Sarbatoarea Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei


Sarbatoarea Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei (30 noiembrie)

 

Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in cuvantarea adresata in cadrul Sfintei Liturghii oficiata la Catedrala patriarhala cu ocazia sarbatorii Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei (30 noiembrie a.c.), a subliniat faptul ca a "deoarece avem foarte multi romani emigranti, anul acesta, s-a hotarat prin lege ca Sf.

Apostol Andrei sa fie si Ocrotitorul romanilor de pretutindeni. In felul acesta, Sf. Apostol Andrei este nu numai Ocrotitorul Romaniei, al noii catedrale patriarhale sau al mai multor alte biserici din tara, ci si al tuturor romanilor oriunde s-ar afla ei".

 

Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel a apreciat ca "incepand din 1996, cand a fost adus capul Sf. Apostol Andrei de la Patras (Grecia) la Iasi si Galati, cinstirea Sfantului s-a intensificat intr-o forma nemaicunoscuta inainte de acest eveniment. Era prima data cand, dupa aproape doua mii de ani, Apostolul Andrei s-a reintalnit cu poporul nostru. In anul respectiv si in anul urmator, o multime de copiii nou nascuti au primit numele de Andrei sau Andreia. Sf. Apostol Andrei a trezit in noi, prin venirea sa la Iasi in 1996, constiinta apostolica a originii crestinismului romanesc. Suntem, prin urmare, un popor a carui crestinare incepe cu Apostolul cel dintai chemat de Mantuitorul Iisus Hristos".

 

Prea Fericirea Sa a incheiat cuvantarea exprimandu-si nadejdea ca Dumnezeu ii va ajuta pe romani "sa zideasca biserici noi cu hramul Sf. Apostol Andrei, sa-si creasca toti copiii in credinta si sa transmita credinta ortodoxa apostolica din generatie in generatie".

 

Sfantul Apostol Andrei, primul ucenic al Mantuitorului Iisus Hristos impreuna cu fratele sau, Sfantul Apostol Petru, era originar din Betsaida, oras de pe malul lacului Ghenizaret. Potrivit traditiei bisericesti, consemnata de Eusebiu de Cezareea, cel mai important istoric din primele veacuri crestine, Sfantul Apostol Andrei a predicat Evanghelia in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, in Scitia Mica (Dobrogea de astazi) si Crimeea.

 

Sfantul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras (in Grecia de astazi), fiind rastignit pe o cruce in forma de x, care poarta numele de "crucea Sf. Andrei". In anul 2001 Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat ziua praznuirii Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei, ca sarbatoare nationala bisericeasca.

 

.

29 Noiembrie 2007

Vizualizari: 832

Voteaza:

Sarbatoarea Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE