Biserici ortodoxe romanesti in toata Europa Sambata 18 Februarie 2006


Un efect benefic al integrarii in UE
Biserici ortodoxe romanesti in toata Europa  Sambata 18 Februarie 2006

La sfarsitul lunii ianuarie s-a reunit la Roma o numeroasa delegatie ecumenica de peste o suta de lideri religiosi (inclusiv ierarhi ortodocsi si catolici romani) pentru a pregati marea adunare a Bisericilor din Europa, care va avea loc la Sibiu, in 2007. La intalnirea cu personalitatile crestine europene, Papa Benedict al XVI-lea a spus un lucru memorabil: "Pentru realizarea cu succes a procesului de unificare, Europa are nevoie sa-si redescopere radacinile crestine si sa respecte valorile etice care fac parte din patrimoniul sau spiritual. Noi, discipolii lui Cristos, avem datoria sa ajutam Europa sa constientizeze responsabilitatea sa deosebita intr-o uniune a popoarelor". Aceasta "uniune" nu poate fi realizata insa decat printr-o consonanta simfonica a diversitatii identitatilor. Uniune Europeana nu trebuie privita ca primejdie a pierderii identitatii, ci - dimpotriva - ca un domeniu extins de afirmare a valorilor proprii.

In acest sens, Biserica Ortodoxa Romana isi afirma cu succes propria identitate, in toate tarile europene unde traiesc comunitati tot mai numeroase de romani. Recent am putut citi in cotidianul crestin "Lumina", de la Iasi, o relatare frumoasa despre marcarea unui sfert de secol de ortodoxie romaneasca in Olanda, datorita vocatiei misionare a parintelui Ioan Dura (la eveniment au participat si ceilalti doi frati ai sai, Nicolae si Leon Dura, preoti si teologi remarcabili). In paralel cu bisericile romanesti existente deja in Europa, nu putem sa nu remarcam si fenomenul expansiunii ortodoxiei romanesti, acolo unde ne-am fi asteptat mai putin, ca efect benefic al deschiderii granitelor. Dam in grupajul de mai jos exemplele noilor lacasuri ortodoxe care vor fi ridicate in plin context islamic, dar si intr-un mediul catolic compact.

La Istanbul, cu ajutorul premierului Tariceanu

La inceputul lunii februarie, premierul Calin Popescu Tariceanu a facut prima sa vizita oficiala in Turcia. Intr-o conferinta de presa sustinuta la Ankara, impreuna cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan, premierul roman a anuntat intentia Romaniei de a obtine un teren la Istanbul, in vederea construirii unei biserici ortodoxe. In schimb, partea turca intentioneaza sa construiasca o moschee la Bucuresti. In Istanbul traiesc aproximativ 20.000 de romani ortodocsi, care au primit in 2004 un lacas de cult spre folosinta gratuita in urma unui acord intre Patriarhia Ecumenica si Patriarhia Romana. Este vorba de biserica "Sf. Parascheva", ctitorita de domnitori romani, intre care si Constantin Brancoveanu. Dupa ce s-a intalnit cu presedintele Republicii Turce, Ahmet Necdet Sezer, si alti inalti oficiali turci, premierul Tariceanu a participat la ceremonia de dezvelire a efigiei lui Nicolae Titulescu pe bulevardul Ataturk din Ankara. La sfarsitul vizitei sale, premierul Tariceanu s-a intalnit cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, caruia i-a multumit pentru biserica "Sf. Parascheva", donata de comunitatea greceasca de la Patriarhia Ecumenica romanilor ortodocsi din Istanbul.

La Madrid, catolicii spanioli ii ajuta pe romanii ortodocsi

Municipalitatea Madridului urmeaza sa doneze comunitatii romanesti un teren de 3.000 mp, pe care va fi construita o biserica ortodoxa, iar in aceasta primavara va fi deschis un centru cultural hispano-roman, finantat anual cu 600.000 de euro de catre autoritatile spaniole. Aceste informatii au fost oferite de dna Esperanza Aguirre Gil de Bidema, presedintele Guvernului Comunitatii Autonome a Madridului, dupa intalnirea cu ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul vizitei pe care a facut-o recent in Romania. Reprezentanta guvernului autonom madrilen (impreuna cu delegatia de oficiali spanioli) a fost primita, de asemenea, de presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, Vasile Blaga, ministrul de Interne, PFP Teoctist, Patriarhul BOR. In Spania traiesc peste 450.000 de romani, dintre care 120.000 sunt stabiliti in regiunea Madrid. Pana acum imigrantii romani din zona capitalei spaniole si-au oficiat slujbele in trei spatii oferite de Biserica Romano-Catolica in cartierul Chamberi, in Arganda del Rey si intr-un colegiu de maici reformate din Alcala. Terenul public cedat imigrantilor ortodocsi va fi situat in zona Torrejon de Ardoz, iar lacasul va fi ridicat cu ajutorul Guvernului Romaniei. Esperanza Aguirre l-a invitat pe Patriarhul Teoctist la sfintirea pietrei de temelie a viitoarei biserici ortodoxe romane din capitala Spaniei.

.

20 Februarie 2006

Vizualizari: 1154

Voteaza:

Biserici ortodoxe romanesti in toata Europa Sambata 18 Februarie 2006 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE