Manifestari prilejuite de aniversarea lui Emanuil Gojdu

 

Prin traditie, Episcopia Ortodoxa a Oradiei si Protopopiatele apartinatoare din Bihor, "Fundatia Fostilor Gojdisti" si  "Asociatia Ex Libris" din Romania, organizeaza multiple actiuni care ni-l amintesc pe ce-l mai mare mecena roman din toate timpurile. In acest context, amintim mai intai ca in zilele urmatoare, in numeroase biserici ortodoxe se vor desfasura parastase si slujbe de pomenire in care vor fi evocate viata si activitatea lui Emanuil Gojdu.


Paralel, in majoritatea scolilor bihorene, la orele de educatie civica, elevii vor putea afla despre un bihorean cu faptele sale nemuritoare. O suita de manifestari sunt programate pe parcursul a trei zile la Colegiul National Emanuil Gojdu, care isi sarbatoreste astfel patronul spiritual, eveniment care inscrie depuneri de coroane de flori, la mormintele parintilor lui Emanuil Gojdu, o manifestare de suflet la statuia ce-l reprezinta  in centrul urbei, o sesiune de comunicari privind viata si activitatea lui Gojdu, dar si  medalioane despre "gojdisti" care s-au remarcat  in mod cu totul deosebit. Aceluias eveniment elevii  scolii amintite, i-au dedicat concursuri de creatie literara si artistica, finalizate  prin ample expozitii, dar si intreceri la diferite ramuri sportive.


Notam deasemenea, ca prin grija Baroului Avocatilor Bihor, se preconizeaza un Simpozion, dar si o Sesiune a Cenaclului Literar al avocatilor de aici dedicata special lui Emanuil Gojdu. In semn de recunostinta pentru cei ce s-au remarcat in actiunile de cunoastere si popularizarea fenomenului Gojdu, vor fi atribuite DIPLOMA si MEDALIA BICENTENARUL EMANUIL GOJDU(1802-2002), precum si DIPLOMA DE ONOARE insotita de MEDALIA COLEGIULUI NATIONAL EMANUIL GOJDU.


Cu prilejul acestor momente va fi reluata actiunea de culegerea de semnaturi pentru ca Testamentul lui Gojdu sa fie infaptuit intocmai, conform dorintei sale, semnaturi care se vor adauga defapt celor peste 55 mii, adunate pana acum de catre un grup de inimosi fosti gojdisti. prof. Iosif POPA, fost gojdist Oradea

.

15 Februarie 2007

Vizualizari: 2815

Voteaza:

Manifestari prilejuite de aniversarea lui Emanuil Gojdu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE