Biserica Ortodoxa sarbatoreste odovania Botezului Domnului
Momentul marcheaza incheierea perioadei de sarbatorire a Botezului Domnului la raul Iordan. Care sunt semnificatiile acestei zile am aflat de la diac. Silviu Tudose, asistent la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" din Bucuresti: "Sarbatorile imparatesti sunt toate precedate de un timp de pregatire sau anticipare, precum si de un timp de dupa praznuire sau dupa serbare. La incheierea acestei perioade de dupa serbare se praznuieste odovania praznicului. Termenul este din limba slavona si inseamna "sfarsit", "dezlegare" sau "incheiere" a sarbatorii, un fel de concluzie.
De asemenea, diac. Silviu Tudose ne-a spus si unde isi are originea aceasta randuiala a Bisericii de a prelungi sarbatorirea unui praznic imparatesc prin odovania acelei mari sarbatori: "Intalnim chiar si in Vechiul Testament aceasta practica de a prelungi o sarbatoare timp de 7 zile, si chiar in primele veacuri ale crestinismului intalnim o prima marturie in epoca Sf. Constantin cel Mare care, dupa ce a praznuit sfintirea a doua biserici, dupa aceea in fiecare an cate 7 zile praznuia aceste sfintiri sub denumirea de "sarbatoarea innoirilor". Aceasta dupa serbare mai este legata si de institutia catehumenatului, adica a acelor oameni care se pregateau pentru a primi botezul crestin, iar dupa primirea botezului o perioada de 8 zile purtau in continuare haina alba a botezului, serbau in mod deosebit aceasta perioada, iar in a 8-a zi veneau la biserica, dadeau jos haina alba a botezului si intrau in cealalta perioada a vietii lor".
Nu in ultimul rand, diac. Silviu Tudose ne-a explicat si motivul pentru care odovania sarbatorii Botezului Domnului este randuita la 8 zile dupa acest praznic imparatesc: "Ar mai fi si o explicatie simbolica faptul ca timp de 8 zile dupa praznicul Botezului Domnului, la slujba cantam in continuare cantarile praznicului, iar in ziua a 8-a dezlegam acest praznic ca simbol al faptului ca el ne obisnuieste cu Imparatia lui Dumnezeu care este vesnica. In traditia teologica, numarul 8 este si o imagine a deplinatatii timpului, si aceasta praznuire la 8 zile dupa ce a fost ziua praznicului ar fi o expresie vazuta a acestei plinatati cu care ne obisnuieste Biserica prin sarbatorile ei". .
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.