A inceput perioada liturgica a Triodului

 

Aceasta perioada este una dintre cele trei mari diviziuni ale anului liturgic. Mai multe detalii despre semnificatiile acestei perioade liturgice a anului bisericesc am aflat de la arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: "In cursul anului bisericesc noi intalnim trei perioade liturgice, care sunt numite dupa cartile principale de slujba ce sunt folosite in perioada respectiva, si anume: perioada Octoihului, perioada Triodului si a Penticostarului. Aceste trei perioade liturgice corespund celor trei chemari, demnitati sau slujiri ale Mantuitorului Hristos, si anume: slujirea de Invatator, de Arhiereu si de Imparat. Perioada Triodului corespunde demnitatii sau slujirii arhieresti a Mantuitorului Hristos.

Aceasta perioada a Triodului, care tine 10 saptamani, incepand cu Vecernia din Duminica Vamesului si Fariseului si terminand cu randuiala din Sambata cea Mare inainte de Invierea Domnului, este o perioada speciala de pregatire, de pocainta pentru intampinarea celei mai mari sarbatori crestine, care este Invierea Domnului. Aceasta perioada a Triodului este o permanenta chemare la innoire, la un nou inceput sau un inceput bun".

Parintele arhim. Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre cateva dintre caracteristicile liturgice ale Triodului: "Numele de Triod vine de la "trei cantari" sau "trei ode", pentru ca se intalnesc la canoanele Utreniei aceste trei cantari specifice din cartea Triodului. Este o perioada in care slujbele Bisericii au o profunzime si bogatie deosebite. In cadrul Laudelor mari si mici intalnim foarte multe lecturi biblice ale Vechiului si Noului Legamant, mai ales din Vechiul Testament, pasaje care fac referire directa la persoanele si actele de pocainta din istoria mantuirii. In aceasta perioada a Triodului se intalneste cel mai amplu si mai vechi post al Bisericii, si anume postul Sfintelor Pasti sau Postul Mare, si tot in aceasta perioada a Triodului, mai cu seama in perioada Postului Mare, se intalnesc toate cele trei Liturghii ale Bisericii Ortodoxe. Este singura perioada din anul liturgic cand se intalnesc toate cele trei Liturghii ale Bisericii".

.

28 Ianuarie 2007

Vizualizari: 4194

Voteaza:

A inceput perioada liturgica a Triodului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE