Cultura constanteana nu a beneficiat niciodata de un buget adap-tat nevoilor. Tocmai din aceste considerente, intr-o situatie critica se afla acum ramasitele istoriei si culturii de la Pontul Euxin. Bugetul Muzeului National de Istorie si Arheologie Constanta este mult prea sarac pentru a suporta toate cheltuielile legate de conservarea descoperirilor arheologice. Cu ajutorul Consiliului Judetean Constanta, anul trecut s-a reusit reabilitarea, aproape suta la suta, a muzeului de la Cetatea Histria. Astfel, s-au facut eforturi uriase pentru amenajarea caii de acces, restaurarea cladirilor coloniei arheologice si prin amplasarea unei cabine de intrare in cetate.
Termele romane, in pericol
O problema urgenta ce necesita rezolvare cat mai rapida este constituita de reabilitarea, pe cat posibil, precum si protejarea thermelor (baile publice romane) situate in zona Portii 1. Intr-o prima faza, acestea au fost cercetate si reabilitate in jurul anului 1970. Arheologii sustin ca trebuie gasita o modalitate pentru punerea lor in valoare, dar pentru aceasta trebuie reabilitate. Se vehiculeaza o suma de circa 4 miliarde lei vechi, care sa cuprinda si protejarea lor de intemperii.
Mormantul de la Zorile trebuie protejat
O descoperire de mare valoare este reprezentata de mormantul pictat descoperit in 1988 in zona restaurantului Zorile. Cavoul paleocrestin dateaza din secolele III-IV d.Chr. si are nevoie de o cladire protectoare. In interiorul sau au fost descoperite cateva schelete umane datand din secole diferite. Este decorat in tehnica frescei, din care se pastreaza fragmente cu urme de pictura, decoratii florale si scene de "banchet funerar".
Personajul principal, "Orantul", deosebit de valoros din punct de vedere artistic, pastreaza si azi fragmente din aureola.
Exista un proiect pentru con-struirea unei cladiri de protectie. El este aprobat de Ministerul Culturii, insa autorizatia de constructie a expirat, fiind mereu reactualizata.
Specialistii spun ca suma la care s-ar ridica atat conservarea, cat si protejarea monumentului prin construirea cladirii este de circa 5 miliarde lei vechi. Masurile trebuie luate cat mai curand posibil, deoarece timpul trece in defavoa-rea acestor ramasite ale istoriei tomitane.
Un articol de Oana Manoila
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.