Zi neagra in calendarul crestin ortodox


Crestinii ortodocsi lasa deoparte poftele si tin post astazi, 29 august, in amintirea zilei cind Irod i-a taiat capul Sfintului Ioan Botezatorul

Cu mincare de post si apa petrec, astazi, crestinii ortodocsi, pentru a cinsti asa cum se cuvine ziua cind, potrivit traditiei bisericesti, a avut loc taierea capului Sfintului Ioan Botezatorul. Sarbatoarea de azi aduce inaintea tuturor credinciosilor martiriul celui care l-a botezat pe Mintuitorul Iisus Hristos. Sfintul Ioan a indurat moarte muceniceasca pentru faradelegile lui Irod, cel care s-a casatorit cu sotia fratelui sau. Indemnat de aceasta, Irod a dat porunca sa i se taie capul Sfintului si sa fie adus pe tava sotiei. Initial, a fost o aniversare a sfintirii unei biserici in Samaria, unde, dupa marturia istoricilor, se aflau mormintele Sfintului Ioan Botezatorul si ale Sfintilor Prooroci Elisei si Avdie.

In municipiul Bacau exista o singura biserica care poarta hramul Sfintului Ioan. Este situata linga Parcul Trandafirilor si fost zidita intre anii 1803 - 1813, de ctitorii Ioan Mocanu si preotul iconom Ioan Moisa. Despre cele petrecute de-a lungul unui secol nu se stie mai nimic. Abia in 1924 se stie ca a fost inchisa pentru a fi reparata radical. Probabil ca din motive financiare, reparatia s-a facut incet, pina in anul 1930, cind a incetat. Doar in cartile vechi se mai pomeneste de faptul ca in cimitirul bisericii se gasea mormintul lui Ionica Tautul, autorul proiectului de constitutie din 1822 si cel dintii pamfletar roman. Biserica a mai fost restaurata si dupa 1990, cind s-a refacut pictura si s-a consolidat biserica. Anul trecut, lacasul a fost extins in aripa dreapta, cu un corp nou de cladire.

De Ionut Barbu

.

29 August 2006

Vizualizari: 1975

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE