1100 de ani de la trecerea la Domnul a Sf. Boris Mihail, crestinatorul bulgarilor

 

Astazi se implinesc 1100 de ani de la trecerea la Domnul a Sf. Boris Mihail, crestinatorul bulgarilor. Bulgarii au construit una din civilizatiile de seama din Europa medievala, ei stabilindu-se permanent in Balcani (680 - 681), devenind parteneri politici doriti de catre vecinii lor europeni. Despre contextul istoric al crestinarii bulgarilor ne-a vorbit prof. acad.

dr. Emilian Popescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi: "Anul exact in care ei au primit crestinarea prin tarul lor Boris e discutabil. Unii socotesc ca a fost anul 864, iar altii 865, cand acesta s-ar fi botezat in luna septembrie. Boris era conducatorul bulgarilor si trecerea lui la crestinism a fost determinata si de contextul politic in care se afla poporul bulgar atunci. Bizantul cunoscuse in perioada imediat premergatoare foarte mari succese in luptele cu dusmanul secular - arabii, si aveau o forta si un prestigiu international recunoscute de foarte multe popoare, iar foarte multe popoare cautau sa intre in legatura cu Bizantul ca sa le fie patron. In anul 863, in urma unor victorii stralucite obtinute in rasaritul Imperiului a fost determinata si crestinarea bulgarilor, iar tarul bulgar Boris a optat pentru aceasta solutie de a se apropia de bizantini".

Adoptarea religiei crestine in timpul domniei tarului Boris Mihail a avut ecou in Germania, Italia, Franta, Anglia si Spania. Cum a primit nobilimea bulgara crestinarea tarului Boris am aflat tot de la prof. acad. dr. Emilian Popescu: "Dupa acest botez a fost la scurta vreme o reactie puternica din partea nobilimii bulgare, in sensul ca s-au rasculat foarte multi boieri care voiau sa revina la paganism, insa el i-a pedepsit crunt pe acesti boieri. Izvoarele vorbesc de 22 de boieri cu familiile lor care ar fi fost ucisi fara mila din partea lui Boris. Se punea problema nu numai a botezului tarului respectiv, ci si ce situatie va avea din punct de vedere administrativ poporul bulgar. Boris dorea sa aiba un patriarh propriu, sa aiba o organizatie autonoma, or el nu avea nici misionari, nu avea nici ierarhie, in acest fel venind aici bizantini".

Nu in ultimul rand, prof. acad. dr. Emilian Popescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi, ne-a vorbit si despre situatia politica si religioasa ce a urmat domniei tarului bulgar Boris Mihail: "In 889, Boris s-a retras din scaunul de conducere a statului bulgar si a intrat in manastire, unde dorea sa-si duca anii din urma ai vietii in rugaciune si liniste. A ramas conducator al bulgarilor fiul sau Vladimir, care avea o viata cam libera si destrabalata, fiind sub influenta aristocratiei bulgare de orientare pagana. Dupa patru ani de zile, cand s-a vazut in ce directie merge poporul, Boris a iesit din manastire, a lepadat haina monahala, a preluat conducerea Imperiului, a organizat o adunare a demnitarilor si a clerului existent atunci in capitala de atunci a Bulgariei - Pliska (nord-estul Bulgariei), si a fost orbit fiul sau Vladimir si locul i l-a luat Simeon, fratele lui, al III-lea in ordinea cronologica a nasterii lor, luand conducerea taratului bulgar.
Simeon a continuat politica religioasa a tatalui sau si in felul acesta Bulgaria a ramas pentru totdeauna in sfera de influenta ortodoxa".

.

02 Mai 2007

Vizualizari: 3425

Voteaza:

1100 de ani de la trecerea la Domnul a Sf. Boris Mihail, crestinatorul bulgarilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE