Precizari privind presupusa viciere a alegerilor de candidati pentru scaunul de mitropolit al Moldovei si Bucovinei


Precizari privind presupusa viciere a alegerilor de candidati pentru scaunul de mitropolit al Moldovei si Bucovinei

In editia din 27 februarie a.c. a cotidianului "Ziua", jurnalistul Silviu Alupei a publicat un material cu titlul "Vot cu scandal la Mitropolia Moldovei", prezentand un asa-zis protest a "peste 500 de intelectuali" care ar acuza faptul ca alegerile de candidati la scaunul vacant de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei ar fi fost "viciate in defavoarea PS Calinic Botosaneanul". Fata de aceste acuze neintemeiate si iresponsabile, Secretariatul Centrului eparhial Iasi face urmatoarele precizari:

Conform Statutului de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Romane, in data de 23 februarie 2008 s-a intrunit Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Iasilor, la care s-au adaugat delegatii in Adunarea Nationala Bisericeasca a eparhiilor sufragane, respectiv doi reprezentanti ai institutiilor de invatamant teologic din Moldova - in total 41 de membri. In urma consultarilor deschise, cei prezenti au avut dreptul de a vota in mod secret, utilizand una dintre cele doua cabine de vot amenajate, pentru oricare dintre ierarhii eligibili aflati pe o lista ce a fost pusa, spre consultare, la dispozitia fiecarui elector in parte.

Buletinele de vot au fost introduse de alegatori intr-o urna transparenta, vizibila pentru toti cei de fata. Apoi, secretarul de sedinta a numarat, public, buletinele de vot, constatandu-se ca sunt in total 41 de buletine, conform cu numarul alegatorilor.

Procesul de numarare a voturilor a fost, de asemenea, unul extrem de transparent. Buletinele de vot au fost desfacute in prezenta membrilor Sinodului Mitropolitan (inclusiv a P.S. Calinic Botosaneanul). De fata cu toti alegatorii s-a trecut la numararea, cu voce tare, a voturilor exprimate. Precizam ca nu s-a anulat nici un buletin de vot si ca cei prezenti, desi au fost solicitati, nu au avut niciun fel de obiectii pe parcursul numararii voturilor. Dupa ce s-a incheiat procedura de votare, buletinele de vot au fost puse intr-un plic sigilat.

Faptul ca Sfantului Sinod i-a fost inaintata lista cu doar doi candidati, PS Casian al Dunarii de Jos si PS Ioan al Covasnei si Harghitei, se datoreaza faptului ca acesti ierarhi au obtinut cele mai multe voturi si din partea Sinodului Mitropolitan si din partea celor 41 de alegatori de care am amintit mai sus. In art. 129, alin. 4 al Statutului de organizare si functionare al B.O.R., se precizeaza: "Lista de candidati pentru alegerea de Mitropolit, intocmita de Sinodul Mitropolitan, poate fi completata, prin consultare deschisa urmata de vot secret consultativ, cu doua nume dintre ierarhii eligibili care au obtinut cele mai multe voturi". Daca membrii Adunarii eparhiale si ceilalti membri cu drept de vot au aceleasi optiuni cu cele ale membrilor Sinodului Mitropolitan, acest lucru ne indreptateste sa concluzionam ca intre diferitele organisme bisericesti exista o convergenta de opinii, iar nu sa speculam, in mod rauvoitor, ca ar exista interese obscure in a limita numarul candidatilor. De altfel, exista un al treilea moment in care lista de candidati poate fi completata, si anume in sedinta Sfantului Sinod de dinaintea alegerilor propriu-zise.

Lista invocata de jurnalistul Silviu Alupei poate contine persoane care au avut drept de vot, caz in care ne exprimam mirarea pentru faptul ca, desi li s-a dat posibilitatea, acestia nu au contestat si nici nu au obiectat in vreun fel la numararea voturilor.

Desi Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, datorita caracterului public al desfasurarii procedurii de votare, nu prevede posibilitatea formularii de contestatii ulterioare inchiderii sedintei consultative (aceasta posibilitate nu era prevazuta nici in vechiul Statut), Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a dispus, totusi, constituirea unei comisii neutre alcatuite din membri ai Cancelariei Sfantului Sinod, sub presedintia Preasfintitului Vincentiu Ploiesteanu, secretarul Sfantului Sinod, in vederea renumararii voturilor.

Comisia, aplicand cu strictete prevederile statutare, a constatat existenta unor buletine de vot nule, intrucat pe acestea nu era bifat numele nici unui candidat.
Renumararea voturilor valabil exprimate a confirmat totusi ca cele mai multe voturi au fost intrunite de catre PS Ioan al Covasnei si Harghitei si PS Casian al Dunarii de Jos, acesti candidati bucurandu-se de sustinere atat din partea Sinodului Mitropolitan, cat si din partea Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor, la care s-au adaugat delegatii in Adunarea Nationala Bisericeasca din eparhiile sufragane, desi cei doi episcopi nu au avut sansa sa fie permanent in contact nemijlocit cu clerul si mirenii din Arhiepiscopia Iasilor.

Secretariatul Centrului eparhial Iasi

.

28 Februarie 2008

Vizualizari: 833

Voteaza:

Precizari privind presupusa viciere a alegerilor de candidati pentru scaunul de mitropolit al Moldovei si Bucovinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE