Romanii din Timoc cer sprijinul autoritatilor din Timis

 

Protopopul Boian Aleksandrovic din Malainita - Valea Timocului (Serbia) a ajuns vineri, la Timisoara, pentru a le cere autoritatilor judetului Timis sa ajute romanii din Valea Timocului sa-si pastreze identitatea. Acesta a fost insotit de catre  Dusan Prvulovic, Directorul Federatiei Romanilor din Serbia (FRS), si ipodiaconul El Bobului.


Cei trei s-au intalnit cu prefectul Ovidiu Draganescu si presedintele Consiliului Judetean, Constantin Ostaficiuc. Intalnirea a fost mijlocita de Sandu Timoc, presedintele Asociatiei Astra Romana, care lupta pentru identitatea si drepturile romanilor din alte tari.


Dusan Prvulovic, presedintele Federatiei Romanilor din Serbia (FRS), sustine ca in Valea Timocului traiesc aproximativ 250.

000 de romani, dintre care, la ultimul recensamant s-au declarat "vlasi" 40.000 de oameni, iar "rumani" alti 3.500. Reprezentantii romanilor din Timoc au povestit ca nu au drepturi, desi sunt minoritate recunoscuta nu beneficiaza de scolarizare in limba materna si se doreste sa nu aiba parte nici macar de asistenta spirituala in limba romana, care e perceputa de autoritatile sarbe ca un mare pericol.


La sfarsitul lunii ianuarie, dupa trei ani de procese, Boian Aleksandrovic a fost condamnat la doua luni de inchisoare. Motivul: "construire fara aprobare", la Malinita, prima biserica unde slujbele se tin in limba romana. Daca sta "cuminte" timp de un an de zile scapa de inchisoare, dupa care tot va fi incarcerat.


Povestea bisericii din Malainita a inceput in 2004, cand pe atunci ipodiaconul Boian a decis sa o ridice in curtea casei sale. Cu banii castigati de el ca muncitor si cu ajutoare de la credinciosii romani din zona, lacasul de cult s-a inaltat repede. Imediat dupa ce a slujit prima data in limba romana au inceput problemele.


"Dupa ce biserica a fost binecuvantata, episcopul Negotinului, Iustin, i-a cerut imediat primaritei sa ne-o demoleze. A fost doar inceputul calvarului. Invatatoarea din Malainita le-a spus copiilor la scoala sa nu vina la biserica, pentru ca acolo vor veni romanii din Romania si vor pune bomba, iar ei vor muri".


Protopopul povesteste ca, din momentul cand a construit biserica, nu a mai avut liniste si chiar a primit amenintari. "Eu si ipodiaconul am fost mereu amenintati. Ni s-a atras atentia ca suntem urmariti de securitate si ca vom fi arestati. Autoritatile sarbe au demarat procedurile pentru excomunicarea mea. Mai mult, anul acesta, de Sfantul Sava, episcopul Iustin a iesit pe televiziunea locala din Negotin si le-a zis oamenilor ca prin functionarea bisericii noastre, cu slujba in limba romana, biserica sarba e atacata si ca trebuie inchisa de urgenta biserica romaneasca din Malainita", povesteste Aleksandrovic.


Atat protopopul, cat si deputatul Prvulovic au atras atentia, la Timisoara, ca e momentul ca romanii de aici sa isi ajute confratii de peste Dunare.
Georgeta Petrovici

 

 

.

06 Martie 2007

Vizualizari: 2075

Voteaza:

Romanii din Timoc cer sprijinul autoritatilor din Timis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE