Manastirea Sapanta-Peri, judetul Maramures, se afla in sarbatoare
Biserica manastirii, inalta de 75 m, este cea mai inalta structura de lemn din Europa si cea mai inalta biserica de lemn din lume. Acest sfant lacas a fost ridicat incepand cu anul 1996, in 2003, fiind oficiata slujba de sfintire. Mai multe detalii despre manastire am aflat de la parintele Grigore Lutai, de la biserica din Sapanta: "Peri-ul este o manastire veche, istorica, de sute de ani, se afla dincolo de Tisa, in vechiul Maramures voievodal care acum este ocupat de Ucraina. Actauala Manastire Peri, pe care am ctitorit-o in 8 ani de zile, cu ajutorul lui Dumnezeu, are inaltimea de 75 metri. Este o biserica in stil maramuresean.
Manastirea Carnu, judetul Buzau, isi sarbatoreste hramul
Aceasta manastire se afla in Episcopia Buzaului si Vrancei, si dateaza de la jumatatea secolului al XVI-lea. Despre inceputurile acestui sfant lacas si despre importanta sa ne-a vorbit parintele Paisie Fantaziu, exarhul manastirilor din Episcopia Buzaului si Vrancei: "Manastirea Carnu este asezata in zona deluroasa a Subcarpatilor de Curbura, aproape de cota 825 mteri. Este una dintre cele mai vechi asezari monahale de pe Valea Buzaului. Manastirea se afla pe teritoriul satului Teghea, comuna Panatau, judetul Buzau. Aceasta manastire a fost o adevarata vatra de sihastrie in acest tinut al Buzaului. Pe locul ei a existat o sihastrie care a dainuit pana in veacul al XVI-lea, cand a fost ctitorit aici un schit de lemn avand hramul Sf. Arhangheli". De asemenea, parintele Paisie Fantaziu ne-a prezentat pe scurt si evolutia Manastirii Carnu: "Stingerea pe linie directa masculina a familiei ctitorilor a dus la ocuparea mosiei si a schitului insusi de catre unele familii boieresti. In secolul al XVIII-lea, Schitul Carnu a intrat in grija marelui staret de la Manastirea Poiana Marului, Sf. Cuvios Vasile, iar aici a vietuit un timp tanarul rasofor Platon, cel care avea sa fie Sf. Cuvios Paisie Velicicovschi de la Manastirea Neamt. In 1864 schitul este desfiintat, dupa ce cu 42 de ani inainte se realizeaza ultima refacere in intregime a bisericii Schitului Carnu. Din 1864 incepe o lunga perioada de ruina care dureaza pana in 1991, cand PS Epifanie reactiveaza Schitul Carnu ca manastire de calugari. In 2003, Carnu devine manastire de calugarite si in prezent este una dintre cele mai infloritoare manastiri din Eparhia Buzaului si Vrancei".
Manastirea Runc, judetul Bacau, ii are ca ocrotitori pe Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil
Biserica veche a manastirii, ridicata in timpul domniei Sf. Stefan cel Mare, a fost daramata si in locul ei, boierul lonascu Isacescu, a zidit in 1760 un nou lacas in stil moldovenesc care se pastreaza si astazi. Lacasul a fost renovat in 1978, cand a si fost resfintit. Mai multe detalii despre aceasta manastire am aflat de la parintele protos. Macarie, staretul Manastirii Runc: "Manastirea este situata la limita judetului Bacau cu judetul Neamt. Numele manastirii este amintit pentru prima oara in marele Dictionar geografic al Romaniei, la litera R, unde se spune ca ar fi fost zidita de Sf. Stefan cel Mare. Aici isi duceau viata pustniceasca cativa calugari care erau lipsiti de un locas de cult, iar Sf. Stefan cel Mare a zidit o biserica din lemn care, dupa marturia satenilor, ar fi existat chiar si la inceputul secolului al XX-lea. Manastirea este amintita dupa aceea in 1695, cu numele ctitorilor Alexandru Ionascu si doamna Alexandra".
Manastirea Barbu din Episcopia Buzaului si Vrancei poarta hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil
Biserica manastirii este monument istoric si dateaza din secolul al XVII-lea, dupa cum ne-a spus parintele Paisie Fantaziu, exarhul manastirilor din Episcopia Buzaului si Vrancei: "Manastirea Barbu se afla la 3 km de municipiul Buzau. Pe locul unei sihastrii mai vechi, in anii 1664 - 1668, marele capitan Barbu Badeanu a ctitorit biserica Schitului Barbu care dainuie si astazi. A fost initial schit de calugari. In 1864 a fost desfiintat si a devenit biserica de mir, insa in 1871, episcopul Dionisie Romano al Buzaului, fost calugar si staret al Manastirii Neamt, reinfiinteaza Schitul Barbu ca asezamant monahal de calugarite, situatie care dureaza pana in 1959, cand manastirea este iar desfiintata si devine filiala a parohiei Visau. In 1990 este reorganizata ca manastire de calugarite din initiativa PS Epifanie, urmand o perioada prospera in timpul staretiei maicii Eftimia Munteanu. In anul 1996 s-a sfintit paraclisul "Izvorul Tamaduirii"si tot la aceasta manastire mai dainuie din secolul al XVII-lea vechea staretie, o cladire masiva din piatra, monument istoric, ca si manastirea".
Manastirea Dalhauti se afla in sarbatoare
Aceasta asezare monahala dateaza din secolul al XVII-lea si pastreaza in biserica sa o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, dupa cum ne-a spus parintele Paisie Fantaziu, exarhul manastirilor din Episcopia Buzaului si Vrancei: "Manastirea Dalhauti este situata in comuna Carligele, judetul Vrancea, si istoria ei este legata de istoria unei icoane vechi si facatoare de minuni a Maicii Domnului. Se vorbeste de aducerea ei aici, cand in acest loc exista o mica sihastrie, de catre un fost cioban numit Dalhauti, de unde si numele manastirii. Biserica dateaza din secolul al XVII-lea, si anume din anul 1625. Ea a fost in intregime refacuta tot din lemn, in 1910, de catre staretul Schitului Dalhauti, arhim. Dionisie, si este in picioare si astazi. Aici s-a aflat si se afla inca icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. In secolul al XVIII-lea a vietuit aici timp de 20 de ani vestitul staret Sf. Cuvios Vasile care s-a stabilit apoi la Manastirea Poiana Marului, dupa ce a facut din Manastirea Dalhauti o adevarata vatra de sihastrie romaneasca si de duhovnicie".
Schitul Dumbravioara, judetul Harghita, isi sarbatoreste hramul
Situat intre Tg. Mures si Reghin, acest sfant locas a fost infiintat in 1930, ctitor fiind patriarhul Miron Cristea, dupa cum ne-a spus ieromonahul Teodosie: "Schitul a fost infiintat de patriarhul Miron Cristea care, in vremea aceea, era si regent al Romaniei si s-a gandit sa revigoreze aceasta parte de tara printr-o viata monahala prin infiintarea acestui schit. Pe vremea aceea era poate singura asezare monahala din judetul Mures actual. In 1940, Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei, iar schitul a fost desfiintat pana in 1945, fiind din nou desfiintat de comunisti in 1952, si s-a reactivat in 1993 prin grija obstii de la Manastirea Toplita, iar acum fuctioneaza cu 4 calugari".
Manastirea Clocociov, din apropierea orasului Slatina, isi cinsteste ocrotitorii spirituali
Sfantul lacas este ctitorie a voievodului Mihai Viteazul, si dateaza din anul 1595. In anul 1982, in incinta manastirii au fost infiintate un muzeu si un depozit de carte veche romaneasca. Mai multe detalii despre aceasta manastire ne-a oferit maica Irina, ghidul Manastirii Clocociov: "Manastirea se afla in partea de sud a orasului Slatina. Prima atestare documentara dateaza din timpul lui Neagoe Basarab, in anii 1512 - 1521. Se pare ca era vorba de o biserica din lemn care se distruge, si pe locul acelei biserici Mihai Viteazul zideste din temelii aceasta manastire la 1594. Al doilea ctitor al manastirii este nepotul lui Matei Basarab care se ocupa de consolidarea acestei manastiri, in urma cutremurului din 1628. In perioada primului razboi mondial a fost devastata si parasita, insa se deschide dupa 1927, iar pana in anul 1942 a fost de calugari, dupa care a fost de maici. Cele mai ample lucrari de restaurare au avut loc in perioada anilor 1976 - 1982, cand un grup de cinci maici si parintele Coman Visarion au venit de la Manastirea Sucevita. Pictura a fost realizata in fresca, in anul 1645, fiind restaurata in perioada anilor 1981 - 1985".
Manastirea Arnota are ca hram sarbatoarea Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil
Ctitorita de catre Matei Basarab intre anii 1633 - 1634 pe temelia unei biserici mai vechi, aceasta manastire este cunoscuta prin pictura, arhitectura si sculptura sa, ca unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara. Maica Ambrozia, stareta manastirii, ne-a spus ca "prima atestare documentara este la 1636, dar se presupune ca ea ar fi fost zidita chiar in primul an al domniei voievodului, cand o legenda spune ca era urmarit de turci pentru a fi decapitat. Ascuns in acest munte, alaturi de un arnaut devotat, care i-a propus sa schimbe hainele, incat turcii nu l-au recunoscut si au taiat capul arnautului, si astfel domnitorul a fost salvat. Drept recunostinta, a hotarat sa zideasca aceasta biserica, a acoperit lacul din acel munte si a zidit o biserica chiar aici in amintirea Sf. Arhangheli, pentru ca Sf. Arhangheli l-a ocrotit cu aripile lor". Renovarea bisericii Manastirii Arnota s-a facut intre anii 1852 - 1856 de catre domnitorul Barbu Stirbei, care a daramat chiliile vechi din vremea lui Matei Basarab, deja ruinate, si ridica aici alte cladiri, dupa planul unor arhitecti straini. In anul 1934 s-au mai zidit unele chilii care exista si astazi, iar intre anii 1954 - 1958 a fost consolidat intregul asezamant monahal si s-au introdus instalatii de apa si incalzire.
Manastirea Rosia, judetul Arad, se afla in sarbatoare
Sfantul lacas a fost infiintat in 1994 la initiativa PS Timotei, episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele Vasile Pop, consilier cultural al Episcopiei Aradului, Ienopolei si Halmagiului: "Manastirea a luat fiinta dupa anul 1990 la initiativa PS Timotei, intr-o localitate cu acelasi nume, Rosia, un sat depopulat, unde biserica parohiala se pastra in conditii foarte bune si unde era si o casa parohiala incapatoare, iar noi am transformat acestea in manastire".
Manastirea "Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil din Ghelari, judetul Hunedoara, isi sarbatoreste hramul
Acest asezamant monahal este recent infiintat la intiativa PS Timotei, episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului, dupa cum ne-a spus parintele Vasile Pop, consilier cultural al Episcopiei Aradului, Ienopolei si Halmagiului: "La Ghelari exista o biserica monumentala, ctitorita de parintele Nerva care a fost ani multi parohul localitatii, aceasta biserica are langa ea o biserica monument istoric si mai multe anexe, iar PS Timotei a gandit transformarea acestui complex in manastire, la inceput schit, si aducerea acolo a catorva maici de la Manastirea Prislop. Aici se desfasoara activitati sociale, este un dispensar si o farmacie".
Biserica Mantuleasa din Bucuresti are ca hram sarbatoarea "Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil"
Lacasul este unul din cele mai vechi din Capitala, fiind zidit in anul 1732. Mai multe detalii despre aceasta biserica am aflat de la parintele paroh Ion Radulescu: "Biserica Mantuleasa, facuta celebra de Mircea Eliade, prin nuvela cu acelasi nume, este inaltata de niste negustori cu dragoste de Dumnezeu pe vremea domnitorului Grigorie Ghica, la 1734. Este zidita in stil arhitectonic brancovenesc. Biserica a pastrat putin din pictura ei exterioara, inflorituri decorative, iar restaurarea ei s-a facut intre anii 1924 - 1930, cand s-a inlaturat a doua turla".
Biserica "Sf. Voievozi"din Ploiesti se afla in sarbatoare
Parohia isi are numele de la primul hram al bisericii, din anul 1628, fiind al doilea locas de cult, ca vechime, din Ploiesti, dupa Biserica Domneasca. Un istoric al acestei biserici ne-a fost prezentat de catre parintele paroh Gheorghe Lazar, protopop de Ploiesti: "Biserica Sf. Voievozi din Ploiesti este a doua biserica ca vechime din acest oras. Initial, aici a existat o biserica construita din barne de lemn, pe la anul 1648, insa devenind neincapatoare, la 1711 a inceput zidirea bisericii actuale, incheindu-se la anul 1720. Biserica noastra pastreaza stilul brancovenesc ca arhitectura". De asemenea, parintele Gheorghe Lazar ne-a vorbit si despre lucrarile de restaurare efetuate in perioada 2000 - 2005: "Intre anii 2000 - 2005 s-au realizat lucrari de consolidare si reparatii capitale, cu subzidire, s-a indepartat pictura veche, pentru ca ea nu avea valoare de patrimoniu si s-a realizat o pictura noua intre anii 2002 - 2005, in tehnica fresca. Biserica noastra a fost tarnosita de catre PS Vincentiu Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal, in Duminica femeilor mironosite, din 15 mai 2005".
Biserica "Sf. Arhangheli"din municipiul Targoviste isi sarbatoreste hramul
Piatra de temelie a lacasului a fost pusa in anul 1998, iar sfintirea a avut loc in anul 2002. Parintele Gheorghe Safta, parohul bisericii, ne-a spus ca "despre marea jertfa pentru ridicarea acestei biserici se poate scrie o adevarata istorie. Ea s-a nascut in ziua in care a aparut ideea zidirii si a fost urmata de nenumarate zile de alergare pentru obtinerea aprobarilor necesare construirii noului edificiu. Ziua de 28 februarie 1998, cand IPS Vasile Costin, arhiepiscopul Targovistei, insotit de un sobor de preoti, a venit la noi, a fost ziua sfintirii pietrei de temelie, tarnosirea ei avand loc in ziua de 26 mai 2002, fiind savarsita de IPS Nifon, arhiepiscopul Targovistei, insotit de un sobor de preoti si de multime de credinciosi din oras si din imprejurimi". Despre proiectele avute in vedere a se derula la parohia "Sf. Arhangheli"din Targoviste ne-a vorbit parintele Iulian Petrescu, slujitor la acest sfant lacas: "Avem in proiect atragerea a cat mai multor tineri la biserica, iar in acest sens am luat legatura cu profesorii de religie care vin de multe ori cu elevi la biserica, unde au loc si lectii de religie. Pentru tineri sunt organizate consfatuiri dupa Sf. Liturghie in care le oferim sfaturi duhovnicesti pentru ca ei sa caute un loc de liniste, un loc unde sa poata intre in comuniune cu Dumnezeu, si acest loc este biserica".
Biserica monument istoric "Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil"din Braila isi sarbatoreste hramul
Biserica are o istorie deosebita, dat fiind faptul ca aici a fost construita mai intai o geamie, ea fiind transformata in biserica ortodoxa, in anul 1828. Mai multe informatii in acest sens am aflat de la parintele paroh Victor Tugui: "Este unicul monument de acest fel din tara, si anume o geamie transformata in biserica ortodoxa, fara turle, mai existand doua monumente similare in Iugoslavia si in Bulgaria. Biserica provine dintr-un vechi lacas de cult musulman, cu o existenta anterioara anului 1750, si care si-a pastrat caracterele fostului lacas de cult musulman, cu plafonul pictat in stil oriental. In 1828, marele duce Mihail al Rusiei a hotarat daramarea cetatii Brailei si transformarea acestei geamii in biserica ortodoxa, deoarece geamia era ridicata pe temeliile unei biserici ortodoxe. S-a sfintit pentru prima data la 8 martie 1831, de Duminica Ortodoxiei. In 1924 este resfintita cu binecuvantarea episcopului Ghenadie al Buzaului". In perioada regimului comunist, Biserica "Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil"din Braila a fost pe punctul de a fi demolata, insa a supravietuit prin interventia patriarhului Justinian Marina, a ierarhului locului din acea vreme si a parintelui paroh. Dupa 1990, la aceasta biserica au inceput ample lucrari de consolidare, despre care ne-a vorbit tot parintele paroh Victor Tugui: "In 1994 se pornesc lucrarile de restaurare si consolidare, ea avand temelia din pietre de rau prinse cu pamant galben. Biserica este din temelii consolidata si refacuta, acoperisul este schimbat si este impodobita cu o pictuta de influenta athonita, in stil bizantin". La parohia "Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil"din Braila se deruleaza si proiecte sociale care ii vizeaza in special pe cei cu venituri reduse. Parintele paroh Victor Tugui ne-a spus ca "de 10 ani, parohia se ocupa cu un proiect social de asistare a oamenilor saraci, in sensul ca ofera hrana zilnica la 70 de persoane. In prezent, se afla in curs de finalizare cantina sociala de la demisolul casei parohiale".
Biserica "Sf. Ingeri"din Buzau isi cinsteste ocrotitorii spirituali
Lacasul a fost ridicat in anul 1883 pe locul unei alte biserici construite la sfarsitul secolului al XVI-lea. Mai multe detalii despre aceasta biserica ne-a oferit parintele paroh Ioan Dumitran, protopop de Buzau II: "Biserica Sf. Ingeri se afla in ordinea vechimii pe locul al IV-lea intre ctitoriile urbei noastre. Inceputurile ei sunt puse in vremea doamnei Neaga, intre 1577 - 1591, care a avut atatea legaturi cu partile Buzaului. Pisania nu mai exista, in schimb aceea din anul 1833 spune ca actuala biserica a fost zidita pe locul celei vechi in 1833. Este cunoscuta ca "biserica din paduri". In timpul regulamentului organic ia fiinta, in apropierea bisericii, piata de marfuri, fructe etc. In intregul ei, biserica arata asa cum a iesit din mana mesterilor, in 1833". De asemenea, parintele Ioan Dumitran ne-a vorbit si despre proiectele ce urmeaza a fi promovate in cadrul parohiei "Sf. Ingeri"din Buzau: "Ne straduim sa dobandim de la primarie terenul care este in jurul bisericii. Noi am facut demersurile necesare si speram ca vom gasi intelegere pentru retrocedarea acestei suprafete, iar perspectivele complexului biseriesc vor fi altele. Ne straduim ca sa infrumusetam biserica, sa atragem multi binevoitori si ca biserica cea vie sa ramana mereu functionala".
Biserica "Sf. Arhangheli"din Teleorman isi serbeaza hramul
Lacasul a fost ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar intre anii 1996 - 1998 a fost restaurata, dupa care a fost resfintita. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele Dinca Cretu, parohul bisericii: "Biserica a fost construita in anul 1882, iar la cutremurul din 1977 a fost avariata, unul dintre turnuri a cazut prin acoperis in interiorul si atunci s-a deteriorat. Pana in 1977, biserica a fost folosita drept capela, oficiindu-se slujbe numai la praznicele imparatesti si la hram. De la cutremur au folosit-o mai mult muncitorii care lucrau in cimitir, ca depozit, timp in care au fost furate icoanele de la catapeteasma si a disparut majoritatea inventarului ce se gasea in biserica. In 1995, la initiativa PS Episcop Calinic al Argesului si Teleormanului, pe atunci, am intocmit o documentatie pentru reparatia capitala a bisericii si cu ajutorul bunului Dumnezeu am obtinut fonduri de la Guvern. Pe 4 mai 1998 a fost oficiata slujba de sfintire a bisericii, unde a participat PS Parinte Episcop Calinic al Argesului si PS Parinte Episcop Galaction al Teleormanului, in timpul caruia s-au efectuat lucrari de reparatii".
Biserica "Sf. Arhangheli"din Resita isi sarbatoreste hramul
Lacasul a fost ridicat la mijlocul secolului al XIX-lea in centrul Resitei, insa in timpul regimului comunist a fost mutata cu 55 de metri, pe un amplasament unde se afla si astazi. Un scurt istoric al bisericii si motivele pentru care lacasul a fost mutat ne-au fost oferite de catre parintele paroh Ioan Albu: "Biserica a fost inaltata la mijlocul secolului al XIX-lea, pe locul unei alte biserici mai vechi, pe vatra romaneasca a orasului Resita. In 1978 s-a vrut demolarea bisericii, lucru care a intaratat credinciosii, insa au evitat distrugerea bisericii si s-a recurs la solutia translarii ei, care s-a facut in 1984 - 1985, ea fiind mutata 55 de metri, inaltata cu 1,5 metri si consolidata in mod deosebit. In 1988, in jurul bisericii, s-a construit un corp care sa acopere biserica pentru a nu mai fi vazuta de regimul comunist".
Biserica parohiei Izvoare din Bacau are ca ocrotitori spirituali pe Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil
Sfantul lacas a fost ridicat incepand din anul 1827, marturii in acest sens pastrandu-se si la aceasta data. Parintele Ciprian Marius Closca, paroh al bisericii si consilier cultural al Episcopiei Romanului, ne-a spus ca "in anul 1827 se pare ca a avut inceput acest monument in Bacau, ridicat de catre boierii Pavel si Ana Cristea. Construirea bisericii a fost definitivata in anul 1844, marturii in acest sens existand pe cartile de slujba, pe clopotnita si pe un potir. Exista si un sfesnic deosebit de impresionant de mare, din alama, pe care este incrustat anul 1827".
Biserica Alba din Roman se afla in sarbatoare
Sfantul lacas, care a fost ridicat la sfarsitul secolului al XVII-lea, este situat in centrul municipiului Roman si impresioneaza prin masivitatea sa, avand ziduri de piatra si caramida cu o grosime de 1,5 metri. Parintele Viorel Mitru, paroh al Bisericii Albe din Roman si consilier pe probleme administrativ-bisericesti al Episcopiei Romanului, ne-a prezentat cateva date despre istoricul acestui sfant lacas: "Biserica Sf. Voievozi este cunoscuta de la zidirea sa sub numele de Biserica Alba. A fost construita in forma care se vede astazi de Vel Spataru Vasile Cantacuzino, in anul 1695, dupa ce se surpase cea veche care fusese zidita de Stefan Tomsa Voievod si care durase cam 100 de ani. In popor circula traditia ca biserica, initial, a avut turn, dar din cauza inaltimii si a seismurilor de-a lungul timpurilor, a fost eliminat din constructie turnul, biserica fiind rezidita in forma de astazi. Este un locas de cult maiestuos ce depaseste pe toate celelalte din orasul Roman, inclusiv Catedrala episcopala. Are o grosime a zidurilor de 1,5 metri si o inaltime a acestora de peste 14 metri". De asemenea, parintele Viorel Mitru ne-a facut si o scurta descriere a catapetesmei, executata in 1922, care, chiar daca nu are o valoare istorica deosebita, impresioneaza prin bogatia si varietatea ornamentelor sale sculpturale, precum si prin vivacitatea cromatica a picturilor: "Podoaba cea mai de pret a acestui sfant locas este catapeteasma, lucrare de mare valoare artistica. Executata din stejar masiv cu o lungime de 8,2 metri, inaltimea de 9 metri, fiind sculptata cu deosebita si migaloasa maiestrie, reprezentand ghirlande de flori si ciorchini incarcati cu struguri de vie, opera unica de acest gen in toata Moldova".
Biserica "Sf. Arhangheli" din Toplita isi serbeaza hramul
Sfantul lacas este o ctitorie a fostului mitropolit al Ardealului, Andrei Saguna, impresionand in special prin dimeniunile sale. Biserica a fost sfintita in anul 1903, iar in decursul timpului a fost supusa mai multor lucrari de consolidare si restaurare. Despre aceste lucrari ne-a vorbit parintele Iulius Berindei, parohul bisericii: "Biserica a fost sfintita in anul 1903 si, trecand peste 100 de ani de cand a fost sfintita, a fost in ultima vreme necesar ca sa intervenim la niste reparatii legate de incalzirea bisericii, fiind facuta toata din piatra, si locuind intr-o zona rece a fost nevoie sa refacem sistemul de incalzire prin pardoseala, apoi pardoseala a fost placata cu marmura alba. In continuare, urmeaza sa intervenim la refacerea iconostasului, in special icoanele de pe iconostas ca sa le schimbam, insa avem in proiect un monument tot din marmura alba, legat de parohia noastra, ridicat chiar la intrarea in oras. Monumentul consta intr-o troita la inaltimea de 4,5 metri, care va fi reprezentativa pentru parohia noastra si pentru credinciosii din parohie care au contribuit in mod deosebit".
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.