La editura "Reintregirea” a Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de Alba Iulia a vazut lumina tiparului lucrarea "Religia iubirii” a Parintelui Ilarion Felea. Cartea este o reeditare a editiei din 1946 aparuta la Arad. In cele 50 de meditatii si conferinte religioase prezinta invatatura ortodoxa despre esenta si permanenta crestinismului. Este o lucrare apologetica in care "religia este inima, centrul vietii spirituale. Ea da continut, echilibru si armonie sufletului; ofera credinte eterne si dezleaga probleme vitale. Numai o viata spirituala autentica, religioasa, asigura ordinea sociala si progresul moral. Criza spirituala face nefericita lumea, mai mult decat criza materiala. Religia inlatura cauzele crizei: egoismul, scepticismul si indiferentismul, conceptiile gresite despre lume si om, ignoranta si de atatea ori lenea de a cugeta, si in acelasi timp ne ofera o sinteza valabila, o conceptie autentica despre lume, viata, om si Dumnezeu. Acesta este rostul cel dintai al lucrarii de fata sa prezinte in haosul ideologiilor veacului o orientare veridica, o credinta interna, o conceptie sigura, calea cea dreapta de mantuire.”
Apoi, in "Religia iubirii” precumpaneste logica inimii, intemeiata pe stiinta, constiinta si filozofie, asa dupa cum se obisnuieste intr-o expunere apologetica.
Iata si cateva date biografice ale autorului: Parintele Ilarion Felea s-a nascut la 21 martie 1903 in localitatea Valea-Brad, judetul Hunedoara, intr-o familie de preot. A facut studii la Liceele Avram Iancu” din Brad si "Moise Nicoara” din Arad. A continuat studiile superioare la Academia Teologica "Andreiana” din Sibiu intre 1922 - 1926 si la Facultatea de Litere si Filozofie din Cluj, iar in 1939 a terminat studiile doctorale la Facultatea de Teologie din Bucuresti. A fost preot in Valea-Brad, in Arad - Sega, apoi la catedrala din Arad. Profesor de dogmatica si apologetica la Academia din Cluj si la cea din Arad.
Arestat si detinut in timpul regimului comunist intre anii 1949 si 1961, fiind condamnat la douazeci de ani de munca silnica "pentru uneltire contra ordinei sociale” si douazeci de ani de temnita grea "pentru activitate intensa contra clasei muncitoare si a miscarii revolutionare.”
Pe data de 18 septembrie 1961 Parintele Ilarion Felea trecea la Domnul in urma torturilor in penitenciarul din Aiud. A fost inmormantat sumar, de-a valma si anonim, ca multi altii, pe "Rapa Robilor”.
"A fost un slujitor reprezentativ pentru elita preotimii ortodoxe, mare predicator si misionar si in acelasi timp un consacrat dascal de teologie si un erudit om de cultura. S-a hotarat republicarea lucrarii de teologie fundamentala cu pronuntat caracter apologetic "Religia iubirii” ca omagiu adus Parintelui Ilarion Felea, deoarece se odihneste in pamantul eparhiei noastre. In aceasta lucrare se face teologie comparata cu o mare eruditie si credem ca intr-o lume in care sunt la moda "pluralismele” pe multi ii va lumina” - spune Inaltpreasfintitul Andrei in introducerea cartii Parintelui Ilarion Felea.
Sursa: Radio Reintregirea
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.