Adunarea Eparhiala a Mitropoliei Basarabiei 2008


Adunarea Eparhiala a Mitropoliei Basarabiei 2008

La 27 mai, in incinta Paraclisului Mitropolitan "Sfantul Ioan Teologul" din Chisinau, a avut loc Adunarea Eparhiala anuala a Mitropoliei Basarabiei. Ca si in ceilalti ani, in afara de membrii eparhiali, la Adunare au fost prezenti consilierii mitropolitani si protopopii din cadrul Mitropoliei, informeaza Flux.md, preluat de Romanian Global News. Cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Mitropolit si Exarh Petru, Adunarea a inceput cu un Te Deum, oficiat de un sobor de preoti: pr. Ioan Cosoi, pr.

Ioan Mutu si pr. Alexei Simionov.

Conform Statutului privind desfasurarea Adunarii Eparhiale a fost constituit Secretariatul, din a carui componenta au facut parte: PC preot Ioan Cosoi, secretar eparhial, C preot Valeriu Matciac si PC preot Valeriu Cernei. Adunarea a fost condusa de PC preot Ioan Cosoi. Dupa citirea apelului nominal, de catre secretarul eparhial, IPS Mitropolit si Exarh Petru a declarat lucrarile Adunarii deschise.

In cuvantul de deschidere, IPS Petru a tinut sa mentioneze, printre altele: "Ne aflam in binecuvantata perioada postpascala, in drum spre marele praznic al Inaltarii Domnului, cand bucuria Invierii staruie in sufletele noastre si este perioada potrivita, asa cum am vorbit si anul trecut, pentru a ne aduna si in duh de pace si bucurie pascala sa vedem ce am facut, ce nu s-a reusit si impreuna sa ne sfatuim ce avem de facut pe mai departe. Trebuie sa remarc ca toti angajatii Centrului Mitropolitan si-au facut cinstit datoria, ne-am straduit ca prin actiunile noastre sa coordonam activitatea Mitropoliei si sa venim in sprijinul preotilor. Ma bucur ca am reusit cate ceva. Problemele nerezolvate va asigur ca le avem pe agenda noastra, nu le-am uitat, dar cautam posibilitati si solutii pentru a le rezolva. Si credem ca vom reusi. Cele mai mari piedici le-am avut pana acum cu Ministerul Justitiei, care, de mai bine de 6 luni, nu a inregistrat nici o parohie din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Stiu ca si pe teren preotii au fost vizitati si anchetati de organele statului cu scopul de a ne intimida, de aceea apreciez comportamentul fratiilor voastre, care ati trecut si treceti cu bine aceste examene. Incercari pentru Mitropolia Basarabiei nu au fost putine, dar ati vazut, cu ajutorul lui Dumnezeu, le-am trecut pe toate. Si peste acestea vom trece. Sa ramanem increzatori ca nu suntem singuri. Suntem cu inaintasii nostri, cu cei care au infiintat Mitropolia Basarabiei si au slujit in aceasta structura bisericeasca romaneasca binecuvantata de Dumnezeu. Doamne ajuta pentru lucrarile Adunarii Eparhiale si nadajduim ca intrunirea de astazi, in care vom face bilantul activitatii noastre pe anul 2007, sa ne ajute sa apreciem si sa fixam corect planurile noastre de viitor".
Seful Cancelariei Mitropoliei Basarabiei, PC diacon Andrei Deleu, a prezentat itinerariul pastoral al Intaistatatorului Mitropoliei Basarabiei pe anul 2007, care a inclus doua capitole: Activitati in cadrul Eparhiei (liturghii, hirotonii, distinctii, sfintiri, audiente, vizite pastorale si interviuri) si Activitati in afara Eparhiei.

Cu binecuvantarea IPS Mitropolit Petru, in anul 2007 au fost infiintate si inregistrate la Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor 22 de parti componente, dintre care 7 parohii, 2 protopopiate, 4 filiale ale Misiunii Sociale "Diaconia", 4 Fratii Ortodoxe, 2 centre de pelerinaje, 1 Institut Teologic din Moldova, 1 Seminar, 1 Manastire. Tot cu binecuvantarea IPS Petru au fost aprobate si inregistrate la Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor Modificarile la Statutul Mitropoliei Basarabiei, confirmate la data de 19.02.2007. In total, Mitropolia Basarabiei are 310 parti componente inregistrate de catre Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor si de catre Ministerul de Justitie al R. Moldova, altele, in jur de 50, in curs de inregistrare.

Apoi PC diacon Andrei Deleu a prezentat Raportul de activitate al Mitropoliei Basarabiei pe anul 2007, care, printre altele, a subliniat: "Este regretabil ca nici in anul 2007 nu a fost posibila inregistrarea parohiilor din protopopiatul Ungheni, care au aderat la Mitropolia Basarabiei in toamna lui 2006, motivul invocat fiind refuzul Consiliului raional de a le elibera avizul pozitiv. Abia in iunie 2007, Consiliul raional Ungheni a dat acordul pozitiv in aceasta privinta, cu putin timp inainte de desfiintarea Serviciului de Stat pentru Problemele Cultelor. In acest caz. Mitropolia Basarabiei a actionat in instante SSpPC, proces prin care am avut castig de cauza la Curtea de Apel Chisinau.

La finele anului trecut a inceput o noua prigoana impotriva clericilor din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Declaratia sefului statului, V. Voronin, ca va scoate in afara legii Mitropolia Basarabiei, a aprins spiritele in R. Moldova. Totodata la sfarsitul anului trecut a fost verificata activitatea parohiilor noastre de catre reprezentantii MAI al R. Moldova. Mai grav sunt cazurile cu preotii din Tara, care activeaza in eparhia noastra. Preotii I. Budescu, I. Tivlea, I. Bagea, A. Caramalau sunt in proces si pana in prezent.

Deocamdata, nu stim cum se vor incheia aceste actiuni indreptate impotriva noastra. Daca situatia se va inrautati, ne vom vedea siliti sa apelam si in instantele internationale, cu atat mai mult ca Decizia CEDO din 13 decembrie 2001 nu a fost indeplinita definitiv de catre autoritatile statului R. Moldova. In parohiile respective, pe perioada cat au lipsit preotii, slujbele au fost oficiate de catre preoti din satele invecinate. Din aceste considerente, la 09.01.2008 Mitropolia Basarabiei a adresat o scrisoare catre Consiliul Europei Secretariatul General Directia Generala II, Drepturi ale Omului, Comitetului de Ministri al Consiliului Europei Departamentul Executarea Hotararilor CEDO, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei Raportorilor pentru R. Moldova.
In prezent pregatim o noua scrisoare catre Consiliul Europei cu privire la situatia preotilor din Tara, care activeaza in cadrul Mitropoliei.

In anul 2007, cu binecuvantarea IPS Petru s-au tiparit o serie de carti de cult pentru necesitatile parohiilor noastre. Astfel, au fost tiparite Mineele (pe lunile ianuarie-iunie), Patericul egiptean, Tipiconul, Registre pentru evidenta, certificate de botez si de cununie, Carte de predici, Carte de rugaciuni, pomelnice si "Divina Zidire", autor Vasile Militaru, care a aparut pentru prima data la Chisinau."

Tot PC diacon Andrei Deleu a prezentat si Raportul de activitate economica pe anul 2007 al Mitropoliei Basarabiei.

Raportul despre activitatea Misiunii Sociale "Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei a fost prezentat de dl Igor Belei. In cadrul Adunarii Eparhiale a Mitropoliei Basarabiei, rapoarte au mai prezentat: Prot. Anatolie Goncear, Protopop de Chisinau, Prot. Vasile Burduja, Protopop de Cantemir si Tigheci, Prot. Valeriu Cernei, Protopop de Balti, Pr. Marin Grigore, Protopop de Cahul, Pr. Vadim Dimitrenco, Protopop de Stefan-Voda, Prot. Ioan Mutu, Protopop de Calarasi, Prot. Ioan Porcescu, Protopop de Ungheni, Prot. Ioan Pancu, Protopop de Tighina, Pr. Sergiu Aga, Protopop de Orhei si dl Anatol Telembici, redactor-sef al revistei "Misionarul". Totodata, la Adunare au mai luat cuvantul: dl Stefan Secareanu, deputat al Parlamentului Republicii Moldova, seful Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, Prot. Ioan Ciuntu, Prot. Valeriu Matceac, consilier administrativ, Prot. Nicolae Grosu si Pr. Lilian Tauleanu.

Propunerile exprimate de vorbitori s-au referit la imbunatatirea comunicarii dintre preoti si parohii, organizarea mai bine a activitatii in sectoarele si protopopiatele Mitropoliei Basarabiei, constituirea unei comisii pentru tiparirea unui calendar bisericesc de masa s.a.


La sfarsitul Adunarii, IPS Mitropolit si Exarh Petru a rostit un cuvant de incheiere prin care a apreciat misiunea desfasurata in parohii si protopopiate, multumind tuturor celor prezenti, indemnandu-i ca si in continuare fiecare sa-si faca cinstit si sincer datoria de pastori de suflete, de lucratori jertfelnici si neobositi in ogorul Domnului.

.

30 Mai 2008

Vizualizari: 957

Voteaza:

Adunarea Eparhiala a Mitropoliei Basarabiei 2008 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact