Traditii si obiceiuri romanesti de Paste la Viena

Asociatia Culturala Unirea Wiener Neustadt din Austria, prezidata de Ioan Godja, va organiza in perioada 8-9 aprilie, la Casa de Cultura (Volksheim) din Wiener Neustadt, cea de-a doua editie a Festivalului de Traditii si Obiceiuri pascale romanesti "Oul Incondeiat".
Programul celor doua zile de manifestari va fi alcatuit dintr-o serie de evenimente cultural-religioase, toate fiind menite sa cadreze cu perioada Postului Mare si cu sarbatoarea Invierii Domnului. Conform portalului ro-at.org, care citeaza asociatia romaneasca, prima zi a festivalului va incepe la ora 13:00, cu ddeschiderea oficiala a acestuia, o slujba de sfintire si un scurt mesaj al oficialitatilor prezente. Momentul introductiv va fi urmat de o prezentare de carte facuta de prof.

Grid Modorcea, dr. Mihai Dancus si prof. dr. Mihai Gheorghe Barlea, prezentarea de catre sase artisti populari din comuna Ciocanesti a tehnicilor traditionale de incondeiere a oualor si o expozitie de pictura, cu icoane semnate de Vasile Bunea, cateva exponate de sculptura realizate de Dumitru Verdeanu, Ioan Torz si Ioan Bledea, si fotografii apartinandu-i prof. Virgiliu Jireghie. Ziua va continua cu o prezentare de costume populare si cu seara romanilor la Restaurantul Kursalon din localitatea Bad Voslau, de la ora 19:30, in cadrul careia vor evolua artisti importanti ai folclorului romanesc: sotii Cornelia si Lupu Rednic, Angela Rusu, Anca Birta, fratii Marian si Petrica Milos, Manuela Miholca, Florin Busuioc si Ansamblul „Dor Calator”.

A doua zi a festivalului va debuta cu un concert de muzica religioasa ortodoxa si catolica si va continua cu prezentarea motivelor populare legate de Sarbatorile de Pasti din viata satului bucovinean, maramuresean si a comunitatii ucrainiene din Romania, prezentarea de materiale informative despre Romania, despre traditiile religioase si obiceiurile pascale, un moment de arta culinara romaneasca si traditia populara in perioada Pastelui, degustarea unor produse alcoolice romanesti, ca vin sau tuica, dar si degustarea unor produse culinare specifice perioadei Pastelui, precum pasca si cozonac.

 

.

31 Martie 2006

Vizualizari: 6168

Voteaza:

Traditii si obiceiuri romanesti de Paste la Viena 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE