La Casa "Hermes", sediul Muzeului "Astra", in cadrul programului "Sibiu - Capitala culturala europeana 2007", poate fi vizitata, pana la sfarsitul lunii februarie, expozitia de etnografie si istorie a traditiilor populare romanesti intitulata "Tezaure Umane Vii".
Titlul este similar cu programul mondial derulat de UNESCO - Organizatia pentru Educatie Stiinta si Cultura a Natiunilor Unite, sub egida careia a fost initiat si amplul proiect expozitional din orasul ardelean. Proiectul "Tezaure Umane Vii" prevede organizarea expozitiei de etnografie si editarea albumului cu acelasi titlu, sub logo-ul "Educatia in spiritul traditiilor culturale si omagierea marilor artefactori ai natiunii".
Tema aleasa si perspectiva abordarii sale genereaza o structura expozitionala ce incadreaza valori populare locale (ateliere ale mestesugurilor traditionale, mesteri insotiti de "ucenicii" lor, obiecte simbolice, interioare de locuinte, secvente ale unor targuri traditionale), toate centrate pe simbolul fantanii (izvorului) din care se inspira si se alimenteaza spiritul peren al creativitatii populare.
Expozitia cauta, de asemenea, sa raspunda imperativelor muzeologiei secolului al XXI-lea in ceea ce priveste expunerea patrimoniului material si imaterial, depasirea limitelor muzeului de tip "conserva", cu sugestii directe inspre paradigma muzeului "viu", transformarea salii clasice de expozitie intr-un spatiu public al dialogului cultural si social dintre vizitatori si creatorii autentici.
Vizitatorii pot observa "in direct" mesteri populari care aduc la viata vechi mestesuguri si traditii populare ale comunitatilor ce traiesc in cele mai diverse zone etnografice ale Romaniei, fara nicio discriminare de natura nationala sau rasista. De altfel, de la inceputul acestei luni, sediul principal al Muzeului Civilizatiei si Traditiilor Populare Romanesti "Astra", din Piata Mica a Sibiului, este strajuit de un "fus cu zurgalai", cu aproape cinci metri lungime, un artefact considerat ilustrativ pentru modul in care sunt pastrate si continuate de-a lungul anilor mestesugurile populare romanesti.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.