Sf. Vasile cel Mare, ocrotitorul saracilor

Calendarele ortodoxe si greco-catolice il sarbatoresc pe Sfantul Vasile cel Mare in ziua de 1 ianuarie, iar cel romano-catolic in 2 ianuarie, la inceputul fiecarui an. Numele Sf. Vasile deriva din adjectivul grecesc "basileios", care inseamna "regesc", si provine din "basileus" (rege). Familia in care s-a nascut a dat istoriei Bisericii primare un manunchi impresionant de sfinti: mama Emilia, sora Macrina, bunica Mariana, fratii Petru (episcop de Sabaste) si Grigore (episcop de Nissa) sunt cu totii sfinti. Pe langa aceasta, a fost prieten apropiat cu Sfantul Grigore, episcop de Nazians, impreuna cu care a impartasit aceleasi aspiratii pentru sfintenia vietii de manastire.

In partile rasaritene ale Bisericii, Sfantul Vasile este considerat pionierul vietii manastiresti. Sfantul VasileAstfel, in anul 358, a redactat impreuna cu prietenul sau, intr-o chilie solitara din apropierea localitatii Neocesareea din Pont, doua importante regulamente de viata calugareasca, dupa care s-a orientat viata monahilor numiti "bazilitani". Fiind sfintit preot si chemat sa conduca Episcopia de Cesareea Capadociei, si-a consacrat energia apararii invataturilor crestine impotriva arianismului, curent sustinut de imparatul Valente. Atributul "cel Mare" i-a fost adus de activitatea sa practica, predicile sale rasunatoare, cartile strabatute de un entuziasm plin de har si vasta sa corespondenta, in care punea un deosebit accent pe forta crestina a caritatii si ajutorarea celor nevoiasi. La marginea orasului Cesareea a luat fiinta, prin osteneala sa, o adevarata cetate a caritatii, cu sanatorii, azile, spitale, laboratoare si scoli de meserii pentru cei saraci. Pornind de la exemplul sau stralucit, numeroase fundatii de caritate poarta numele "Vasiliada". Liturghia Sfantului Vasile cel Mare se oficiaza in Biserica Ortodoxa doar de zece ori pe an: in primele cinci duminici ale Postului Mare, in joia si sambata din Saptamana Patimilor, in ajunul Craciunului si Bobotezei si, desigur, in sarbatoarea care ii este dedicata in ziua de 1 ianuarie de la inceputul fiecarui an.
Rugaciunile numite Moliftele Sfantului Vasile cel Mare au o deosebita putere pentru cei bolnavi si sunt randuite de catre preoti in situatii-limita pentru viata celor suferinzi. Tuturor celor care poarta numele Sfantului Vasile le dorim - in prima zi a Anului Nou - un sarbatoresc "La multi ani"!

.

30 Decembrie 2005

Vizualizari: 4056

Voteaza:

Sf. Vasile cel Mare, ocrotitorul saracilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE