Precizari cu privire la terenul situat in vatra Manastirii Agapia

 

In ultimul timp, presa locala din Neamt a vehiculat informatii cu privire la unele manifestatii care ar urma sa se desfasoare in fata Manastirii Agapia (jud. Neamt), la care ar urma sa participe persoane nemultumite de faptul ca acestui asezamant monahal i s-a recunoscut in instanta dreptul de proprietate asupra terenului situat in vatra manastirii.


La solicitarea Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Manastirea Agapia a dat lamuriri cu privire la situatia terenului pe care aceasta manastire l-a recuperat prin sentinte judecatoresti definitive si executorii. Asa cum se va vedea din textul scrisorii pe care o publicam in cele ce urmeaza, este vorba despre o suprafata de 49 de hectare cu care manastirea a fost improprietarita inca din anul 1642.


Precizam ca, Romania fiind un stat de drept, nu se poate actiona asupra proprietatii private pe baze emotionale, fortand prin amenintari sau prin instigarea la proteste publice o neaplicare a unor sentinte judecatoresti juste.

 

Inalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit,

Cu smerenie, Va aducem la cunostinta situatia juridica privind vatra Manastirii Agapia. Manastirea Agapia este proprietara pe suprafata de 49 ha teren, vatra manastirii, inca de la ctitorirea ei de catre hatmanul Gavriil Coci (fratele domnitorului Vasile Lupu), adica din anul 1642.


In Registrul Agricol al Primariei Agapia, in fisa de rol pe anii 1959-1962, la numarul curent 18 apare inscrisa, "Vatra manastirii -vale" astfel:


46 ha teren neproductiv, 2 ha teren curti si cladiri gospodarie anexa, 1 ha teren gospodarie anexa -Seminar monahal


Total Vatra Manastirii Agapia.49 ha


Asadar, in acest inscris apare aceeasi suprafata situata in vatra manastirii, 49 ha, ca in anul 1642.


Acest lucru este confirmat si de urmatoarele inscrisuri doveditoare a dreptului nostru de proprietate:


- Planul vetrei Manastirii Agapia din anul 1911 (harta cadastrala), prin care se dovedeste suprafata pe care a ramas proprietara manastirea pana astazi (cuprinde terenul -vatra -curtea M-rii Agapia pe care se afla in exclusivitate casele-chilii proprietatea manastirii, fara nici o alta proprietate privata) autentificat de reprezentantii Domeniilor publice, Primariei si Manastirii.


- Procesele verbale din 13.07.1939 si 24.09.1940 -privind autenticitatea inventarierii bunurilor imobile, in special suprafata de teren vatra Manastirii Agapia, pe care se afla zidite trei biserici, incinta manastirii, cimitirul si case de locuinta ale calugaritelor din sobor, megiesit la E, V, S  cu padurea statului, la N cu muntele Muncelul -proprietatea M-rii Agapia.


- Chestionarul memoriu din 1940, semnat de primar si autentificat de notar, in care la punctul 13 se atesta ca pe cele 49 ha teren din vatra Manastirii Agapia nu mai sunt si alte case particulare, ci numai locuintele calugaritelor.

In anul 2002, printr-o actiune in constatare, Judecatoria Tg. Neamt, prin sentinta civila nr. 2478 din 11.10.2002, ramasa definitiva si investita cu formula executorie, ne recunoaste dreptul de proprietate pentru vatra manastirii de 49 ha, teren care nu a fost secularizat, expropriat, cedat sau instrainat prin alte forme de catre manastire.


In anul 2004, pentru inscrierea in cartea funciara, Manastirea Agapia a facut demersurile necesare intocmirii documentatiei cadastrale pentru terenul din vatra manastirii de 49 ha. Cu ocazia masuratorilor facute si a studierii documentelor la care au avut acces, inginerii cadastrali au constatat ca, de-a lungul timpului, in perimetrul celor 49 ha situate in vatra manastirii, au ocupat samavolnic sau au fost improprietariti ilegal sub diferite forme de catre regimul comunist un numar de 34 de cetateni, care detin impreuna peste 9 ha teren cu care s-au inscris in anul 1959 in Registrul Agricol la Primaria Agapia, fara sa fie verificati ca se inscriu peste rolul nostru. Acestia au declarat terenurile fara sa posede acte de proprietate, unii detinand suprafete chiar mai mari decat in roluri. Pe aceste terenuri au construit diferite cladiri (case, gospodarii-anexe etc.) ingradindu-le si stapanindu-le pana in prezent, cand folosindu-se de rolul agricol din anul 1959, conform Legii 18/1991, in perioada 1992-2003 au solicitat comisiei locale de fond funciar emiterea de titluri de proprietate. In baza acestor titluri au vandut parte din terenuri altor 29 de persoane.

- Din anul 2001, ne judecam, la diferite instante, cu numitii Marin Florinel si Marin Elena, pentru suprafata de teren de 787 mp, manastirii recunoscandu-i-se dreptul de proprietate prin urmatoarele sentinte:


- Sentinta Civila  nr. 212/R/6 martie 2003 -Curtea de Apel Brasov
- Sentinta Civila  nr. 9254/15 noiembrie 2005 -Judecatoria Brasov
- Sentinta Civila  nr. 417/R/29 iunie 2006 -Tribunalul Brasov Prin procesul verbal din 14 mai 2007, executorul judecatoresc Dron Gheorghe a pus in posesie Manastirea Agapia cu cei  787 mp de teren pe care se afla un imobil degradat in proportie de 95% (conform avizului de demolare din noiembrie 2000).


Manastirea Agapia a chemat in judecata sotii Marin Florin si Elena, pentru ridicarea constructiei prin demolare, proces care inca se afla pe rol, la Tribunalul Piatra Neamt. In acest timp, familia Marin a solicitat la Primaria Agapia un certificat de urbanism in vederea obtinerii autorizatiei de constructie pentru renovarea casei. Pentru eliberarea certificatului de urbanism Primaria Agapia a cerut diferite avize, inclusiv acordul manastirii, in calitate de proprietar al terenului. Manastirea nu a dat acest aviz, notificandu-le motivele prin avocat. Din acest motiv, Marin Florin si Elena au chemat in judecata manastirea la Tribunalul Neamt -Sectia Comerciala si Contencios Administrativ, instanta care prin hotararea pronuntata in Sedinta din 16.02.2007 respinge actiunea lor.

- Un alt proces aflat pe rolul instantelor judecatoresti din jud. Neamt este cel cu sotii Sandu Cornel si Marinela, pentru suprafata de 522 mp de teren pentru care manastirea are si carte funciara.


- Prin Hotararea Judecatoriei Tg. Neamt, pronuntata in Sedinta Publica din 8 mai 2007, instanta obliga sus-numitii sa lase manastirii in deplina proprietate suprafata de 522 mp de teren si sa demoleze constructia ridicata pe aceasta suprafata.


- Prin Sentinta Civila nr. 93/CA/11.05.2007, pronuntata de Tribunalul Neamt -Sectia Comerciala si Contencios Administrativ se anuleaza Autorizatia de constructie nr. 44/28.12.2004 precum si certificatul de urbanism nr. 136/15.12.2004, emise de Primaria Agapia.

Urmare a actiunilor Manastirii Agapia de recunoastere in instanta a dreptului de proprietate asupra acestor terenuri, in contradictoriu cu familiile Sandu si Marin, acestia instiga si pe ceilalti cetateni din vatra manastirii spunandu-le ca ii vom scoate din casele lor, terenul fiind al manastirii. Prin declaratiile din presa, cele doua familii cu care suntem in litigiu intentioneaza sa influenteze hotararile instantelor judecatoresti, conform propriilor lor afirmatii. Mentionam insa ca ceilalti cetateni care au locuinte pe terenul vatra manastirii au o atitudine pasnica vis-a-vis de manastire si recunosc calitatea de proprietar pe care o are Manastirea Agapia.

Cu smerenie,
Stavr. Olimpiada Chiriac, stareta Manastirii Agapia

 

 

 

.

07 Iulie 2007

Vizualizari: 3005

Voteaza:

Precizari cu privire la terenul situat in vatra Manastirii Agapia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact