Pomenirea celor 318 Sfinti Parinti care au participat la primul Sinod ecumenic

Biserica Ortodoxa ii cinsteste astazi, in a VII-a duminica dupa Sfintele Pasti, pe cei 318 Sfinti Parinti care au participat la primul Sinod ecumenic. Acesta s-a desfasurat in anul 325, in orasul Niceea, printre cei prezenti numarandu-se si ierarhi de pe teritoriul de acum al tarii noastre.

„Intre semnatarii hotararilor doctrinare si canonice se numara si doi ierarhi de pe teritoriul de astazi al Romaniei. Este vorba de Scitanul, cum este mentionat de Eusebiu de Cezareea, Marcu Tomensis, asa cum a fost identificat de catre istorici, si Teofil episcopul Gotilor care isi avea resedinta in zona de astazi a judetului Buzau” a precizat Pr. Prof. Dr. Adrian Gabor de la Catedra de Teologie istorica a Facultatii de Teologie ortodoxa din Bucuresti.

Sfantul Imparat Constantin cel Mare a hotarat sa organizeze primul sinod ecumenic la Niceea, pe cheltuiala imperiului, fiind invitati toti marii ierarhi ai Bisericii Crestine din Rasarit si din Apus.

Sinodul I ecumenic, prima adunare a episcopilor din intreaga Biserica, a ramas in istorie ca un model privind adoptarea deciziilor majore care privesc drepta credinta si unitatea Bisericii.

In cadrul Slujbei Sfintei Liturghii s-a citit pericopa scripturistica desprinsa din capitolul al XVII-lea al Evangheliei dupa Sfantul Apostol Ioan, versetele de la 1 la 13. Pericopa evanghelica ne reaminteste rugaciunea inaltata de Mantuitorul Iisus Hristos catre Tatal, pentru Sine si pentru toti credinciosii, inainte de prinderea si rastignirea Sa. Tot astazi, in bisericile ortodoxe au fost pomeniti Sfantul Apostol Ermie si Sfintii Mucenici Ermei, Eusebie si Haralambie.

Sursa: TRINITAS TV

31 Mai 2009

Vizualizari: 546

Voteaza:

Pomenirea celor 318 Sfinti Parinti care au participat la primul Sinod ecumenic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE