15 ani in Rai pentru parintele Paisie Olaru

Ieri, 27 decembrie, a treia zi de Craciun, la Manastirea Sihastria au avut loc o serie de evenimente cultural-religioase menite sa evoce personalitatea marelui duhovnic ieroschimonahul Paisie Olaru, de la a carui trecere la cele vesnice s-au implinit 15 ani. Sfanta Liturghie arhiereasca a fost oficiata de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu Prea Sfintitul Casian, Episcopul Dunarii de Jos, Prea Sfintitul Marc Nemteanul, Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Occidentale si Meridionale, Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, exarhii administrativ, cultural si de zona Iasilor. Din soborul de ieri au mai facut parte stareti si preoti de la manastirile nemtene si sapte diaconi. Predica a fost tinuta de PS Casian al Dunarii de Jos, care a vorbit in cuvantul sau de invatatura despre viata aleasa a Sfantului Arhidiacon Stefan, praznuit ieri, dar si despre importanta si frumusetea slujirii diaconesti in societatea de astazi. `Diaconii slujesc in mijlocul bisericii si aduc rugaciunile dumneavoastra aici la altar.

Dupa o perioada indelungata in care Bisericii i s-a interzis sa-l duca pe Mantuitorul Iisus Hristos in spitale, azile, orfelinate, in casele saracilor, astazi, o grija importanta a Bisericii este aceea de a readuce lucrarea Sfantului Stefan in inima societatii romanesti. Nu se mai poate face comparatie intre aspectul de slujitor al Bisericii de pana in 1989 si ceea ce este astazi. Este impresionanta diaconia Bisericii noastre care si-a reluat in libertate crucea`, a subliniat PS Casian al Dunarii de Jos.

Sihastria de azi sub lucrarea parintelui Cleopa si a parintelui Paisie

15 ani in Rai pentru parintele Paisie OlaruTot in cadrul slujbei de ieri, IPS Mitropolit Daniel a hirotesit protosingheli pe ieromonahii Arsenie Popa, Varsanufie Prihan si Petru Balan de la Manastirea Sihastria. La finalul Sfintei Liturghii intreg soborul de ierarhi, preoti si diaconi s-au rugat pentru sufletul ieroschimonahului Paisie Olaru. Cateva sute de credinciosi au cantat `Vesnica pomenire` pentru cel care a fost vreme de cateva zeci de ani duhovnicul duhovnicului - adica al parintelui Cleopa Ilie, dar si a mii de crestini ortodocsi. Dupa acest moment arhimandritul Victorin Oanele, staretul Manastirii Sihastria, a vorbit si el despre parintele Paisie si despre ceea ce a reprezentat acesta pentru manastirea pe care o conduce astazi. Intr-un cuvant si mai emotionant, rostit la agapa frateasca, parintele Victorin a spus cu lacrimi in ochi: `De cate ori ma duceam la el in chilie il gaseam plangand. Nu am facut nimic din ceea ce vedeti astazi la Sihastria. A fost doar lucrarea parintelui Cleopa si a parintelui Paisie. Eu doar am tinut vatra calda si portile manastirii deschise`.

`Doamne, stiu ca nu sunt bun de Rai, dar nici in Iad sa nu ma dai`

`Suntem astazi aici pentru a aseza in centrul evlaviei noastre figura blanda si luminoasa, vindecatoare si aducatoare de multa pace a cuviosului parinte Paisie. Din darul lui Dumnezeu, pe cand eram seminarist la Buzau, impreuna cu alti crestini, mergeam la Sihla, chiar inainte de sarbatoarea Nasterii Domnului, pentru a primi binecuvantarea celui ce era el insusi o binecuvantare a lui Dumnezeu`, si-a amintit PS Casian despre prima intalnire cu parintele Paisie Olaru, reamintind in final cuvintele duhovnicului: `Doamne, stiu ca nu sunt bun de Rai, dar nici in Iad sa nu ma dai`.
Despre prima intalnire cu parintele Pasie si modul in care o simpla discutie cu acesta i-a schimbat viata a vorbit si PS Marc: `Cu 15 ani in urma, in luna august 1990, am venit pentru prima data la Sihastria. Un frate de la manastire, cunoscator de limba franceza, m-a dus la parintele Paisie. Intalnirea noastra a fost foarte scurta, dar hotaratoare pentru restul vietii mele. A fost foarte simplu. L-am rugat sa-mi spuna ce trebuie sa fac. Parintele m-a intrebat ce varsta am, si foarte hotarat mi-a spus: <Du-te la manastire>. Am facut ascultare si dupa trei luni am revenit la Sihastria. Nu a fost greu si de aceea la Sihastria m-am simtit acasa`.
La fel de emotionant a fost si cuvantul PS Ioachim Bacauanul, care a povestit de asemenea cum i-a marcat parintele Paisie primii pasi in viata de manastire: `Parintele Paisie a fost duhovnicul harismatic a zeci de mii de credinciosi. Ma numar printre acestia. Imi amintesc ca, in septembrie 1969, cand am intrat in obstea Manastirii Sihastria, pr. Caliopie Apetrei, staretul de atunci, mi-a dat primele porunci, indispensabile incepatorilor: <Frate Ilie, pentru ascultare in gospodarie te adresezi economului, parintelui Victorin; cand ai nevoie de cele necesare, chelarului, parintelui Ambrozie; pentru invataturi si sfaturi duhovnicesti, Parintelui Cleopa; pentru randuiala bisericii, eclesiarhului mare, Parintelui Macarie; pentru cele carturaresti, Parintelui Petronie, iar ca duhovnic sa iei pe Parintele Paisie>. Asa am facut! Prima spovedanie la Parintele Paisie m-a marcat foarte mult si mi-a ramas in amintire ca o icoana`.

Pelerinaj la mormantul parintelui Paisie

Dupa marturiile celor trei ierarhi, arhimandritul Timotei Aioanei a prezentat cele doua carti lansate cu ocazia implinirii a 15 ani de la trecerea la Domnul a parintelui Paisie Olaru. `Cu ocazia evenimentului de astazi Edituria Trinitas a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a tiparit doua carti. Una dintre ele este semnata chiar de parintele Paisie - <Da-le, Doamne, un coltisor de Rai>. Aici marele duhovnic evoca imaginea unor parinti din manastirile Moldovei, pe care el insusi i-a cunoscut. O alta carte este culegerea de marturii <Parintele ieroschimonah Paisie Olaru - povatuitor spre poarta Raiului. In memoriam>. Aceasta carte, realizata in doar doua saptamani, reuneste peste 60 de marturii, dintre care 19 sunt semnate de ierarhi`. Tot arhim. Timotei a fost cel care a prezentat CD-ul audio realizat de ICM Trinitas si placheta aniversara pe ale carei fete se afla chipul parintelui Paisie si Biserica `Sfanta Teodora de la Sihla`.
Evenimentul de ieri s-a incheiat cu o procesiune la mormantul parintelui Paisie si cu o agapa frateasca. Nici unul dintre cei aproximativ 500 de pelerini nu a plecat fara sa serveasca masa, dupa traditia Sihastriei.

Parintele care purta prezenta Duhului Sfant

In cuvantul inainte la cartea `Parintele ieroschimonah Paisie Olaru - povatuitor spre poarta Raiului. In memoriam`, IPS Mitropolit Daniel spune despre parintele Paisie ca a indrumat mii de oameni pe calea mantuirii. De altfel, IPS Mitropolit Daniel, dar si ceilalti ierarhi prezenti ieri la Sihastria, au fost ucenici ai marelui duhovnic. `Ca un vas de argila smerit, insa care contine o comoara de mare pret, Parintele Paisie Olaru era modest la infatisare si discret in orice faptuire. El cucerea nu atat prin arta vorbirii si a cunostintelor elaborate, cat prin puterea rugaciunii pacificatoare de patimi si vindecatoare de rani ale sufletului. Parintele Paisie purta in lumea aceasta, tainic, dar perceptibil, ceea ce nu vine din lumea pamanteasca: prezenta Duhului Sfant. El confirma prin viata si lucrarea sa experienta sfintilor din Biserica: <Am vazut lumina cea adevarata, am primit Duhul Cel ceresc, am aflat credinta cea adevarata.>
Comemorarea sa deosebita la 15 ani de la trecerea lui la viata vesnica se face acum, la sfarsitul anului 2005, an in care Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a canonizat doi mitropoliti, mari rugatori liturgici si filocalici: Dosoftei al Moldovei († 1693) si Grigorie Dascalu al Tarii Romanesti († 1834), precum si doi cuviosi monahi isihasti: Monahul Onufrie de la Sihastria Voronei si Arhimandritul Gheorghe de la Cernica.
Ca si Cuviosul Onufrie care, desi originar din Ucraina, s-a nevoit in tinutul Botosanilor, Parintele Paisie Olaru a inceput si el viata monahala sihastreasca tot in tinutul Botosanilor, el fiind insa nascut pe acele plaiuri romanesti, ca si Parintele Cleopa Ilie de la Manastirea Sihastria.`

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2311

Voteaza:

15 ani in Rai pentru parintele Paisie Olaru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE