Dupa amintirea biruintei Ortodoxiei asupra ereziilor din primele opt veacuri – cinstita in prima Duminica din Postul Mare – si dupa pomenirea unui mare nevoitor al Ortodoxiei – Sfantul Grigorie Palama, duminica a treia din Postul Mare este inchinata Sfintei Cruci. In aceasta zi, in toate bisericile ortodoxe, crucea, impodobita cu flori, este adusa in mijlocul credinciosilor, pentru a fi cinstita, ca simbol al mantuirii noastre.
Pentru crestini, Sfanta Cruce este semnul puterii lui Dumnezeu, simbol al iertarii pacatelor si al unei vieti noi in Hristos, marturie a iubirii dumnezeiesti si al victoriei impotriva mortii si a tuturor fortelor raului.
Crucea este partea cea mai adanca din taina mantuirii lumii intregi, iar cinstirea ei incepe din timpul Sfintilor Apostoli: „Dar mie sa nu-mi fie a ma lauda decat numai in crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este rastignita pentru mine si eu pentru lume”(Galateni 6,14). Tot Apostolul neamurilor este cel care spune: „Caci cuvantul crucii nebunie este pentru cei ce pier; dar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu”.
De atunci si pana astazi, dar si mai departe, pana la sfarsitul veacurilor, credinciosii crestini ortodocsi spun cu evlavie: „Crucii Tale ne inchinam Stapane, si sfanta Invierea Ta o laudam si o marim”.
Sursa: Radio Reintregirea.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.