Traditia aducerii in procesiune de sfinte moaste din alte tari la Iasi, cu prilejul sarbatorii Sf. Cuv. Parascheva, continua si in acest an. Joi, 11 octombrie, vor sosi la Iasi moastele Sf. Ioan Gura de Aur, care se pastreaza la Manastirea Varlaam din Complexul Meteora - Grecia.
De asemenea, parintele arhim. Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre aducerea primelor sfinte moaste, in procesiune, la Iasi, de sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva: "In 1992, prima relicva sfanta sau particica din lemnul Sf. Cruci care venea de la Manastirea Xiropotamou a poposit pentru cateva zile la Iasi. Chiar daca nu s-a intamplat acest lucru la hram, dar totusi a fost primul pelerinaj de acest fel care s-a intamplat dupa 1990. Odata cu anul 1996, cand au fost aduse la Iasi moastele Sf. Apostol Andrei, aduse din Patras de catre o delegatie condusa de Mitropolitul Nicodimos, care a venit la Iasi de doua ori, putem spune ca a inceput odata cu acest pelerinaj o alta istorie a sarbatorii Sf. Parascheva. Din 1996, pelerinajele au continuat aproape in fiecare an".
Incepand cu anul 2000, la hramul Sf. Cuv. Parascheva au venit anual, in procesiune, moastele unor importanti sfinti, precum Sf. Ioan Casian sau Sf. Dimitrie, Izvoratorul de Mir, dupa cum ne-a spus tot parintele arhim. Timotei Aioanei: "In anul 2000, de la Livadia - Grecia, au fost aduse la Iasi moastele Sf. Mare Mucenic Gheorghe. In anul urmator a fost adus la Iasi braul Maicii Domnului, tot din Grecia, pentru ca in anul 2002 sa fie aduse moastele Sf. Ioan Casian din Marsillia. In anul 2003 au fost aduse moastele Sf. Dimitrie, Izvoratorul de mir, de la Tesalonic. In anul 2004, tot din Grecia, a fost adus la Iasi un fragment din lemnul Sfintei Cruci. In anul 2005, IPS Mitropolit Daniel a dorit sa aduca la Iasi o particica din moastele marelui Apostol al Neamurilor, Sf. Pavel, iar anul trecut au venit la Iasi o parte din moastele Sf.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.