Serbarea Invierii din acest an a adus in prim plan inagurarea slujbelor religioase la cea mai mare biserica ortodoxa care se inalta in Romania, catedrala "Invierea Domnului". Evenimentul a fost premers de un impresionat concert simfonic, sustinut linga biserica "Sfintul Nicolae" de Filarmonica "Mihail Jora" din Bacau. nici cimitirele nu au fost ocolite, mii de bacauani preferind sa aprinda candelele la capatiiul celor trecuti in lumea de dincolo. din pacate, desi preotii au anuntat ca plecarea de la slubjele religioase aflate in plina desfasurare echivaleaza cu o vizita la biserica si nu cu o participare, majoritatea oamenilor a preferat sa aprinda luminarile si sa se intoarca la ispititoarea masa de Paste
Noaptea de saptamina spre duminica ar fi putut fi una ca oricare alta. Si asa a si fost pentru cei care au ales sa ramina in fata televizorului sau in compania lui Mos Ene.
Bisericile, parasite de credinciosi dupa ce au luat lumina
Dincolo de cele doua momente care au scris o pagina in istoria religioasa si culturala a Bacaului, ritualul oamenilor din noaptea de inviere a fost cel traditional. Strazile din jurul bisericilor, care s-au dovedit neincapatoare la miezul noptii, erau aproape pustii la orele 1.00 ale diminetii. Mentalitatea intiparita in constiinta multora, cum ca e suficient sa iei lumina Invierii si apoi sa pleci acasa, a fost de nezdruncinat, in ciuda apelurilor facute de preoti ca "asemenea gest e doar o vizita la biserica, si nu participare". Fortele de ordine, prezente intr-un numar mare in zona centrala, "parca n-am vazut niciodata asa multi politisti si jandarmi in noaptea de Invierea", dupa cum spuneau oamenii, n-au avut prea mult de furca, singurii naravasi fiind grupurile razlete de tineri care, profitind de vremea buna din noaptea de Paste, au incercat sa-si etaleze fie ultimele creatii vestimentare, fie ultimul tip de telefon mobil. Imediat dupa miezul noptii, cind preotii au rostit Evanghelia ce vestea Invierea Domnului, bisericile au inceput sa rasune de cintarea "Hristos a inviat!", iar luminarile s-au aprins. Apoi, la scurta vreme, majoritatea oamenilor a intors spatele bisericilor si a plecat spre casa. Pina si vinzatorii ambulanti de luminari, "doua la zece mii", pareau dezamagiti ca au ramas cu produsele in stoc la nici 0.30 dimineata. Aburii ispititori ai bucatelor au fost prea puternici pentru a lasa loc slujbelor religioase, care au continuat pina la orele 3.00- 4.00 ale diminetii.
Puzderie de credinciosi in Cimitirul Central
Un covor de lumini a fost, si in acest an, Cimitirul Central. In pragul Invierii Domnului, cimitirul a devenit un spatiu al intilnirii intre lumini si umbre, bacauanii tinind sa-si aminteasca in primul rind de cei plecati in lumea de dincolo. A fost greu sa gasesti un mormint la care sa nu vegheze o luminare. Noroiul de pe aleile cimitorului, batute de o ploaie scurta, n-a fost nici o clipa motiv de a renunta la stravechiul obicei al aprinderii luminarilor. Nici cele parasite cu anii n-au fost neglijate de crestinii bacauani. Din toate colturile orasului, cetatenii s-au adunat la capatiiul celor plecati in lumea de dincolo, varsind o lacrima si chemindu-i, parca, la marele praznic, rostind "Hristos a inviat!". Unii dintre cei pentru care lumea a ramas pustie nu s-au sfiit sa intinda mesele pe mormintele celor raposati si sa manince cozonac si oua rosii, ascultind slujba ce razbatea de la boxele bisericii "Sfinta Treime".
Podul de la Narcisa, blocat de miile de credinciosi
Podul de la Narcisa a fost blocat timp de mai multe zeci de minute din cauza enoriasilor care s-au strins sa celebreze Invierea Domnului la Biserica "Sfintul Dumitru". Lacasul de cult a fost luat cu salt de circa cinci mii de oameni. Pentru ca nu mai aveau loc in curtea bisericii si nici pe linga gradurile ei, peste doua mii de oameni au ales sa priveasca slujba de podul de la Narcisa. Pentru ca ambele benzi care duceau spre URA au fost ocupate, politistii au ales sa devieze circulatia pentru citeva minute. Era o harmalaie de nedescris, dar cind din difuzoare s-a auzit "Veniti de luati lumina", lumea a amutit. Nu mai scotea nimeni nici macar un sunet. Luminarile s-au aprins usor, usor, cuprinzind intii curtea, apoi luminind podul. Preotul Ioan Plescau a tinut o predica care nu a durat mai mult de zece minute, dar care a fost atit de puternica, incit multi puteau fi vazuti cu ochii scaldati in lacrimi. Dupa ce preotul le-a dat "liber" bacauanilor sa mearga si sa petreaca "Invierea Domnului", dinspre biserica au plecat, pe fiecare straduta a cartierului, cirduri de oameni cu luminari in mina. Putini au ramas la slujba pina la final.
Ionut BARBU, Alexandru COVACI
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.