Cu Dumnezeu, la Capacitate!


Prezenta copiilor si adolescentilor in biserici nu mai reprezinta o curiozitate. Daca inainte de 1989 copii si adolescentii puteau fi vazuti la biserica doar de Paste sau in excursiile la monumentele istorice, acum ei reprezinta o buna parte a celor care se roaga in lacasele de cult. Ieri, un grup masiv de elevi in-sotiti de profesori au mers la noua Biserica Sfanta Vineri din cartierul Drumul Taberei pentru a se ruga si pentru a da acatiste pentru examenul de Capacitate care ii asteapta peste cateva zile. Dupa spusele parintelui Nicolae Burlan, copiii nu au venit pentru prima oara aici. Singuri sau cu profesorii sau parintii lor, elevii sunt prezenti aproape in fiecare duminica la slujba.

"Slujba pentru luminarea mintilor si inimilor"

Ieri, parintele Nicolae a oficiat o slujba speciala "pentru luminarea mintilor si inimilor". Elevii care au asistat la slujba erau in clasele a VIII-a. Peste cateva zile intra in febra examenelor si au venit sa ceara de la Doamne-Doamne sa-i ajute sa aiba suces la teste, sa reuseasca sa retina cat mai mult din materia invatata. "Am venit sa pun o lumanare si sa ma rog la Maica Domnului sa nu uit nimic din ce am invatat si sa ma lumineze Dumnezeu sa raspund cat mai bine la examen. Dar daca nu inveti, Maica Domnului nu poate face nimica pentru tine", spune o pustoaica blonduta in blugi si adidasi, aprinzand o lumanare la "Vii". Aproape toti au strecurat parintelui Burlan biletele pe care erau trecute dorintele lor. Dorinte pe care le incredintau parintelui pentru ca acesta sa se roage alaturi de ei pentru implinirea lor. Slujba savarsita ieri este o slujba speciala care se oficia inainte de 1989 doar pentru deschiderile de an scolar de la scolile si facultatile teologice. Dupa slujba, copiii s-au spovedit, urmand sa se impartaseasca atunci cand vor participa la Sfanta Liturghie. "Nu sunt foarte convins ca rugaciunile mele au sa aiba efect, ca am cam facut prostii anul asta, dar incerc, pentru ca se spune ca, daca crezi cu adevarat, Dumnezeu te ajuta", marturiseste spasit un pusti, caruia au inceput sa-i apara cosuri pe fata. Au plecat din biserica putin mai linistiti in privinta examenelor care ii asteapta. Nu sunt singurii.

In mai toate bisericile din Bucuresti ii vezi razletiti in genunchi, rugandu-se. Si, daca ii intrebi, iti spun ca se roaga pentru ca au examene.

Corneliu Ciocan

.

15 Iunie 2006

Vizualizari: 1702

Voteaza:

Cu Dumnezeu, la Capacitate! 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE