Parohiile din judetul Bacau solicita sute de hectare de teren


Sute de parohii crestin-ortodoxe din judetul Bacau intimpina probleme legate de retrocedarea pamintului. Zecile de procese si sutele de discutii cu autoritatile locale si judetene avute dupa 1990 s-au dovedit a fi inutile pentru multi dintre preotii care activeaza in Eparhia Romanului.

Cel putin aceasta este parerea preotilor care gestioneaza problemele Episcopiei Romanului, episcopie din care fac parte toate bisericile ortodoxe din judetul Bacau. "Am avut sute de procese pe care le-am cistigat dupa 1990, legate de retrocedarea pamintului bisericii. Cu toate acestea, in Eparhia Romanului exista peste 500 de situatii neclarificate cu privire la paminturile in cauza", ne-a declarat preotul Viorel Mitru, consilier administrativ al Episcopiei Romanului.

Autoritatile bisericesti au aflat din "Ziarul de Bacau" despre gestul singular al colegului de breasla de la parohia Pirjol, preotul Nicolae Dragomir, care a intrat in greva foamei la Palatul Cotroceni, deoarece primaria nu a retrocedat bisericii cele 24,27 hectare de pamint, pe care aceasta le-a detinut pina in 1953, dindu-i inapoi doar 3,5 hectare. "E primul caz al unui preot care a intrat in greva foamei. O sa luam legatura cu preotul Dragomir, pentru a vedea care e situatia. Dar nu trebuia sa se duca acolo. Daca nu a putut sa rezolve situatia parohiei pe cale pasnica, trebuia sa dea in judecata primaria", a afirmat preotul Raul Rojnita, vicar administrativ al Episcopiei Romanului. Avind ca model gestul preotilor din zona de nord a Moldovei, care, alaturi de credinciosi, au iesit in strada cerind retrocedarea padurilor, preotii din Episcopia Romanului nu exclud o asemenea initiativa si aici. "Sintem indreptatiti sa facem asemenea revolte. Mai ales ca unii dintre noi ne judecam cu statul inca din 1990, fara nici un rezultat", a mai spus preotul Mitru.

De Ionut Barbu

.

16 Iunie 2006

Vizualizari: 1215

Voteaza:

Parohiile din judetul Bacau solicita sute de hectare de teren 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE