Unirea de la 1 Decembrie 1918 - Contributia Bisericii Ortodoxe Romane la realizarea ei


Contributia Bisericii Ortodoxe Romane la realizarea Unirii de la 1 Decembrie 1918

 


Realizarea unitatii de neam de la 1 Decembrie 1918 a fost posibila si cu aportul Bisericii Ortodoxe Romane. Mai multe informatii despre cateva dintre situatiile si evenimentele care demonstreaza contributia deosebita pe care a avut-o Biserica la realizarea Unirii romanilor de la 1 Decembrie 1918 ne-a oferit pr. prof. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Andrei Saguna" din Sibiu: Daca trebuie sa ne gandim la contributia Bisericii la realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, trebuie sa spun ca in vechea Romanie au fost mobilizati 300 de preoti ca si confesori militari, insotind trupele pe campul de lupta, pentru perioade mai scurte sau mai indelungate de timp, iar in Transilvania, 150 de preoti au fost aruncati in inchisorile maghiare, iar alti 200 de preoti au fost exilati in judetul Sopron pe teritoriul Ungariei vestice de astazi, unde au trait in conditii mizere vreme de 2 ani de zile.

In toamna anului 1918, dupa ce s-a constituit Consiliul National Roman Central cu sediul la Arad, unde un rol hotarator a avut marele patriot roman Vasile Goldis, originar din Arad, s-au constituit ulterior peste tot in Ardeal Consilii Nationale si Garzi Nationale Romanesti in cadrul carora preotii si invatatorii Scolilor Confesionale au avut un rol hotarator. Mai notez o legatura directa intre Sibiu si Iasi: Consiliul National Roman Central cu sediul la Arad l-a incredintat pe tanarul profesor de Teologie Nicolae Balan - viitorul Mitropolit al Ardealului - sa mearga la Iasi ca sa ia legatura cu Regele Ferdinand si cu autoritatile romanesti care erau refugiate acolo, la Iasi".  

In ziua de 1 Decembrie, in urma cu 89 de ani, la Alba Iulia, peste 200.000 de romani erau prezenti pentru a lua parte la proclamarea Marii Uniri. Manifestarile de atunci au inceput cu oficierea Sfintei Liturghii pentru ca romanii se uneau, in primul rand, in plan spiritual. Mai multe amanunte despre evenimentele de la 1 decembrie 1918 ne-a oferit pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi: "La 1 Decembrie 1918, romanii din Transilvania, intr-un numar impresionant, s-au adunat pe Campia de la Alba Iulia, in fruntea lor fiind ierarhii celor doua Biserici, Ortodoxa si Greco-Catolica, urmati de profesori de Teologie, de protopopi si multime de credinciosi, unde au hotarat in unanimitate Unirea Transilvaniei cu Romania. S-a stabilit o comisie care sa aduca Actul Unirii la Bucuresti pentru a fi inaintat Guvernului de atunci si Regelui Ferdinand, act care sa consfinteasca dorinta de veacuri a transilvanenilor si nu numai, de a se alipi la patria-mama. Astfel a avut loc infaptuirea Romaniei Mari. In ziua respectiva, la ora 07.00, s-a savarsit Sfanta Liturghie atat in biserica ortodoxa, cat si in biserica greco-catolica. La ora 10.00 s-au adunat pe Campia de la Alba Iulia unde episcopul Caransebesului de atunci, Miron Cristea, a tinut o rugaciune deosebita, compusa special cu acest prilej".

 

.

02 Decembrie 2007

Vizualizari: 3467

Voteaza:

Unirea de la 1 Decembrie 1918 - Contributia Bisericii Ortodoxe Romane la realizarea ei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE