Catedrale ortodoxe inchinate Inaltarii Domnului


Catedrale ortodoxe inchinate Inaltarii Domnului

Catedrala arhiepiscopala din Targoviste se afla in sarbatoare

Actuala Catedrala a fost ridicata dupa anul 1889 pe locul fostei Catedrale mitropolitane. Sfantul lacas a fost ridicat intre anii 1517-1520, la porunca lui Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Romanesti din acea vreme. Parintele Constantin Banescu de la Catedrala arhiepiscopala din Targoviste ne-a spus ca "sfantul lacas a fost ridicat intre anii 1517-1520, la porunca lui Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Romanesti, tarnosindu-se cu mare fast la data de 17 mai 1520 si servind drept Catedrala mitropolitana a Ungrovlahiei. Radu Paisie a acoperit mitropolia cu plumb, infrumusetand-o la 1357. Dupa stricaciunile suferite in iarna 1610 - 1612, monumentul a cunoscut ample lucrari de reparatie, fapt care il face pe Paul de Alep sa afirme ca biserica nu isi are pereche in toata tara.

O ultima mare etapa de reparatie a sfantului lacas a avut loc in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu la 1707 - 1709, cand biserica a fost pictata din nou, adaugandu-i-se un mic pridvor in fata intrarii. Din nefericire, biserica a fost daramata". Lucrarile pentru ridicarea actualei Catedrale arhiepiscopale din Targoviste au inceput in anul 1892 si s-au incheiat in 1933, cand sfantul lacas a fost sfintit de catre patriarhul Miron Cristea. "In 1892 i se pune piatra de temelie, iar 41 de ani mai tarziu, noua biserica pictata de celebrul Dimitrie Belizarie era gata de sfintire, slujba care a fost oficiata de patriarhul Miron Cristea, la 12 noiembrie 1933. Dupa revolutia din decembrie 1989, biserica si-a recapatat drepturile sale firesti", ne-a mentionat parintele Constantin Banescu. Odata cu venirea IPS Nifon in fruntea Arhiepiscopiei Targovistei, la Catedrala arhiepiscopala au fost realizate noi lucrari de restaurare si consolidare. Una dintre cele mai importante lucrari efectuate a fost refacerea picturii. De asemenea, parintele Constantin Banescu ne-a spus ca "cea mai de seama lucrare a fost restaurarea picturii realizata de doamna Elena Vasilescu, o pictorita de renume, care poate fi admirata astazi in intreaga ei splendoare".

Noua Catedrala episcopala din Buzau isi sarbatoreste hramul

Acest lacas de cult este cel de-al cincilea locas de cult care va sluji drept Catedrala eparhiala pentru Intaistatatorul Episcopiei Buzaului si Vrancei. Mai multe amanunte despre celelalte patru Catedrale episcopale am aflat de la parintele Paisie Fantaziu, exarh al manastirilor din Episcopia Buzaului si Vrancei: "Aceasta noua Catedrala a Buzaului, aflata inca in lucru, este a cincea biserica episcopala a Eparhiei noastre, in ordine cronologica. La inceput, Episcopia a avut un lacas modest din lemn, care nu a durat mult. Neagoe Basarab a ridicat in locul ei o noua biserica episcopala, tot din lemn, care se va ruina si ea destul de repede. Dupa aceasta a fost ridicata prima Catedrala episcopala din piatra care a infruntat greutatile vremii pana la mijlocul al XVII-lea, circa 115 ani. Avea hramul "Adormirea Maicii Domnului". Din documente aflam ca in timpul lui Matei Basarab, paganii tatari si polonii crestini au incendiat-o. Tot din documente aflam ca in deceniul al III-lea al secolului al XVII-lea, Catedrala Buzaului era din nou mult stricata in urma pustiirilor facute de navalitorii tatari. Matei Voievod o reface din temelie si in timpul episcopului Serafim al Buzaului ea este sfintita in anul 1649. Aceasta este a IV-a Catedrala episcopala a Buzaului". De asemenea, parintele exarh Paisie Fantaziu ne-a vorbit si despre stadiul lucrarilor la noua Catedrala episcopala cu hramul "Inaltarea Domnului" din Buzau: "Dupa 1990 s-a proiectat si s-a construit Biserica "Sf. Sava" de la Buzau pentru a fi Catedrala episcopala, dar ulterior aceasta biserica a ramas parohiala si este considerata Catedrala a orasului, urmand sa se ridice foarte aproape de Seminarul Teologic noua Catedrala episcopala cu hramul "Inaltarea Domnului". Acum, lucrarile sunt destul de inaintate. Ele au inceput in anul 2002, an in care, la 10 noiembrie, s-au savarsit slujbele de sfintire a locului si de asezare a pietrei de temelie. Tot atunci s-a resfintit Catedrala veche, aceste solemnitati fiind prilejuite de faptul ca in anul 2002 s-au implinit 5 veacuri de la intemeierea Episcopiei Buzaului, 20 de ani de pastorire la Buzau ai PS Parinte Episcop Epifanie si 70 de ani de viata ai PS Sale".

Catedrala "Inaltarea Domnului" din Slobozia se afla in sarbatoare

Lucrarile de constructie la acest sfant lacas au debutat la 15 iulie 1992, odata cu punerea pietrei de temelie de catre vrednicul de pomenire PF Parinte Teoctist. Sfintirea Catedralei episcopale din Slobozia a avut loc in data de 25 martie 2004, de sarbatoarea Bunei Vestiri. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele Leontie, eclesiarh al Catedralei episcopale din Slobozia: "Inceputul a fost mai greu, dar infiintarea Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, cu scaunul la Slobozia, a facut ca lucrurile sa continuie in mod firesc. Primul episcop, PS Nifon Mihaita, a acordat o atentie mare constructiei Catedralei intre 1994 - 1999, iar ulterior, actualul episcop al Eparhiei, PS Damaschin Coravu a continuat si a finalizat intr-un ritm sustinut lucrarile de constructie ale acesteia, adaugandu-se o serie de functionalitati noi lacasului de cult, prin amenajarea unui paraclis cu hramul "Sf. Alexandru Romanu" la subsolul Catedralei. Lucrarile au fost incheiate in anul 2003, iar constructia rezultata are dimensiuni monumentale, fiind prima si cea mai mare constructie eclesiala din tara finalizata dupa caderea comunismului. Sfintirea a avut loc in anul 2004, la sarbatoarea Bunei Vestiri, fiind un moment deosebit, deoarece era cea mai mare biserica construita in tinutul Baraganului. La sfintire au participat 12 episcopi". De asemenea, parintele Leontie ne-a amintit si de sfintele moaste pastrate la Catedrala episcopala din Slobozia: "In anul 2005, de sarbatoarea Bunei Vestiri, s-a organizat in orasul Slobozia o procesiune cu moastele Sf. Emilian si Dasie de la Durostor, care au fost aduse de IPS Ilarion de Durostor, din Silistra - Bulgaria, iar o parte din ele au fost daruite Catedralei episcopale. Prin bunavointa PS Epifanie am primit si o parte din moastele Sf. Ierarh Martir Teodosie de la Brazi, mitropolit al Moldovei. Astazi, in Catedrala episcopala pot fi venerate moastele Sf. Mucenici Dasie si Emilian din Durostor, ale Sf. Zotic, Attal, Kamasie si Filip de la Niculitel, ale Sf. Epictet si Astion si ale Sf. Ierarh Martir Teodosie de la Brazi".

Sarbatoarea Inaltarii Domnului este hramul primei Catedrale ortodoxe din Zalau

Sfantul lacas a fost proiectat dupa modelul Catedralei "Sfanta Sofia" din Constantinopol. Parintele Ioan Ghiurco ne-a spus in ce imprejurari a inceput constructia acestui sfant lacas: "Este prima Catedrala construita de ortodocsi pe meleaguri salajene. Ideea de a se construi o biserica in Zalau a fost inca dinainte de 1989. Imediat dupa revolutie am pornit aceasta actiune de a construi o Catedrala ortodoxa. Ca model am luat Sf. Sofia din Constantinopol. Are doua balcoane suprapuse cu 750 de locuri, respectiv 350 de locuri, iar capacitatea bisericii este de 5000 de locuri. In interior lucram la pictura. Am facut iconostasul din stejar masiv, ca si intreg mobilierul facut la Sighetu Marmatiei. Avem un policandru deosebit confectionat la Atena, fiind un unicat, avand 4 metri in diametru la baza si 7 metri inaltime, din bronz aurit". De asemenea, parintele Ghiurco ne-a precizat, insa, ca acest sfant lacas face parte dintr-un proiect deosebit din complexul cultural spiritual "Sfanta Vineri" din Zalau care cuprinde mai multe obiecte istorice de patrimoniu: "Detinem o colectie de peste 3800 de obiecte deosebit de valoroase, si anume carte veche, icoana pe sticla, icoane pe lemn si alte obiecte cu valoare istorica, artistica si arhitecturala deosebit de valoroasa, toate facand parte din patrimoniul bisericii".

.

05 Iunie 2008

Vizualizari: 2526

Voteaza:

Catedrale ortodoxe inchinate Inaltarii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE