A treia duminica din Postul Mare este inchinata pomenirii Sfintei Cruci

Dupa amintirea biruintei Ortodoxiei asupra ereziilor din primele opt veacuri – cinstita in prima Duminica din Postul Mare – si dupa pomenirea unui mare nevoitor al Ortodoxiei – Sfantul Grigorie Palama, duminica a treia din Postul Mare este inchinata Sfintei Cruci. In aceasta zi, in toate bisericile ortodoxe, crucea, impodobita cu flori, este adusa in mijlocul credinciosilor, pentru a fi cinstita, ca simbol al mantuirii noastre.

Pentru crestini, Sfanta Cruce este semnul puterii lui Dumnezeu, simbol al iertarii pacatelor si al unei vieti noi in Hristos, marturie a iubirii dumnezeiesti si al victoriei impotriva mortii si a tuturor fortelor raului.

Crucea este partea cea mai adanca din taina mantuirii lumii intregi, iar cinstirea ei incepe din timpul Sfintilor Apostoli: „Dar mie sa nu-mi fie a ma lauda decat numai in crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este rastignita pentru mine si eu pentru lume”(Galateni 6,14). Tot Apostolul neamurilor este cel care spune: „Caci cuvantul crucii nebunie este pentru cei ce pier; dar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu”.

(I Cor. 1, 18) Dupa vremurile de prigoana din primele trei secole, odata cu Edictul de la Milan al imparatului Constantin cel Mare, cinstirea Sfintei Cruci a fost permisa de catre autoritati, iar aflarea Sfintei Cruci, pe Golgota, i-a amplificat venerarea.

De atunci si pana astazi, dar si mai departe, pana la sfarsitul veacurilor, credinciosii crestini ortodocsi spun cu evlavie: „Crucii Tale ne inchinam Stapane, si sfanta Invierea Ta o laudam si o marim”.

Sursa: Radio Reintregirea

.

21 Martie 2009

Vizualizari: 361

Voteaza:

A treia duminica din Postul Mare este inchinata pomenirii Sfintei Cruci 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE