82 de ani de la promulgarea Legii si Statutului de organizare a Bisericii Ortodoxe Romane


La 6 mai 1925, adica acum 82 de ani, statul roman a promulgat "Legea si Statutul de organizare a Bisericii Ortodoxe Romane". Aceasta este prima lege bisericeasca din Romania intregita. Mai multe detalii despre contextul istoric al promulgarii Legii si Statutului de organizare a Bisericii Ortodoxe Romane am aflat de la pr. Alexandru Barnea, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Vasile cel Mare" din Iasi: "La data de 23 aprilie 1919, hotararea Sinodului Episcopal al Mitropoliei Ortodoxe Romane din Ardeal, Banat si partile romanesti din Ungaria a stabilit cateva principii fundamentale prin care Biserica din Ardeal se unea cu Biserica Ortodoxa din Regat.

Intre 12 - 19 iunie 1919, la Sinaia, se stabilea, in urma dezbaterilor conduse de mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei, presedintele Sf. Sinod, ca la baza viitoarei unificari sa stea Statutul Sagunian. In toamna anului 1920 a fost redactat un asa-numit anteproiect de lege pentru organizarea Bisericii Ortodoxe Romane Autocefale".

De asemenea, pr. profesor Alexandru Barnea ne-a vorbit si despre cateva dintre prevederile Legii si Statutului de Organizare a Bisericii Ortodoxe Romane: "Aceasta Lege si acest Statut au trecut in 24 martie prin Senat, si la 3 aprilie prin Camera, fiind adoptate la 6 mai 1925, Legea si Statutul avand la baza Statutul Sagunian, si cuprindea urmatoarele principii: autonomia bisericeasca, principiul constitutional, cel reprezentantiv, cel electiv si principiul participarii laicilor sau a mirenilor la administratia Bisericii. Caracteristica principala a acestei legi era ca pe langa episcopi iau parte la reglementarea, la conducerea si la administrarea chestiunilor bisericesti, cu exceptia celor dogmatice si spirituale, nu doar clericii, ci si laicii".

 

 

.

07 Mai 2007

Vizualizari: 2418

Voteaza:

82 de ani de la promulgarea Legii si Statutului de organizare a Bisericii Ortodoxe Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE