Dumitru Staniloae (1903 - 1993)

 

1903. S-a nascut la 16 noiembrie 1903 la Vladeni, judetul Brasov, Dumitru, ultimul din cei cinci copii ai lui Irimie si Reveca; mama era nepoata de preot.


1917. La 10 februarie, pleaca la Brasov sa urmeze cursurile Liceului confesional umanist "Andrei Saguna".
1918. I se ofera o bursa pentru clasa a lV-a de catre "Fundatia Gojdu".
1922. Primeste o bursa in cadrul Universitatii din Cernauti. Dezamagit de manualele si metodele scolastice, paraseste Universitatea dupa un an.
1923 - 1924. Urmeaza cursurile Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti.
1924. In Postul Mare se intalneste cu mitropolitul Nicolae Balan, care-i ofera o bursa la Centrul Mitropolitan din Sibiu.
1927. Termina anul lV la Cernauti si sustine licenta in Teologie sub conducerea prof. Vasile Loichita, cu lucrarea "Botezul copiilor"; primeste o bursa pentru studii de specialitate la Atena.
1928. Toamna, sustine la Cernauti teza de doctorat "Viata si opera Patriarhului Dosoftei al Ierusalimului si legaturile lui cu Tarile Romanesti". Centrul Mitropolitan din Sibiu ii ofera o bursa pentru Bizantinologie si Dogmatica. Pleaca la Munchen, urmand cursurile profesorului August Heisenberg, tatal celebrului fizican.
1929. Pleaca la Berlin si Paris pentru studii si documentare asupra operei originale a lui Grigorie Palama; la intoarcerea in tara este incadrat profesor suplinitor, apoi provizoriu.
1930. Pleaca la Constantinopol pentru a cerceta si copia opera teologica a lui Grigore Palama; la 4 octombrie se casatoreste cu Maria (nascuta Mihu)
1931. La 10 mai, i se nasc primii doi copii gemeni, Dumitru (care moare in septembrie 1931) si Maria; la 8 octombrie, este hirotonit diacon.
1932. La 25 septembrie este hirotonit preot. Apare la Sibiu Catolicismul de dupa razboi.
1933. La 8 octombrie, se naste Lidia, botezata de istoricul transilvanean Ioan Lupas.
1934. La 1 ianuarie este numit director al ziarului "Telegraful Roman", functie indeplinita pana in 1945. Il cunoaste si leaga o stransa prietenie cu Nichifor Crainic.
1936. In iunie, este numit rector al Academiei Teologice din Sibiu, functie indeplinita pana in 1946.
1938. Apare la Sibiu lucrarea fundamentala Viata si invatatura Sf. Grigorie Palama.
1939. Publica la Sibiu Ortodoxie si romanism.
1941. Vara, Romania intra in al ll-lea razboi mondial, armata insotind trupele germane pana la Volga. Se constituie, la initiativa poetului Sandu Tudor, grupul "Rugul aprins", din care faceau parte: Ierom. Ivan Kulighin, duhovnicul mitropolitului rus de Rostov (refugiat la Cernica), Ierom. Benedict Ghius, Ierom. Sofian Boghiu, Prof. Alex. Mironescu, poetul Vasile Voiculescu, Arh. Constantin Joja, Pr. Andrei Scrima, Ion Marin Sadoveanu. Intalnirile periodice la manastirile Antim si Cernica au constituit o inviorare duhovniceasca a vietii crestine in Bucuresti.
1942. Apare la Sibiu "Pozitia domnului Lucian Blaga fata de crestinism si Ortodoxie".
1943. Apare la Sibiu Iisus Hristos sau restaurarea omului.
1945. La sfarsitul lunii aprilie, moare fiica Maria (Mioara).
1946. I se cere sa renunte la rectoratul Academiei Teologice de catre mitropolitul Nicolae Balan impotriva vointei acestuia, la cererea lui Petru Groza; ramane profesor in continuare pana in 1947. Apare la Sibiu, Filocalia, vol. l.
1947. Este transferat prin "chemare" la Facultatea de Teologie a Universitatii din Bucuresti, catedra de Ascetica si Mistica. Locuieste cu sotia si fiica in casa parohiala a bisericii Sf. Gheorghe Vechi. Apare la Sibiu Filocalia, vol. ll.
1948. Apare la Sibiu Filocalia, vol. lll si lV.
1949. Catedra de Mistica fiind desfiintata, ramane profesor de Dogmatica pentru doctoranzi.
1950. Participa la intalnirile organizate de grupul "Rugul aprins", din care nu face parte.
1955. La Sibiu, are loc un mare congres al preotilor ortodocsi; Petru Groza, membru al prezidiului refuza sa vorbeasca cu Pr. Staniloae, fapt ce va avea consecinte negative mai tarziu. Are loc canonizarea Sfantului Calinic de la Cernica.
1958. Incepe un nou si mare val de arestari in Romania, ca o conditie a retragerii trupelor sovietice. Sunt arestati membri ai grupului "Rugul aprins". Este urmarit de Securitate. La 4 septembrie, perchezitie la domiciliul din Bucuresti. In 5 septembrie, ora 4.00 dimineata, este dus la inchisoare din strada Uranus, pentru o luna, apoi in strada Plevnei, pentru inca o luna. In 4 noiembrie, incepe procesul inscenat, caracteristic regimului comunist.
1959. Este dus la Aiud, avand printre alti colegi de celula pe preotul Lazarov, paroh in Dobrogea. Vreme de cateva luni este tinut in regim de izolare totala. Lidia, fiica parintelui, naste pe unicul nepot Dumitru Horia; fiind asistenta la catedra de Fizica a Universitatii din Bucuresti - prof. Hulubei - este obligata sa paraseasca Universitatea.
1961. Toamna, este adus la Bucuresti pentru noi cercetari penale.
1962. In martie, este readus la penitenciarul din Aiud.
1963. In ianuarie este eliberat din inchisoare si lucreaza ca functionar la Sf. Sinod. In octombrie este reintegrat la catedra.
1965. Este solicitat sa scrie articole si studii, de catre cei care-l cenzurasera inainte (Departamentul Cultelor se pregatea sa prezinte Occidentului imaginea unei libertati religioase)
1968. Este invitat la Freiburg si Heidelberg, de profesorul Paul Miron, pentru conferinte; primeste acordul Departamentului Cultelor, ce urma politica schimbarii imaginii Romaniei.
1969. Conferentiaza la Oxford; leaga prietenie cu teologul Donald Allchin.
1971. Merge la Vatican ca membru al delegatiei B.O.R.
1973. Apare la Bucuresti Uniatismul in Transilvania, incercare de dezmembrare a poporului roman. Devine pensionar cu titlul de profesor onorar, ramanand profesor consultant pentru cursul de doctorat.
1976. Apare la Bucuresti, Filocalia, vol. V. Este declarat "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Salonic.
1977. Apare la Bucuresti Filocalia, vol. Vl.
1978. Apare la Bucuresti Tratatul de Teologie Dogmatica Ortodoxa, vol. l - lll si Filocalia, vol. Vll.
1979. Apare la Bucuresti Filocalia, vol. Vlll.
1980. Apare la Bucuresti Filocalia, vol. lX; la Geneva, Dieu est Amour, traducere D. Nesser; la New York, Tehnology and the Church, traducere R. Berringer; la Atena, Rugaciune, libertate, sfintenie. I se acorda premiul "Dr. Leopold Lucas" al Facultatii de Teologie din Tubingen.
1981. Este numit "Doctor Honoris Cauza" al Institutului ortodox Saint Serge din Paris. Este premiat la Londra cu distinctia onorifica "Crucea Sf. Augustin din Canterbury", pentru merite teologice si crestinesti. Apare la Paris Pierre de Jesus et experience de Saint Esprit; la Bucuresti, Spiritualitatea ortodoxa si Teologia morala ortodoxa, vol. ll.
1982. I se acorda titlul "Doctor Honoris Causa" al Facultatii de Teologie din Belgrad; in noiembrie, conferentiaza la New York, Boston, Detroit, Chicago, Washington. Apare la Bucuresti Sf. Grigorie de Nyssa, Scrieri, vol. l (traducere).
1985. Apare Orthodoxe Dogmatik, vol. l, traducere H. Pritters; la Paris, apare Le genie de l'orthodoxie.
1986. Apare la Craiova, Spiritualitate si comuniune in liturghia ortodoxa.
1987. Apare la Craiova, Chipul nemuritor al lui Dumnezeu si la Bucuresti, Sf. Atanasie cel Mare, Scrieri, vol. ll (traducere)
1990. Devine membru corespondent al Academiei Romane. Apare Orthodoxe Dogmatik, vol. ll, traducere H. Pitters.
1991. Devine membru titular al Academiei Romane. Este numit "Doctor Honoris Causa" al Facultatii de Teologie din Atena. Apare la Craiova volumul Studii de Teologie dogmatica ortodoxa ("Hristologia Sf. Maxim Marturisitorul"; "Omul si Dumnezeu"; Sfantul Simeon Noul Teolog, "Imnele iubirii dumnezeiesti") si la Bucuresti, Sf. Chiril al Alexandriei, "Scrieri", vol. l (traducere).
1992. Este numit "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Bucuresti.
1993. Octombrie 4. A trecut la cele vesnice "Teologul dragostei crestine".

 

.

17 Noiembrie 2005

Vizualizari: 1540

Voteaza:

Dumitru Staniloae (1903 - 1993) 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE