Programul proclamarii solemne a canonizarii Sf. Ierarh Varlaam al Moldovei

Programul proclamarii solemne a canonizarii Sf. Ierarh Varlaam al Moldovei

In perioada 29 - 30 august 2007, la Manastirea Secu, judetul Neamt, va avea loc proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Varlaam Motoc al Moldovei, de la a carui trecere la Domnul se implinesc in acest an 350 de ani. Cu acest prilej, la propunerea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in randul sfintilor pe Mitropolitul Varlaam. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: "Mitropolia Moldovei si Bucovinei a aratat intotdeauna o grija deosebita fata de ierarhii care au pastorit in aceasta perioada de mai bine de 600 de ani, de istorie a ei. Printre marii mitropoliti ai Moldovei care au stralucit in acest rastimp se numara si Sf.

Mitropolit Varlaam Motoc, de la a carui trecere la cele vesnice se implinesc in acest an 350 de ani. Cu acest prilej, la propunerea IPS Mitropolit Daniel, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in randul sfintilor pe Mitropolitul Varlaam, slujitor al credintei si al culturii crestine, cinstitor si primitor al moastelor Sf. Parascheva pe teritoriul Moldovei, in vremea arhipastoririi sale, si tot Sf. Sinod a hotarat ca la sfarsitul lunii august, mai precis in zilele de 29 si 30 august, sa fie cinstit in mod deosebit acest mare ierarh al Bisericii din Moldova, prin proclamarea solemna a canonizarii sale, care va avea loc in ziua de 29 august, hramul istoric al Manastirii Secu, si prin slujba arhiereasca la care vor participa mai multi membri ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, slujba care va avea loc chiar in ziua pomenirii sale, si anume ziua de 30 august".

De asemenea, parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a mentionat si programul proclamarii solemne a canonizarii Sfantului Ierarh Varlaam al Moldovei: "Programul proclamarii solemne a canonizarii Sf. Ierarh Varlaam va incepe la Manastirea Neamt, in ziua de 28 august, la Centrul Social-Cultural "Sf. Paisie de la Neamt" de la Manastirea Neamt. In ziua de marti, 28 august, va avea loc, in jurul orei 11.00, un colocviu cu tema: "Sf. Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei - slujitor al credintei si culturii crestine". Tot in aceasta zi, participantii la acest colocviu vor vizita muzeul Manastirii Neamt, Biserica "Sf. Ioan Iacob" si Casa "Ierusalim Hozeva" din incinta Seminarului Teologic "Veniamin Costachi" din preajma vestitei manastiri a Neamtului. In ziua de 29 august, la Manastirea Secu, in jurul orei 09.30, va avea loc Sf. Liturghie arhiereasca cu prilejul hramului principal al Manastirii Secu - Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul. Dupa Sf. Liturghie, in jurul orei 12.00, va avea loc proclamarea solemna a canonizarii Sf. Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, iar in aceeasi zi, dupa amiaza, ierarhii Sf. Sinod si oaspetii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei vor face o vizita la Manastirea Sihastria, la chiliile si mormintele cunoscutilor duhovnici ai veacului al XX-lea. A doua zi dupa hramul Manastirii Secu, in ziua cand Biserica il pomeneste in randul sfintilor pe Sf. Ierarh Varlaam, dupa Sf. Liturghie, care va avea loc la Manastirea Secu, va avea loc un moment solemn, iar dupa amiaza va avea loc sfintirea bisericii Manastirii "Sf. Vasile cel Mare" din localitatea Podesti, judetul Neamt. In aceeasi zi, delegatia Sf. Sinod va face o vizita la Centrul Cultural-Pastoral "Sf. Daniil Sihastrul" de la Manastirea Durau, urmand ca a doua zi, ierarhii care vor ramane sa poata face un pelerinaj pe Muntele Ceahlau, la Manastirea "Schimbarea la Fata".

.

09 August 2007

Vizualizari: 1187

Voteaza:

Programul proclamarii solemne a canonizarii Sf. Ierarh Varlaam al Moldovei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE