Ieri, 20 februarie 2007, s-au implinit 221 de ani de la moartea mitropolitului Gavriil Calimachi, unul dintre marii mitropoliti ai Moldovei si ctitorul Bisericii"Sfantul Gheorghe" - vechea Catedrala mitropolitana din Iasi. Mitropolitul Gavriil Calimachi s-a nascut la sfarsitul secolului al XVII-lea, la Campulung Moldovenesc, si a fost initial mitropolitul Tesalonicului (1745-1760).
In anul 1760 a ajuns mitropolitul Moldovei, unde a pastorit pana in anul 1786, anul mortii sale. In timpul pastoririi sale, intre anii 1781-1785, s-a intemeiat Manastirea Varatec, iar cuviosul staret Paisie Velicicovschi de la Neamt a unificat cu binecuvantarea marelui mitropolit manastirile Neamt si Secu. A sustinut Biserica Ortodoxa din Transilvania, marturiile istorice aratand ca antimisul Manastiri Ramet era trimis de mitropolit, impreuna cu o serie de carti de cult si obiecte si vesminte liturgice.
Mitropolit al Tesalonicului
Inca din tinerete, Gheorghe si-a indreptat pasii spre Manastirea Putna, unde a studiat la scoala renumita a manastirii. In timpul pastoririi lui, Scoala de la Putna a devenit o academie renumita in toata lumea ortodoxa. In aceeasi manastire a fost tuns in monahism, primind numele de Gavriil. Intrucat fratele sau, Ioan Teodor Callimachi, a trait mai multa vreme la Constantinopol, unde a ocupat si o functie inalta, cea de dragoman, tanarul monah de la Putna s-a stabilit la Constantinopol, unde si-a desavarsit studiile teologice si cele laice. In scurt timp a ajuns arhidiacon al Patriarhiei de Constantinopol."In 1745 a ocupat scaunul de mitropolit al Tesalonicului, fiind instalat de insusi Paisie, patriarhul ecumenic de atunci. A pastorit in acest scaun timp de 15 ani, pana in anul 1760. In acest an a fost adus la Iasi de fratele sau, Ioan Theodor Calimachi, domn al Moldovei in perioada 1758-1761, pentru a fi instalat ca mitropolit. A fost un bun roman, un bun crestin, un mare patriot, un iubitor al pastoritilor si un mitropolit cu o pastorire destul de indelungata si plina de roade pentru Mitropolia Moldovei", a mai spus pr. Vicovan.
Ctitorul Catedralei mitropolitane vechi
Marea sa realizare a fost construirea Bisericii"Sfantul Gheorghe" - vechea Catedrala mitropolitana, unde, din cauza lucrarilor de renovare si consolidare a Catedralei mitropolitane noi, actualmente, au loc slujbele zilnice. Constructia acestei biserici s-a facut in 10 ani, iar de lucrari s-a ocupat ucenicul sau, Iacob Stamatti, care a ajuns si mitropolitul Moldovei. Lucrarile au fost incepute in anul 1761, iar astazi se pastreaza din timpul sau doar catapeteasma. (Stefan Marculet)
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.