Locasuri monahale aflate in sarbatoare

 

Manastirea Antim din Bucuresti isi sarbatoreste hramul

Manastirea Antim a fost ridicata in 1713 de catre mitropolitul Antim Ivireanul, pe locul unei vechi biserici situata langa Dealul Mitropoliei. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la protos. Mihail Stanciu, staretul Manastirii Antim: "De ziua praznuirii Sf. Agata, 5 februarie, la 1713, mitropolitul Tarii Romanesti a avut o incredintare de la Dumnezeu cum ca pe locul unei vechi biserici de mir, cu hramul "Sf. Nicolae", sa zideasca o manastire inchinata Tuturor Sfintilor.

Asadar, a intemeiat aceasta lavra in cetatea Bucurestilor si pana in 1715 a ridicat biserica, chiliile, clopotnita si casa egumeneasca". Din grija mitropolitului Antim, la aceasta manastire a fost infiintata si o tipografie, prin care inaltul ierarh a urmarit sa educe moral si intelectual poporul in lumina invataturii crestine. Tot la Manastirea Antim a fost amenajata si prima biblioteca publica de imprumut din Romania, aceasta manastire fiind inzestrata cu multe daruri dupa cum ne-a spus protos. Mihail Stanciu: "Mitropolitul Antim Ivireanul a daruit acestei ctitorii, poate cea mai importanta ctitorie a sa, averea sa adunata mai mult din donatii si din osteneala proprie, din vanzarea cartilor tiparite de el, incat aceasta manastire a fost inzestrata cu multe terenuri, cu multe imobile primite si din partea altor credinciosi din Bucuresti, si chiar de langa Bucuresti". La sfarsitul secolului al XVIII-lea, la Manastirea Antim a fost infiintata si prima scoala teologica din Romania, care ulterior a fost transformata in Seminar. De asemenea, la Manastirea Antim a fost cusut steagul Revolutiei romane, primul in care se ragasesc cele trei culori ale actualului drapel national. "In 1797, Alexandru Voda Ipsilanti trece Manastirea Antim ca metoc al Episcopiei Argesului. In incinta ei s-a infiintat prima scoala de preoti, scoala care mai tarziu a fost transferata in Seminarul Teologic bucurestean de langa Mitropolie, iar aici monahul David a cusut steagul Revolutiei, steagul care cuprinde pentru prima oara cele trei culori, icoana Sf. Treimi, a Sf. Mucenic Teodor Tiron si a Sf. Mare Mucenic Gheorghe", a adaugat protos. Mihail Stanciu. De-a lungul timpului, Manastirea Antim a fost restaurata in dese randuri. Prima restaurare importanta a fost realizata in anul 1863, iar in anul 1910 a fost construit Palatul Sinodal. Doi ani mai tarziu a fost ridicata si Biblioteca Sfantului Sinod, care cuprinde in prezent peste 60.000 de volume, atat carti teologice, cat si de cultura generala. Tot la Manastirea Antim, pana la inceperea celui de al doilea razboi mondial, s-au derulat cursurile unei Academii de Muzica Bisericeasca, iar in 1984 - 1985, manastirea a fost pe cale sa fie inchisa de catre conducerea de atunci a statului. Dupa 1990, prin grija PF Parinte Patriarh Teoctist, la acest sfant lacas s-au reluat randuielile duhovnicesti din timpul mitropolitului Antim Ivireanul.


Manastirea Poiana Marului, judetul Buzau, se afla in sarbatoare

Aceasta manastire este ctitorita de catre Cuviosul Vasile, care a contribuit la ridicarea sfantului lacas intre anii 1730 - 1733. Parintele Paisie Fantaziu, exarh al Episcopiei Buzaului si Vrancei, ne-a spus ca "Manastirea Poiana Marului isi are inceputul in anii 1730 - 1733 cand, in jurul unei sihastrii mai vechi autohtone, vestitul staret Vasile ieroschimonahul, venit din Rusia, intemeiaza aici schitul care va face o adevarata epoca in istoria monahismului romanesc, cunoscut sub numele de Poiana Marului. El a fost inceput in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat si continuat, incheiat si sfintit in ultimul an al celei de a doua domnii in Tara Romaneasca a fiului lui Nicolae Mavrocordat, carturarul domnitor Constantin Mavrocordat. Deci, initiativa si osteneala infiintarii Manastirii Poiana Marului apartin marelui staret Vasile, care a trait intre anii 1692 - 1769. In anul 2003 au avut loc sfintele festivitati organizate de Episcopia Buzaului si Vrancei cu participarea a 20 de ierarhi ai Bisericii noastre, in frunte cu PF Parinte Patriarh Teoctist, cand s-a proclamat canonizarea a doi sfinti locali - Sf. Mucenic Teodosie, mitropolit al Moldovei, si Sf. Vasile de la Poiana Marului". De asemenea, parintele exarh Paisie Fantaziu ne-a oferit detalii si despre cele doua biserici din cadrul complexului monahal de la Poiana Marului: "Cele doua biserici din Manastirea Poiana Marului sunt din secolul al XVIII-lea. Prima biserica, cea cu hramul "Nasterea Maicii Domnului", este construita dupa 1771, iar cea de-a doua incepe si ea la sfarsitul secolul al XVIII-lea, dar din cauza razboaielor care au loc acum, a fost sfintita tocmai in 1812, in timpul episcopului Constandie al Buzaului, precum se spune in pisania bisericii, in timpul imparatului Alexandru I al Rusiei. Schitul a fost la inceput o sihastrie de 12 sihastri care traiau dupa randuiala Sf. Vasile cel Mare si a Sf. Munte, cu viata de obste infloritoare si pilduitoare, asa incat cronicarul Chiriac Ramniceanul nota ca aici este obste minunata, iar o insemnare de la Sf.
Munte Athos adeverea ca al doilea munte sfant se gaseste la Poiana Marului, in Valahia".

.

03 Iunie 2007

Vizualizari: 1985

Voteaza:

Locasuri monahale aflate in sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE