Martori la miracolul Invierii

 

"O lumina ca un fulger se pogoara in Sfantul Mormant si acolo, fiind patriarhul singur, se aprind lumanarile in mainile lui" - astfel a descris o calugarita romanca miracolul Invierii la Ierusalim.

Zeci de mii de pelerini crestini, intre care si multi romani, s-au adunat in Sambata Mare in Orasul Sfant. In fata Bisericii Sfantului Mormant din Ierusalim, ei sunt martorii minunii. La orele pranzului, sunt stinse toate candelele si lumanarile din Capela Sfantului Mormant. Usile de acces sunt sigilate de reprezentanti ai confesiunilor ortodoxa, armeana si siriana.

La ora 14,00, patriarhul grec de Ierusalim, Teofil al III-lea, fara nici o sursa de foc asupra sa, intra in Capela Sfantului Mormant, dupa ce a inconjurat locul de trei ori. El se roaga la Piatra Mormantului pentru venirea luminii. Credinciosii striga in cor "Axios", adica "Vrednic este", cerand sa-l invredniceasca Dumnezeu sa poata primi lumina. Dupa zece minute, patriarhul primeste lumina sfanta si o ofera la randul sau credinciosilor. An de an, acelasi ritual unic, aceeasi marturie ca Hristos a inviat.

De la Ierusalim la Talil, in Irak. Tabara militarilor romani, cu bisericuta ortodoxa din lemn, este o insula de crestinism intr-o mare musulmana. Slujba de Inviere este oficiata  in romana si engleza, deoarece, pe langa militarii Batalionului 495 Infanterie, la ea au participat soldati americani si australieni.

Bucuria Invierii a fost traita si de romanii din Spania si Italia. La Madrid, circa 6.000 de conationali s-au adunat in Plaza Mayor, cea mai cunoscuta piata din capitala Spaniei, unde au asistat la o slujba in aer liber. Slujba de Inviere a fost organizata in peste 25 de localitati din Spania in care romanii formeaza o comunitate puternica, stransa in jurul parohiilor ortodoxe.

.

09 Aprilie 2007

Vizualizari: 3313

Voteaza:

Martori la miracolul Invierii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE