Schita biografica a Prea Fericitului Christodoulos Arhiepiscopul Atenei si al intregii Grecii

 

Schita biografica a Prea Fericitului Christodoulos Arhiepiscopul Atenei si al intregii Grecii

 

Prea Fericirea Sa, Christodoulos, noul Arhiepiscop al Atenei si al Intregii Grecii provine dintr-o familie de refugiati din Adrianopole, din estul Traciei.

Familia parintilor sai, dupa schimbul fortat de populatie intre Grecia si Tracia, din 1924, s-a stabilit la Xanthe, unde in 1939, s-a nascut Prea Fericirea Sa Christodoulos. Tatal sau, Constantinos Paraskevaides, a fost negustor si unul dintre cetatenii de vaza ai orasului. A participat la toate miscarile nationale. A indeplinit functia de primar in perioada 1946-1950, cand Grecia a fost sfasiata de lupte civile. In 1941, dupa ce Germania a declarat razboi Greciei, si-a adus familia la Atena, unde a considerat ca va fi mai in siguranta. In Atena, Prea Fericirea Sa, Arhiepiscopul Christodoulos a locuit pana la varsta de 35 de ani. Dupa studiile primare si gimnaziale, a urmat, timp de sase ani, Liceul Leonteion, dupa care a studiat dreptul la Universitatea din Atena (1962-1967), absolvita cu calificativul magna cum laudae. In acelasi timp, a studiat muzica bizantina la Conservatorul (Odeion) din Atena, unde a fost deosebit de apreciat pentru calitatile sale vocale. Incepand cu anul 1961, si-a adus contributia la dezvoltarea teologiei ortodoxe prin articole si studii de specialitate publicate in reviste religioase, precum si in presa cotidiana. In total, acestea insumeaza aproximativ 200 de studii in domeniul teologiei, dreptului civil, bioeticii, sociologiei s.a.m.d.


Inca din copilarie, Arhiepiscopul Christodoulos a manifestat o puternica vocatie pentru preotie, aceasta fiindu-i cultivata si de persoane de mare tinuta spirituala, cum ar fi fostul Mitropolit de Pireus, Kallinikos. Astfel, a fost tuns in monahism la Sfanta Manastire Varlaam din Meteora, iar, in 1961 - desi studiase numai dreptul civil - a primit hirotonia intru diacon. Si-a dedicat activitatea predicarii si instruirii catehetice. In 1965, a fost hirotonit preot si, datorita calitatilor sale de orator, a fost numit predicator la biserica Adormirea Maicii Domnului in Paleon Phaleron, unde s-a distins ca bun liturghisitor si indrumator al tineretului.


In 1968, a fost numit Secretar al Sfantului Sinod, unde si-a dovedit aptitudinile organizatorice si administrative. A detinut aceasta functie pana in 1974, cand, la varsta de 35 ani, a fost ales Mitropolit de Dimitriada si Almiros, la propunerea Arhiepiscopului de atunci al Atenei, Seraphim.


Ca Mitropolit de Dimitriada, Prea Fericitul Christodoulos a dovedit, in pofida varstei sale relativ tinere, o maturitate impresionanta. Inca de la inceput, s-a dedicat organizarii interne a Mitropoliei, a incurajat tinerii clerici sa-si continue studiile si a incurajat pe tinerii cu vocatie si pregatire corespunzatoare sa imbratiseze misiunea preoteasca. In timpul celor 24 de ani ca mitropolit, a hirotonit peste 150 de clerici si a promovat tinerii in diferite responsabilitati in cadrul administratiei mitropolitane. O trasatura caracteristica a sa o constituie reinnoirea structurilor interne ale Bisericii din dorinta de a le aduce in contemporaneitate. Avand o preocupare pentru formarea temeinica si completa a clericilor, si-a indemnat colaboratorii sa-si desavarseasca studiile teologice. Astfel, daca in 1974 existau numai 12 clerici in eparhia Dimetriada cu nivel universitar, in 1998 numarul acestora crescuse la 80.


A inzestrat Mitropolia cu asezaminte sociale, cum ar fi Centrul de asistenta familiala, Scoli pentru parinti, Centre de consiliere pentru problemele adolescentilor, Postul de Radio "Marturisirea Ortodoxa" cu un program permanent reinnoit si cu 150 de voluntari, ziarul "Informatia". S-a distins prin elocinta si prin vasta sa cultura, atunci cand a tratat nu doar teme teologice, ci si sociale, etice, juridice etc. A fost invitat sa vorbeasca in multe orase din intreaga Grecie, in fata unui mare auditoriu, bucurandu-se de o mare apreciere din partea ascultatorilor. In acelasi timp, s-a distins prin participarea la discutii televizate, in care a prezentat si a sustinut pozitia si drepturile Bisericii. Articolele sale au contribuit, de asemenea, la realizarea acestui scop.


A fost atat competitiv, cat si dinamic in lupta sa, utilizand intotdeauna argumente logice pentru a-si convinge oponentii. Toti isi amintesc, pana in ziua de azi, aparitia sa la televiziunea nationala, ca adversar al Ministrului de atunci, Antonios Tritsis, in problema proprietatii bisericesti. Dupa cativa ani, cei doi s-au impacat, recunoscandu-se reciproc ca adversari onorabili. Contributia sa pentru recunoasterea casatoriei religioase cu validitate egala cu cea a casatoriei civile, precum si lupta sa impotriva asa-numitului "divort automat" au fost deosebit de semnificative. Intotdeauna deschis spre dialog, a organizat cu regularitate intruniri anuale cu grupuri de experti si oameni de stiinta la Volos, din domeniul juridic, al medicinii si al educatiei. A luptat sistematic, prin zelul sau neobosit, pentru permanenta cultivare spirituala si formare duhovniceasca a poporului, predicand zilnic si oficiind cu sarguinta Sfanta Liturghie in toate parohiile Mitropoliei sale. Foarte cunoscute sunt dialogurile sale cu studentii Liceului, corespondenta si interesante, distribuite gratuit tuturor.


Om de slujire si de liturghie, prin excelenta, credincios Traditiei, a stabilit ordinea in oficierea serviciilor divine, a dat tinerilor prilejul de a sluji, a angajat dialoguri cu adversarii, a facut din Santa Liturghie punctul central al vietii sale si a organizat un serviciu in cadrul episcopiei care sa combata activitatea grupurilor de eretici. A stiut sa combine traditia cu progresul, dogma cu dialogul, sfintenia cu simplitatea.


Prin activitatea sa remarcabila privind combaterea somajului, a consumului de droguri, precum si prevenirea imbolnavirii cu virusul HIV-SIDA, si-a apropiat oameni care pana atunci nu avusesera nici o relatie cu Biserica, in special tineri. Datorita eforturilor sale, Mitropolia de Dimitriada a desfasurat o munca de pionierat in aceste domenii de activitate si a determinat si alte eparhii sa desfasoare astfel de activitati. Pozitia sa in privinta problemelor de medicina bioetica sunt originale, aratand o noua dimensiune a activitatii pastoral-misionare a Bisericii.
A infiintat in regiunea Volos Uniunea oamenilor de stiinta crestini, Uniunea Social crestina, azile pentru batrani, Departamentul de solidaritate crestina pentru saraci. A ajutat multi tineri aflati la studii, acordandu-le burse din partea Mitropoliei; a trimis multi bolnavi in strainatate pentru a fi tratati sau operati; oamenii i-au impartasit problemele lor, iar el i-a tratat cu afectiune profunda, parinteasca.


A intretinut stranse relatii fratesti cu toate Bisericile Ortodoxe, fie ca membru al delegatiilor bisericesti, fie in calitate de Intaistatator.


Interesul sau pentru problemele europene a prezentat o mare semnificatie. A infiintat Reprezentanta Bisericii Greciei la Uniunea Europeana, la Bruxelles.


Prea Fericitul Arhiepiscop Christodoulos a promovat dialogul dragostei intre Biserica Greciei si Biserica Romei. Vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Atena (4-7 mai 2001), precum si vizita Arhiepiscopului Christodoulos la Vatican, in 12-14 decembrie 2006 au contribuit la consolidarea acestui dialog cu Vaticanul.

Vizite ale Arhiepiscopului Christodulos al Atenei si al intregii Elade in Romania

1. 20-23 mai 2000
- conslujire cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale
- resfintirea vechii catedrale mitropolitane din Iasi
- decernarea titlului de doctor honoris causa al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, la propunerea Facultatii de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi
- conferirea titlului de senator al Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi, la propunerea Facultatii de Medicina din Iasi

2. 4-12 iunie 2003
- decorat cu ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce;
- decernarea titlului de doctor honoris causa al Universitatii din Craiova (7 iunie);
- decernarea titlului de doctor honoris causa al Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi (12 iunie);
- vizite la institutii de invatamant teologic, manastiri si asezaminte sociale din Mitropolia Munteniei si Dobrogei, Mitropolia Olteniei si Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

3. 13-16 octombrie 2003
- vizita in Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva; au fost aduse moastele Sf. Mare Mc. Dimitrie Izvoratorul de mir de la Thesalonic.
- vizita a fost prilejuita si de aniversarea a 100 de ani de la nasterea, respectiv, 10 ani de la trecerea la cele vesnice a Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Staniloae

.

28 Ianuarie 2008

Vizualizari: 1256

Voteaza:

Schita biografica a Prea Fericitului Christodoulos Arhiepiscopul Atenei si al intregii Grecii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact