Invierea Domnului a transformat Bacaul intr-o mare de lumini


Serbarea Invierii din acest an a adus in prim plan inagurarea slujbelor religioase la cea mai mare biserica ortodoxa care se inalta in Romania, catedrala "Invierea Domnului". Evenimentul a fost premers de un impresionat concert simfonic, sustinut linga biserica "Sfintul Nicolae" de Filarmonica "Mihail Jora" din Bacau. nici cimitirele nu au fost ocolite, mii de bacauani preferind sa aprinda candelele la capatiiul celor trecuti in lumea de dincolo. din pacate, desi preotii au anuntat ca plecarea de la slubjele religioase aflate in plina desfasurare echivaleaza cu o vizita la biserica si nu cu o participare, majoritatea oamenilor a preferat sa aprinda luminarile si sa se intoarca la ispititoarea masa de Paste

Noaptea de saptamina spre duminica ar fi putut fi una ca oricare alta. Si asa a si fost pentru cei care au ales sa ramina in fata televizorului sau in compania lui Mos Ene.

Pentru cei care au ales sa traiasca momentul Invierii Domnului in biserici, a fost o noapte speciala. Mai ales pentru bacauanii care au dorit sa ia lumina sfinta de la bisericile din centrul orasului. Aceasta, deoarece ziua Invierii din acest an a consemnat doua evenimente importante pentru comunitatea noastra. Primul este acela ca s-au inaugurat slujbele religioase la cea mai impozanta catedrala crestin-ortodoxa care se construieste in Romania, "Inaltarea Domnului", iar cel de-al doilea, fiindca Filarmonica "Mihail Jora" a dat tonul Invierii cu un concert simfonic inedit, sustinut linga catedrala "Sfintul Nicolae". Asa se face ca forfota bacauanilor a inceput mai devreme de orele 23.00, fata de cum se intimpla in alti ani. Si aceasta deoarece, la ora 22.30, orasul a inceput sa rasune in acordurile muzicii lui Bach, Mozart, Ceaikovski, Haendel, Korsakov si altii. Chiar si cei mai putin cunoscatori in domeniu si-au intors privirile spre scena amenajata linga "Sfintul Nicolae". A fost un concert special de Inviere, la care si-a dat acordul si corul "Armonia" al Liceului de Arta "George Apostu", dirijat de profesorul Gheorghe Gozar. Dirijorul si directorul filarmonicii bacauane, Ovidiu Balan, au incercat sa explice multimii adunate semnificatia si rostul unui asemenea gen muzical. Chiar daca forfota si agitatia au creat unele probleme melomanilor, obisnuiti sa audieze muzica clasica in sala si mai putin in aer liber, evenimentul a decurs normal, lasind impresia ca asemenea momente merita sa mai fie vazute si dincolo de scena "Ateneu-ului". Fapt pe care il sustin si membrii orchestrei. "Din ceea ce am discutat cu prietenii si cunoscutii mei, concertul a fost bine primit de public. Trebuie sa luptam pentru a creste nivelul cultural al Bacaului. Sa nu mai problematizam doar pe marginea manelelor, a micilor si a berii. Cred si sper ca astfel de concerte sa devina o traditie. Noi sintem obisnuiti sa cintam in spatii deschise, cu conditia sa fie vremea favorabila. In toate tarile in care am cintat vara, de-a lungul anilor, am avut parte si de pe spectacole in spatii deschise", ne-a declarat Pavel Ionescu, directorul adjunct al Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacau. Celalalt eveniment important l-a constituit inaugurarea slujbelor religioase la catedrala "Inaltarea Domnului". Emotie si bucurie, deopotriva, atit pentru arhiepiscopul Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, si preotii slujitori la acest sfint lacas de inchinaciune, cit si pentru crestinii ortodocsi. Invierea Domnului a fost celebrata la subsolul catedralei, acolo unde citeva mii de bacauani au tinut sa ia lumina pentru prima oara din cea mai mare biserica ortodoxa din tara. "A fost o bucurie de nespus, de negrait in cuvinte. A fost exact asa cum a trebuit. De acum, in fiecare duminica si sarbatoare religioasa vom oficia slujbe la catedrala", a afirmat preotul Nicolae Hurjui, parohul Catedralei "Inaltarea Domnului".

Bisericile, parasite de credinciosi dupa ce au luat lumina

Dincolo de cele doua momente care au scris o pagina in istoria religioasa si culturala a Bacaului, ritualul oamenilor din noaptea de inviere a fost cel traditional. Strazile din jurul bisericilor, care s-au dovedit neincapatoare la miezul noptii, erau aproape pustii la orele 1.00 ale diminetii. Mentalitatea intiparita in constiinta multora, cum ca e suficient sa iei lumina Invierii si apoi sa pleci acasa, a fost de nezdruncinat, in ciuda apelurilor facute de preoti ca "asemenea gest e doar o vizita la biserica, si nu participare". Fortele de ordine, prezente intr-un numar mare in zona centrala, "parca n-am vazut niciodata asa multi politisti si jandarmi in noaptea de Invierea", dupa cum spuneau oamenii, n-au avut prea mult de furca, singurii naravasi fiind grupurile razlete de tineri care, profitind de vremea buna din noaptea de Paste, au incercat sa-si etaleze fie ultimele creatii vestimentare, fie ultimul tip de telefon mobil. Imediat dupa miezul noptii, cind preotii au rostit Evanghelia ce vestea Invierea Domnului, bisericile au inceput sa rasune de cintarea "Hristos a inviat!", iar luminarile s-au aprins. Apoi, la scurta vreme, majoritatea oamenilor a intors spatele bisericilor si a plecat spre casa. Pina si vinzatorii ambulanti de luminari, "doua la zece mii", pareau dezamagiti ca au ramas cu produsele in stoc la nici 0.30 dimineata. Aburii ispititori ai bucatelor au fost prea puternici pentru a lasa loc slujbelor religioase, care au continuat pina la orele 3.00- 4.00 ale diminetii.

Puzderie de credinciosi in Cimitirul Central

Un covor de lumini a fost, si in acest an, Cimitirul Central. In pragul Invierii Domnului, cimitirul a devenit un spatiu al intilnirii intre lumini si umbre, bacauanii tinind sa-si aminteasca in primul rind de cei plecati in lumea de dincolo. A fost greu sa gasesti un mormint la care sa nu vegheze o luminare. Noroiul de pe aleile cimitorului, batute de o ploaie scurta, n-a fost nici o clipa motiv de a renunta la stravechiul obicei al aprinderii luminarilor. Nici cele parasite cu anii n-au fost neglijate de crestinii bacauani. Din toate colturile orasului, cetatenii s-au adunat la capatiiul celor plecati in lumea de dincolo, varsind o lacrima si chemindu-i, parca, la marele praznic, rostind "Hristos a inviat!". Unii dintre cei pentru care lumea a ramas pustie nu s-au sfiit sa intinda mesele pe mormintele celor raposati si sa manince cozonac si oua rosii, ascultind slujba ce razbatea de la boxele bisericii "Sfinta Treime".

Podul de la Narcisa, blocat de miile de credinciosi

Podul de la Narcisa a fost blocat timp de mai multe zeci de minute din cauza enoriasilor care s-au strins sa celebreze Invierea Domnului la Biserica "Sfintul Dumitru". Lacasul de cult a fost luat cu salt de circa cinci mii de oameni. Pentru ca nu mai aveau loc in curtea bisericii si nici pe linga gradurile ei, peste doua mii de oameni au ales sa priveasca slujba de podul de la Narcisa. Pentru ca ambele benzi care duceau spre URA au fost ocupate, politistii au ales sa devieze circulatia pentru citeva minute. Era o harmalaie de nedescris, dar cind din difuzoare s-a auzit "Veniti de luati lumina", lumea a amutit. Nu mai scotea nimeni nici macar un sunet. Luminarile s-au aprins usor, usor, cuprinzind intii curtea, apoi luminind podul. Preotul Ioan Plescau a tinut o predica care nu a durat mai mult de zece minute, dar care a fost atit de puternica, incit multi puteau fi vazuti cu ochii scaldati in lacrimi. Dupa ce preotul le-a dat "liber" bacauanilor sa mearga si sa petreaca "Invierea Domnului", dinspre biserica au plecat, pe fiecare straduta a cartierului, cirduri de oameni cu luminari in mina. Putini au ramas la slujba pina la final.

Ionut BARBU, Alexandru COVACI

.

25 Aprilie 2006

Vizualizari: 1405

Voteaza:

Invierea Domnului a transformat Bacaul intr-o mare de lumini 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE