Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi pe Cuviosul Simeon Stalpnicul

 

La 1 septembrie, in Biserica Ortodoxa se face pomenirea Prea Cuviosului Parintelui nostru Simeon Stalpnicul.

Simeon Stalpnicul (cel batran) s-a nascut intr-un sat ce se chema Sisa, in Asia Mica, intre Siria si Cilicia, in zilele imparatiei lui Leon cel Mare si a lui Martirie - Patriarhul Antiohiei (catre 457). Acesta, calugarindu-se, s-a suit intr-un stalp. Suferind intr-acel stalp 47 de ani si facandu-se de multe minuni facator, a adormit in pace.

Acest sfant este altul decat Sfantul Simeon Stalpnicul de la Muntele Minunat (+ 596), praznuit pe 24 Mai, si decat Sfantul Simeon Stalpnicul cel Tanar, pomenit la 27 Aprilie.Hramul Prea Cuviosului Parintelui nostru Simeon Stalpnicul este sarbatorit pe 1 septembrie de Manastirea din cartierul aradean Gai. Aceasta este o manastire de maici care a fost intemeiata de fostul Episcop al Aradului Sinesie Jivanovici intre anii 1760-1762.


Mai multe amanunte am aflat de la Pr. Vasile Pop - Consilier cultural al Episcopiei Aradului, Ienopolei si Halmagiului: "Manastirea Sfantul Simeon Stalpnicul din cartierul aradean Gai este unul din monumentele istorice de referinta ale Sfintei Episcopii a Aradului. Manastirea era considerata si o resedinta de vara a episcopilor Aradului inca de cand a conceput-o intemeietorul ei Episcopul Sinesie Jivanovici al Aradului care a si ridicat manastirea intre anii 1760-1762. Manastirea este constituita dintr-un conac si un complex de cladiri la capatul carora este biserica in stil baroc. In ultimul timp, acestora li s-au adaugat chilii pentru monahiile care vietuiesc aici, in partea din spate a sfintei manastiri, aceasta sub aspect administrativ-gospodaresc. Viata spirituala la Manastirea Gai se desfasoara in firescul ei romanesc si ortodox. In aceasta manastire vietuiesc 25 de monahii. Hramul manastirii este Prea Cuviosul Simeon Stalpnicul la 1 septembrie, prima zi a anului bisericesc, insa mai exista si un al doilea hram Nasterea Maicii Domnului, la 8 septembrie."  

 

 

.

31 August 2007

Vizualizari: 1259

Voteaza:

Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi pe Cuviosul Simeon Stalpnicul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE