La Manastirea Neamt au debutat astazi evenimentele prilejuite de proclamarea solemna a canonizarii Mitropolitului Varlaam al Moldovei.
De la ora 11.00, la Centrul Social-Cultural "Sfantul Paisie de la Neamt" - Manastirea Neamt a avut loc Colocviul spiritual-academic cu titlul "Sfantul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei - slujitor al credintei si culturii crestine".
Cuvantul de deschidere a fost sustinut de Inalt Prea Sfintitul Daniel - Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane care a vorbit despre personalitatea culturala si teologica a vrednicului de pomenire ierarh moldovean.
Sesiunea de referate a fost deschisa de catre Prof.
El a fost urmat de catre Parintele Profesor dr. Vasile Demciuc de la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Sfantul Stefan cel Mare - Suceava.
Dupa incheierea sesiunii de prezentare a referatelor, au avut loc luari de cuvant pe marginea interventiilor prezentate.
Editura TRINITAS a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a tiparit Scara Raiului sau Leastvita, traducere a Mitropolitului Varlaam. Aceasta noutate editoriala a fost prezentata de catre Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel in cadrul colocviului. Studiul introductiv la aceasat lucrare a fost semnat de catre Prof.dr. Eugen Munteanu de la Facultatea de Istorie.
La Colocviul Sfantul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei - slujitor al credintei si culturii crestine de la Manastirea Neamt au participat, alaturi de Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel, numerosi ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane: Inalt Prea Sfintitul Serafim - Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, Inalt Prea Sfintitul Andrei - Arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, Prea Sfintitul Gherasim - Episcopul Ramnicului, Prea Sfintitul Epifanie - Episcopul Buzaului si Vrancei, Prea Sfintitul Calinic - Episcopul Argesului si Muscelului, Prea Sfintitul Casian - Episcopul Dunarii-de-Jos, Prea Sfintitul Timotei - Episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului, Prea Sfintitul Damaschin - Episcopul Sloboziei si Calarasilor, Prea Sfintitul Ambrozie - Episcopul Giurgiului, Prea Sfintitul Marc Nemteanul - Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale si Prea Sfintitul Corneliu Barladeanul - Arhiereu vicar al Episcopiei Husilor. Au mai participat si dl. Cristian Adomnitei - Ministrul Educatiei si Tineretului si dna Teodora Bert - Secretar de stat si coordonator al Departamentului pentru Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse din Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, profesori si oameni de cultura.
Mai multe detalii despre aceasta manifestare am aflat de la Parintele Arhimandrit Benedict Sauciuc - staretul Manastirii Neamt si Consilier al Sectorului Silvic din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor: "In data de 28 august 2007, la Manastirea Neamt se va deschide colocviul inchinat Sfantului Ierarh Varlaam - Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ocazie cu care va participa aproape intreg Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane. Inca de aseara, la Manastirea Neamt au sosit 15 ierarhi. Pentru zona Neamtului, a Manastirilor Neamt, Secu si Sihastria este o mare bucurie pentru ca Dumnezeu a binecuvantat aceasta zona cu multi sfinti care s-au nevoit in aceste locuri. Colocviul va avea loc la Centrul Social-Cultural Sfantul Paisie de la Neamt. Dupa simpozion va avea loc la Manastirea Secu, in jurul orei 16.00, si ultima slujba de pomenire a Mitropolitului Varlaam al Moldovei. Colocviul va dura doua ore, dupa care vor avea loc o serie de conferinte sustinute de ierarhi din intreaga tara si de invitati de seama veniti de la Iasi."
Mitropolitul Varlaam a Moldovei a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta din februarie 2007, avand ca data de praznuire 30 august. Propunerea canonizarii a fost facuta de Inalt Prea Sfintitul Daniel - Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, actualmente si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.