilor Duhului Sfant cultivate de om prin rugaciune, pocainta si fapte bune. Astfel, cand manifestam blandete si bunatate fata de toti oamenii, simtim prezenta lui Hristos in noi si in jurul nostru, vedem in chipul fiecarui om lumina chipului lui Dumnezeu in el si ramanem in comuniune de dragoste cu Dumnezeu. Cand insa un om se manifesta in mod violent si agreseaza un alt om, agresivul se dezumanizeaza, iar relatia interumana dintre el si altii se degradeaza.

Prin urmare, sa cerem permanent de la Dumnezeu darul pacii, sa il cultivam in sufletul nostru si in relatia noastra cu oamenii; sa promovam legi, institutii si programe care protejeaza pe copii, pe adulti si pe batrani de violenta; sa dezvoltam constant si consecvent o educatie si o civilizatie a pacii, nu una a violentei, a profitului obsesiv sau a afirmarii agresive. In aceasta privinta, sa urmam cu prioritate lumina sfintilor rugatori, blanzi si facatori de pace, care au biruit raul cu binele si violenta cu blandetea.

ss + DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

23 Noiembrie 2008

Vizualizari: 1137

Voteaza:

Sa cultivam pacea si blandetea in familie si societate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE